hirdetés

Miért van a kan kutyáknak mellbimbója?

Hangai Lilla

2024. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Míg a mellbimbók létét leginkább a nőstényekhez kötjük, addig a hím kutyák is rendelkeznek velük, mely maradványok, kezdetleges függelékek a felmenőiktől való örökségük részét képzik.

hirdetés

A mellbimbók az emlősök jellemző vonásai, beleértve a hímeket és a nőstényeket is. A szuka és a kan kutyák mellbimbóinak száma jellemzően azonos – 8-10 darab, amelyek két sorban helyezkednek el a hason –, bár előfordulhat némi eltérés az adott példánytól függően, ez azonban nem befolyásolja az állat egészségét és jóllétét.

A kanok esetében a mellbimbók kevésbé fejlettek, mint a szukák esetében

Miért van a kan kutyáknak mellbimbója?

Ahogy azt a bevezetőben is fejtegettük már, a mellbimbók az emlősök jellemzői, egyaránt a hímeké és a nőstényeké. Az anyaméhben a fejlődés korai szakaszában mind a hím, mind a nőstény embriók hasonló tervet követnek, mielőtt a nemi differenciálódás megtörténne. A hímeknél a mellbimbók jelenléte ennek a közös fejlődési folyamatnak az eredménye. Ám egyetlen hímnél, ahogy a kutyák hímjeinél sem lát el semmilyen funkciót.

Most jogosan kérdezheted, hogy de akkor miért vannak ott? A kérdés helyesebben így hangzik: miért ne lennének ott? A természetes szelekciónak nem volt oka megszabadulni a mellbimbóktól. A mellbimbó nélküli kan kutyának nem volt eredendő előnye a mellbimbós kan kutyával szemben, és mivel többé-kevésbé ártalmatlanok voltak, ezért maradtak. Ez hasonló a bálnákban található medencecsontok maradványaihoz. A bálnáknak már nincs lába, de mivel ezek a visszamaradt szerkezetek nem okoztak problémát, megtartották azokat annak ellenére, hogy nem használják őket.

A kan kutyák mellbimbói általában kis, kiemelkedő dudorokként vagy pöttyökként jelennek meg a has alsó részén, ám a megjelenés változhat valamennyire a kutya fajtájáról függően; egyes esetekben kiemelkedőbbek lehetnek vagy sötétebb színűek. Emiatt könnyen összekeverhetők olyan külső élősködőkkel, mint például a kullancsok. Mielőtt nekiesnél a kutyád pocakján lévő kidudorodó pontocskát egy kullancscsipesszel eltávolítani, győződj meg róla, hogy biztosan parazitával van-e dolgod. Ha kullanccsal van dolgod, akkor annak tövénél látnod kell az vérszívó fej részét is, valamint a potrohán a lábakat. Ha bizonytalan vagy, elő a nagyítóval!

A mellbimbók elváltozása a kan kutyák esetében is betegséget jelezhet

Ahogy sajnos az emberek világában a férfiaknak is. Ha kedvenced mellbimbója alatt egy dudort észlelsz, vagy bármilyen rendellenesnek tűnő elváltozást figyelsz meg rajta, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

A mellbimbó alatti szöveteknek, vagy magának a mellbimbónak a megnagyobbodása más problémát is jelezhet. Ugyan ritka, de indikátora lehet hormonális egyensúlyhiánynak, mérgezésnek vagy a heredaganatnak is.

A nőstényekhez hasonlóan a hímeknél is felüthetik a fejüket fertőzések vagy gyulladások ezen a területen. Ezek olyan tényezők miatt fordulhatnak elő, mint a rossz higiénia, trauma vagy bőrbetegségek. A fertőzés vagy gyulladás jelei közé tartozik a bőrpír, a duzzanat, a váladékozás vagy az érzékenység.

Gazdiként ha kan, ha szuka kutyád van, a mellbimbóira is oda kell figyelned. Bármilyen változást tapasztalsz velük kapcsolatban, azonnal irány az orvos!

Ide kattintva a kutyák esetében megjelenő rejtettheréjűségről olvashatsz, amely viszonylag gyakran előfordul társainknál. Ha nem kezelik, számos probléma melegágya lehet.

heredaganat kan kutya mellbimbó miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink