hirdetés

Ezért bukkan elő a kan kutyáknál az a bizonyos „rúzs”

Hangai Lilla

2024. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Mindig a legrosszabb pillanatban bukkan elő, igaz? Bár a kutya természetesen nem tehet róla, és büntetni, megszidni sosem szabad miatta, arról érdemes beszélni, hogy mi okozhatja a jelenséget.

hirdetés

Egy kan kutya nemi szerve sok esetben késztetheti pironkodásra a gazdit. Amikor látható ok nélkül kandikál ki a rúzs, annak is megvan a maga indoka. Ezeket vesszük ma sorra dr. Chris Brown állatorvos intelmei alapján.

Az ülő helyzetben megjelenő rúzs a kutya anatómiája miatt válik láthatóvá

Virágnyelven, de érthetően

A következő írás eufemizmusoktól hemzseg majd, amiért előre is elnézést kérünk. Tehát a témával kapcsolatban legelőször egy nagyon fontos dolgot kell tisztázni: a legtöbb esetben nincs köze a nemi izgalomhoz a hívatlan vendég megjelenésének. Hogy jobban érthesd a dolgot, a kan kutya nemi szervének anatómiájában tartunk egy gyorstalpalót. Két részből áll: az egyiket diszkréten rúzsnak becézünk, ami egy tasakban – jobb szó híján – helyezkedik el, amit pedig előbőrnek nevezünk. A rúzs itt pihen, kivéve persze akkor, amikor zavarba akarja hozni a gazdit nyilvános helyen. A megjelenéséhez, a letaglózó szólóhoz az alábbi dolgok valamelyike szükséges.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutya nyugodt, ezért kényelmesen elhelyezkedve leül

Az ebek anatómiájának egy furcsasága, hogy ha a medenceizmok ellazulnak, és megfelelő szögben állnak, akkor a rúzsban lévő normális görbület kiegyenesedhet. És amikor ez megtörténik, az megmutatja magát szenvtelenül a nagyvilágnak. Ez egy teljesen természetes jelenség, nincs a négylábúnak semmi baja. Ha a környezetetekben valakit zavar a látvány, és ezt mondjuk jelzi is neked, bátran magyarázd el neki, hogy mi történik. Ez mindenképpen enyhíti az esetlegese zavart és feszültséget.

A kutya izgalomba jött

Amikor egy új inger éri, sok ember veszi körül, megjelenik a kedvenc személye vagy fajtársa, megkapja az imádott jutifalit, a legkedvesebb játékával játszotok, mind-mind előcsalhatják a rúzst a rejtekhelyéről. Láthatod, abszolút nem szükséges a megjelenéséhez nemi izgalom, elég a megjelenő mezei adrenalin is – akár pozitív, akár negatív okból –, hogy a szerv megnagyobbodjon az erekcióhoz hasonlóan, és így közszemlére kerüljön. Mint gazdi, ez jelzés lehet számodra, hogy kedvenced felfokozott lelkiállapotba került, így érdemes, amennyire csak lehet, lecsillapítani. Nem azért, mert a rúzs zavarba ejtő, csupán azért, mert a kutyára nem biztos, hogy jó hatással vannak a hosszú ideig fennálló felfokozott ingerek.

Ha nem tud visszahúzódni a rúzs, lehetséges, hogy orvosi segítségre lesz szükség

Ekkor okozhat problémát a kutya nemi szerve és annak megjelenése

Bár ahogy kifejtettük, mind a két esetben teljesen normálisa a jelenség, ha gyakran előfordul, megeshet, hogy a szerv elakad, vagyis nem tud visszahúzódni. Ez abból adódik, hogy a külvilágban időző rúzs kiszárad, így nem tud visszahúzódni a tasakjába. Ezen a gazdi egyes esetekben otthon is tud segíteni, ám ha rendszeresen megjelenő problémáról van szó, előfordulhat, hogy az előbőrön lévő szőrzet akadályozza a rúzs visszahúzódását.

Arról, hogy hogyan tudsz kedvenceden segíti, és mikor kell orvoshoz fordulni, ebben a cikkünkben olvashatsz.

kan kutya kutya pénisz nem húzódik vissza a kutya pénisze

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink