Pirul a gazdi, szenved a kutya: nagyon fontos, hogy kezeltesd ezt a furcsa állapotot

Hangai Lilla, 2023. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

A parafimózis egy olyan urológiai állapot, ahol a kutya pénisze nem tud visszahúzódni a fitymán belülre. A gazdik frászt kapnak a látványtól és komolyan elkezdi őket aggasztani a dolog, főleg, ha hosszú időn keresztül fennáll. Ösztönösen érzik, hogy egy rendellenes dologról van szó, és igazuk van. Ha nem kezelik, súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Nálunk semmi szükség szégyenlősködésre, mutatunk mindent, amit tudnod kell a témáról!

Súlyos egészségügyi problémáról van szó?

Az állapot akkor válik súlyosabbá, ha a pénisz felületén irritáció és szárazság lép fel, miután a makk percekig, órákig vagy akár napokig sem képes visszahúzódni, és érintkezésbe kerül a környezetben különböző felületekkel.

Ezenkívül ödéma (duzzanat) léphet fel a pénisz fejéből visszafelé irányuló véráramlás korlátozásának következtében is. Ez tovább akadályozza a makk visszahúzódását, és korlátozza a vizelet megfelelő áramlását a húgycsövön keresztül, ami a hólyag megnagyobbodásához és kellemetlen érzésekhez vezet.

Mit tehetsz ellene?

A parafimózis megoldása lehet viszonylag egyszerű és összetett is, attól függően, hogy milyen sűrűn és milyen hosszan jelentkezik a probléma. Valamint, hogy mekkora mennyiségű irritáció, trauma és duzzanat jelentkezik.

Gazdiként kenőanyagot (receptre felírt, steril hidratálókrémet) kenhetsz a makkra, és óvatosan megpróbálhatod visszanyomni a fitymába. Ha a hasi szőr a péniszhez tapad és akadályoz, akkor elektromos borotvával óvatosan meg kell nyírni a szőrzetet. Az olló kevésbé ajánlott, de használható, ha nem áll rendelkezésre borotva. Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a fityma szövetét sebészileg be kell vágni, hogy a nagyobb nyílás lehetővé tegye a pénisz visszatolását.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne egyedül, otthon próbáld orvosolni a helyzetet! Mindenképpen vidd el a blökit állatorvoshoz, főleg, mert addig nem tudhatod, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az orvos valószínűleg majd meg fogja mutatni, hogyan és mit kell csinálnod pontosan, ha otthon újra előfordulna a probléma.

Megelőzhető az állapot?

Dr. Patrick Mahaney, a PetMD állatorvosa szerint az egyik legjobb parafimózis megelőzési tipp az, hogy a szőrszálat a fityma hegyén rövidre vágjuk. Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy a szőr a kutya férfiasságához tapadjon, és megakadályozza, hogy az megfelelően visszahúzódjon a fitymába.

A meghagyott szőr nemcsak a parafimózis előfordulásának valószínűségét növeli, hanem a vizelet, a szennyeződések, a baktériumok és más anyagok felhalmozódásához is hozzájárulhat, ami vizeletürítési problémákhoz és fertőzésekhez vezethet.

Ha kutyakozmetikushoz viszed rendszeresen a blökit, kérd meg, hogy igazítsa meg a szőrt négylábú barátod férfiasságán, de otthon te is megteheted ezt óvatosan. Arra figyelj, hogy inkább kevesebbet vágj le belőle, de nehogy megsértsd az ebet!

Ezenkívül fontos, hogy tartsd mindig tisztán az érintett területet! Ha fürdetni nem is szeretnéd a kutyust ilyen rendszerességgel, érdemes tiszta vízzel sűrűn lepermetezni a péniszt és környékét.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon