hirdetés

Segítség, a kutyám nem hajlandó hidegben könnyíteni magán! Megoldás lehet a meleg ruha vagy a hólapátolás

Buzgó Csilla

2021. február 16

Bárki, aki próbálta már farkasordító hidegben elvégezni a dolgát, egyetért azzal a kijelentéssel, hogy ez nem egyszerű feladat. Mit szóljanak azok kutyák, akik testét gyakran csak vékony szőrréteg fedi?

hirdetés

Ugyan egyértelmű, hogy a vékony kültakaróval megáldott ebek télvíz idején hálásak a jó meleg kabátért, ez gyakran nem oldja meg a hideg időben nehézkessé váló séták problémáját.

Miért vonakodnak egyes kutyák a hidegben elvégezni a dolgukat?

Az az állat, amelyik először tapasztalja meg a hó, a jéghideg eső vagy a latyak kellemetlenségeit, megzavarodhat. Bekapcsolhat a védekezési mechanizmus, mely nem engedi, hogy a megfelelő ingerek kialakuljanak szervezetében. Az ellazulás is problémássá válik, ha szegény jószág csak arra tud koncentrálni, mennyire fázik.

Ezek a nehézségek nem csak a rövid, kevéssé szigetelő bunda, hanem egyes betegségek esetén is jelentkezhetnek. Idős, ízületi bántalmakkal bajlódó kutyák a zord időben még jobban szenvedhetnek, mint normál hőmérsékleten. Így maga az ürítésre alkalmas pozíció felvétele is nehézséget jelenthet számukra.

A pajzsmirigy-alulműködés nem csak az öreg kutyusokat érintheti, de náluk fordul elő leggyakrabban. Ennek a hormonális zavarnak az egyik szimptómája az intolerancia a hideggel szemben.

Bizonyos fajták, amelyek annyira alacsonyak, hogy alig bírnak menni magasabb hóban, szintén nem képesek rendesen elvégezni a dolgukat. De mit tehetsz te, hogy ezt előmozdítsd?

Nincs mese, ruha kell és cipő

Néha elég egy jó meleg kutyakabát és/vagy cipő, mely megvédi kedvencedet a mínuszoktól és a jeges, havas talajtól. Érdemes olyan kabátot választani, mely szabadon hagyja az eb lábait, mert az ilyen típusú ruhában az állat könnyebben mozog, és még le sem pisili a textíliát.

Jó, ha a cipőviseléshez már a havas időt megelőzően hozzászoktatod kutyusodat, mert így nem éles helyzetben kell majd könyörögni neki, hogy hajlandó legyen sétálni új kiegészítőjében.

Tanítsd meg parancsra üríteni!

Természetesen ezt már akkor el kell kezdeni gyakorolni, mikor még híre-hamva sincs az ítéletidőnek. A lényeg, hogy az eb párosítson egy kifejezést magával a vizeléssel vagy a székletürítéssel. Minden alkalommal, amikor azt látod, hogy készülődik, mondd ki a parancsot, utána pedig jutalmazd kedvencedet!

Egy idő után próbáld meg séta közben utasítani akkor, amikor látszólag még csak gondolkodik a guggoláson! Remélhetőleg kapcsol majd az agya, és pavlovi reflex következtében jelentkezik nála az ürítési inger. Amennyiben sikerrel jár, nagyon dicsérd meg!

Lapátolj havat!

Néha csak az zavarja meg a kutyát, hogy nem lát stabil talajt maga körül, vagy épp kedvenc pisihelyét fedi vastag fehér takaró. Vigyél a sétára egy kislapátot, amivel alkalmasint félre tudod túrni a havat, így a kutyus már biztonsággal leguggolhat üríteni. Egyes gazdik olyan messzire mennek, hogy egy darab műgyepet fektetnek le, csak hogy az eb teljesen otthon érezze magát.

Végső esetben szoktasd bentre a kutyust!

Ha minden kötél szakad, jó szolgálatot tehet a kutyapelenka, az alomtálca, de akár egy újságpapír is. Ha szereted a szupermodern megoldásokat, beruházhatsz egy komplett beltéri gyeptoalettre is. Ez rendkívül meggyőzően mímeli a természetes pázsitot, tisztítása gyerekjáték, és még a lakásnak is esztétikus dísze lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

hideg kutya hidegben kutya nem kakil kutya nem pisil kutya sétáltatása kutya sétáltatása télen sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!