hirdetés

Kedvenced véleménye is számít: a kozmetikus szerint meg kell beszélned vele, mi vár rá

Szénási Szimonetta

2023. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy kutyád ne féljen tőle, hanem élvezze a kozmetikusnál tett látogatást, a szakember szerint fontos megbeszélni vele, mire készüljön.

hirdetés

A gyereknevelés kapcsán alapvetés, hogy mindig meg kell beszélni a kicsivel – az életkorának megfelelően, számára érthető módon –, hogy mi vár rá egy új helyzetben. Ez lehet egy orvosi vizsgálat, az első fogászati vizit, de akár a fodrásznál tett látogatás is. Érdekes módon Stephanie Zikmann kutyakozmetikus ugyanezt javasolja a hozzá érkező négylábúak gazdáinak. Véleményét meg is indokolja.

Pozitív élmény

Stephanie Zikmann egy internetes vita kapcsán fejtette ki a véleményét. A konfliktus egy kollégája hirdetése miatt robbant ki, amelyben a kutyakozmetikus kifejtette, hogy számára fontos, hogy a hozzá érkező állatok beleegyezzenek a kezelésbe. A gazdákat pedig ennek tiszteletben tartására kérte. Sokan ezt feleslegesnek, sőt mi több, egyenesen „hülyeségnek” tartották, holott Zikmann szerint nagyon is fontos, hogy figyelembe vegyék a kutya szükségleteit, és felkészítsék az állatot arra, mi fog történni vele.

Sok olyan helyet láttam, ahol a kutyákat úgy kezelik, mint tárgyakat, amelyeket meg kell formázni. Olyan ez, mint egy marhapiac

– fogalmazott. Az ő álláspontja ezzel ellentétben az, hogy a kutyának pozitív élményként kell megélnie a kozmetikusnál tett látogatást. Éppen ezért nála minden alkalom egy 15 perces kényeztetéssel indul, majd ezután állítja össze az adott jószág ápolási tervét.

Meggyűlt a baja a szakmabeliekkel

A magát holisztikus kutyakozmetikusként definiáló hölgy azért döntött úgy, hogy saját vállalkozásba kezd, mert anno nehezen talált olyan szakembert, aki megfelelően tudta volna gondozni két tibeti masztiffja, Louise és Nala, valamint törpe uszkárja, Lola frizuráját.

A kutyák döntenek

A Zikmannhoz érkező ebek maguk is segítenek eldönteni, miként kezdjen hozzá a rendbetételükhöz. A kutyakozmetikus ugyanis az első találkozás alkalmával megfigyeli, milyen anyagokhoz és textúrákhoz miként viszonyulnak a vendégei. Van, hogy egyes kutyák jobban szeretik a puha szőnyeget, míg a fém tárgyaktól ódzkodnak, míg másokat nem zavarnak a fémből készült eszközök, így nyugodtan lehet őket fésülni.

Tekintettel van a félénk kutyusokra

Emellett az állatok önbizalma is nagyon fontos. Vannak rugalmasabb kutyák, akik könnyebben oldódnak fel egy új helyen, egyesek azonban félénkebbek, akiket frusztrál az ismeretlen helyzet. Emiatt előfordul, hogy elmenekülnének, vagy akár harapnak is.

Esetükben két-három alkalomra is szükség van, míg sikerül feloldani a feszültséget, és a kozmetikus nekiállhat a tényleges gondozásnak.

ápolás kutya ápolása kutya gondozása kutyakozmetikus önbizalom szőr ápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink