hirdetés

Ezért dőlnek hozzá a kutyák gazdájukhoz

Molnár Enikő

2024. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák viselkedését néha nehéz lehet megfejteni, hiszen sok mindenben máshogy működnek, mint mi, emberek. Éppen ezért hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni még a legegyszerűbb mozdulatok jelentését is.

hirdetés

Legyen szó kis-vagy nagy testű kutyáról, előszeretettel dőlnek hozzá a kutyák szeretett gazdájukhoz. Ezt pedig a legtöbb gazdi értékeli, hiszen kevés jobb dolog van annál, mint amikor kedvencünk odabújik hozzánk. Kifejezetten jóleső érzés például, amikor egy hosszú és fárasztó nap után békében és nyugalomban pihenhetünk otthonunkban, négylábú barátunk társaságában. Tagadhatatlan, hogy ennek van egy meghitt hangulata. Ám a gazdihoz dőlés oka sem mindig teljesen egyértelmű.

Miért dőlnek a kutyák a gazdijukhoz?

Két fő oka lehet, mindkettő valamilyen szinten azt jelenti, hogy szoros kapcsolatot ápol a gazdi és kutyája. Az egyértelműbb, gyakrabban emlegetett oka annak, hogy gazdájukhoz dőlnek a kutyák, az a szeretet kifejezése. Mondhatni, ők így ölelik meg szeretteiket.

A másik gyakori ok a biztonság keresése vagy a gazdi védelmezése. Nem egy látható vagy aktuális veszélytől, inkább úgy lehetnek leírni, mintha biztonságban akarnák tudni az embert.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Jelezhet-e problémát a gazdihoz dőlés?

Magában nem jelent bajt, ám érdemes mindig egészben nézni a képet: milyen szituációban vagyunk, és vajon éppen miért dől nekünk szőrös barátunk? Egyértelmű, hogy az otthon magányában vagy egy ismerős helyen, nyugodt környezetben inkább az első magyarázat vonatkozik a helyzetre. Ám ha kedvencünk más kutyák vagy további, potenciálisan stresszkeltő ingerek mellett dől így hozzánk, az jelentheti azt, hogy fenyegetőnek éli meg a szituációt vagy a fajtársait. Emiatt szeretne megvédeni tőlük, vagy védelmet kérni. Bár előbbi igazán lovagias gesztus, egy átlagos helyzetben nincs rá szükség. Ha tehetjük, egy kicsit távolodjunk el a helyzettől (nem kell kapkodni, csak szépen nyugodtan), ezzel kommunikálva neki, hogy nincs probléma, de értjük, hogy számára kényelmetlen volt a helyzet.

Ha többet szeretnél megtudni erről az ártalmatlan „ölelésről”, akkor olvasd el ezt a cikkünket. 

kutya dől kutya gazdájához dől kutya szeretet kimutatása stressz szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink