hirdetés

Miért szeret hozzád bújni a kutyád? Nem csak a szeretetét fejezi ki a kedves szokással

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 31 - Képek: Getty Images Hungary

Mai napig számos vita folyik arról, hogy a kutyák szeretik-e, ha megöleled őket, vagy sokkal inkább kellemetlennek tartják ezt a gesztust. Nos, valójában ez teljesen egyedfüggő. Ugyanis némely kutya kifejezetten bújós, míg mások nem igazán vágynak az ilyen szoros testi érintkezésre. Az alábbiakban megpróbálunk magyarázatot keresni arra, hogy miért bújósabbak egyes ebek másoknál.

hirdetés

Valójában nem csak egyedfüggő az ölelés, hanem sokszor egy adott helyzet is befolyásolja azt, hogy egy kutya mennyire akar odabújni a gazdájához.

Szeretik, mert meleget ad

Az egyik legkiemelkedőbb ok, ami miatt a kutyák hozzád bújnak az, hogy meleget adsz számukra. Ez szimplán evolúciós beidegződés, ugyanis a háziasítás előtt falkákban élő állatok is ezt tették annak érdekében, hogy túléljék a hidegben. Idővel az emberek is rájöttek ugyanerre, s szokássá vált az állatokkal alvás.

Szeretetből bújnak hozzád

Ilyenkor a közeledben akarnak lenni, és azért gömbölyödenek szorosan melléd, mert a szeretetedre vágynak. Közben persze ők is kimutatják ezzel, mennyire ragaszkodnak hozzád. Kutatók azt is bebizonyították, hogy gazdával való kötődés sokkal fontosabb az eb számára, mint más állatoknak. Ennek köszönhetően egy sokkal mélyebb kapcsolat is képes kialakulni kettejük között. Ennek egy különleges bizonyítéka az is, hogy sok esetben kifejezetten a kutya igényli a testi kontaktust azzal, hogy a gazdájához bújik.

A kutya is szereti az ölelést, csak nem mindegy, hogyan

Az ölelés csökkenti a stresszt

Ha a kutyusod szorong vagy éppen fél valamitől, szorosan hozzád bújik, és keresi a közelségedet, ugyanis ez komoly stresszoldó hatással van a szervezetére. A simogatástól, babusgatástól képes teljesen megnyugodni, emellett pedig jelentősen megnőhet az állat oxitocinszintje is.

Mitől függ, hogy szereti-e a kutya az ölelést?

Valószínűleg a genetika állhat leginkább a háttérben, ugyanis míg egyes kutyák kifejezetten ragaszkodó természetűek, addig mások sokkal függetlenebbeknek bizonyulnak. Emellett sok múlik az adott négylábú egyéniségén, múltján is. Azonban fontos tudni, hogy amennyiben kutyád a stressz jeleit mutatja az ölelgetés közben, akkor semmiképpen se erőltesd, ugyanis számára  ez nagyon kellemetlen cselekedet is lehet. Így célszerű számára szabadságot, lehetőséget adni arra, hogy hozzád bújjon, de te ne erőltesd rá ugyanezt.

háziasítás hogyan szeret a kutya kutya ölelés kutya ölelése kutya ragaszkodása kutya szeret miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink