hirdetés

Miért hajtja rád a kutyád a fejét? Nem csak azt jelenti, hogy maximálisan megbízik benned

Ferenczi Deborah

2022. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy miért hajtja a kutyád az öledbe a fejét, vagy miért támaszkodik rád, akar mindig a közeledben lenni?

hirdetés

A kutyád azért támaszkodik rád, bújik hozzád, mert közel akar lenni hozzád. Ez egyfajta kimutatása a kötődésnek, szeretetetnek. Ez a viselkedés különösen gyakori olyan nagyobb testű kutyáknál, akiket méretük és súlyuk miatt nem emel fel a gazdájuk. Náluk az ölelésnek egyfajta alternatívája az, hogy odahajolnak hozzád és rád hajtják a fejüket.

Szeretetet keresnek

Karen Reese, az Operation Kindness állatviselkedési szakértője szerint akkor is így viselkednek az ebek, amikor akarnak valamit. Ezzel a viselkedéssel akarják felhívni a figyelmedet arra, hogy szeretetre van szükségük. Az állatszakértők jelentős százaléka szerint ugyanúgy keresik az érintésed, ahogy az emberek éreznek a szeretteik iránt. Azzal, hogy állatként rád dől, hozzád bújik, kifejezi azt, hogy szüksége van rád, és melletted akar lenni, sőt teljesen biztonságban érzi magát. Ez különösen igaz akkor, ha például ilyen pozícióban képes elaludni is.

Ha fél, akkor is rád hajtja a fejét

Peter Laskay, a Petworshiper Pet Care szakértője szerint bizonyos esetekben ez a mozdulat a félelmet is jelezheti. Ilyenkor a kutyák megpróbálnak elbújni és menedéket keresni. Az ok pedig, ami miatt ilyenkor téged választanak, az, hogy melletted érzik magukat teljes biztonságban. A félelemnek számos előidézője lehet, ilyen nyaranként a vihar, a mennydörgés, a tűzijáték, a hangos zajok és más kutyák jelenléte is. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kedvenced nálad keres menedéket, hiszen te vagy neki az egyetlen biztos pont, aki meg tudja védeni.

Normális ez a viselkedés?

Természetesen igen, ez a ragaszkodó ebeknél teljesen normális viselkedés, számukra is megnyugtató és kellemes. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor ezt már szeparációs szorongásból indíttatva teszik, és mint egy tépőzár, úgy tapadnak rád, akárhová mész. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis a túlzott ragaszkodás nem egészséges, és sokszor mögöttes problémákra utalhat.

biztonság hogyan szeret a kutya kutya fél kutya ölelés kutya ragaszkodása kutya testbeszéd kutya viselkedése miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink