hirdetés

Miért húzza fel a kutya a lábát? Nem csak azt jelenti, hogy nagyon figyel

Ferenczi Deborah

2022. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon a kutyád miért húzza fel, emeli meg a mellső lábát bizonyos esetekben? Számos oka lehet ennek a viselkedésnek. A testbeszéd az egyik módja annak, ahogy a kutyák kommunikálnak egymással és az emberekkel. Éppen ezért érdemes megfelelően értelmezned ezeket a jeleket.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a lehetséges alternatívákat, melyek megmagyarázzák, kutyád miért emeli vagy húzza fel a lábát bizonyos esetekben. Meglepő módon nem csupán azzal állhat összefüggésben, hogy rád figyel éppen, gyakran izületi fájdalom is állhat a háttérben.

Miért húzza fel a kutya a lábát?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb eshetőségeket:

  • Kutyád mondani akar valamit
  • Nagyon figyel rád
  • Sérülés vagy ízületi fájdalom kínozza
  • Jutalomfalatot vár
  • Fel akarja hívni magára a figyelmet
  • Bocsánatot szeretne kérni

Fontos a sérülés eshetőségének kizárása

Az első dolog, amit ki kell zárni, az az, hogy a lábemelgetést sérülés okozza. Előfordulhat, hogy a kutyus azért húzza fel a lábát, mert ízületi fájdalmai vannak, vagy épp törést szenvedett. Ha egy nagy séta vagy futkározás után teszi ezt, húzódás, mancssérülés, túlterhelés is állhat a háttérben. Minden esetben ellenőrizd, nem szorult-e valami a lábujjai közé, nincs-e benne toklász, nem sértette-e fel valami a bőrét, esetleg csípte meg egy rovar. Ha azt látod, nincs minden rendben, azonnal állatorvoshoz kell fordulnod. Ugyanis a kezeletlen törött vagy sérült láb állapota súlyosbodhat, további fájdalmat és problémákat okozhat.

Testbeszéd vizsgálata

Miután kizártad a sérülés lehetőségét, a kutyád által használt testbeszédre kell összpontosítanod. Felmerülhet például annak a gyanúja, hogy akár véletlenül is arra tanítottad az ebedet, hogy úgy tegyen, mintha megsérült volna, így pedig felhívja magára a figyelmet. Amennyiben a reakciód erre a cselekedetre az, hogy odafigyelsz az ebre, akkor valószínűsítető, hogy ez állhat a háttérben. Ha a kutyád a nap folyamán többször is feltartja a mancsát, nagy valószínűséggel megpróbálja felhívni magára a figyelmet.

Jelezni akar valamit

Sok esetben a kutya nem manipulációból teszi ezt a cselekedetet, hanem így jelzi, hogy szeretne számodra üzenni valamit. Vagy éppen ha te szólsz hozzá, így figyel, összpontosít rád. Éppen ezért ezt a viselkedést nem szükséges kinevelni, sem belenevelni az állatba, ugyanis ez a legtöbb esetben ösztönösen történik. Természetesen akkor, ha ezt a cselekedetet jelzésként akarja az állat számodra adni, akkor a környezettől függ, hogy mit akar éppen mondani. Lehet, hogy valamilyen bajra szeretné felhívni a figyelmed, vagy észlelt valamit, esetleg játszani akar veled. Ilyenkor a legtöbbször a metakommunikációja nagyon rád összpontosít, szinte meredten figyel.

Bocsánatkérésként is használhatják

Ha kutyád hirtelen felemeli a mellső lábát, miután észrevetted, hogy valami rosszat tett, például kiásta a szemetet vagy a szőnyegre ürített, akkor elképzelhető, hogy bocsánatot akar kérni tőled. Ha nem veszel észre semmi szokatlant, alaposan nézz körül a házban, mert nagy eséllyel olyasmit csinált valahol, amire figyelmeztetni akar.

Amennyiben te is gyakran veszed észre, hogy a kutyád felhúzza a lábát, akkor vizsgál meg a fenti lehetőségeket, és mindenképpen zárd ki annak az eshetőségét, hogy sérülés érte az állatot. Érdemes megfigyelned, milyen esetekben teszi ezt, ugyanis ebből könnyedén megértheted, mit akar üzenni.

felhúzza a kutya a lábát felhúzza a lábát kutya jelzések kutya lábai kutya testbeszéde megemeli a lábát miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink