hirdetés

Vajon képesek a kutyák bűntudatot érezni? A kutatók sem tudják pontosan

László Enikő

2021. április 4

Vitatott kérdés, hogy az állatoknak vannak-e érzelmei. A kutyabarátok válasza egyöntetűen az, hogy igen. De pontosan milyenek ezek? Vajon képesek bűntudatot érezni?

hirdetés

Bizonyára sokan láttak már olyan videót, amin egy kutya látható bűnbánó tekintettel, miután gazdája rajtakapta, hogy szétszedte a berendezést. Valóban megbánják, ha rossz fát tettek a tűzre vagy az ártatlan szemekkel való nézés csak taktika?

Vannak a kutyáknak érzelmeik?

Először azt a kérdést fontos tisztázni, hogy a kutyáknak vannak-e érzelmeik. Dr. Faragó Tamás okleveles biológus egyik előadásán ezt a témát feszegette. Kutatások alapján elmondható, hogy a kutyáknak, de a többi állatnak is vannak érzelmeik. Ám nagy valószínűséggel nem olyanok, mint nekünk, embereknek. Az érzelmi palettájuk nem annyira kiterjedt, mint a miénk. Boldogság, szomorúság, félelem, ezek mind megmutatkoznak az ő esetükben is. A kutató szerint sosem fogjuk tudni pontosan, milyen érzelmeik vannak a kutyáknak, de legalább azt biztosan tudjuk, hogy vannak.

Bűnbánat vagy taktika?

A legtöbb gazda úgy véli, kutyája megbánja, mikor rossz fát tesz a tűzre. Ezt bizonyítja a fej manccsal való takarása és persze a könyörgő, bánatos kutya szemek. Utóbbi azonban már ismert, hogy egy évezredek alatt kialakult taktika részükről. A domesztikáció kezdetén őseink azokat az ebeket részesítették előnyben, akik rendelkeztek azokkal az izmokkal, melyeknek segítségével ezt a rendkívül aranyos, bűnbánó, könyörgő tekintetet el lehetett érni. A farkasoknál ezek az izmok fejletlenek. Ez bizonyítja, hogy a kutya a velünk való együttélés miatt formálódott így.

Mit mondanak a kutatók?

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói korábban már vizsgálták, hogy érezhet-e egy kutya bűntudatot. A teszt során azt elemezték, hogy amikor az eb a gazda távollétében helytelenül viselkedett, bűnbánó magatartást mutatott-e. Illetve gazdájuk felismeri-e a bűntudatra utaló jeleket kedvencén, miután visszatért. A kutatásban 64 kutya és tulajdonosa vett részt. A feladat egyszerű volt: az ebeknek nem szabadott elvennie az asztalra kihelyezett ételt. Ha mégis így tettek, a gazdák tudomásukra adták, hogy ez helytelen. Ezután elhagyta a helyiséget, a kutya pedig magára maradt a csábító jutalomfalattal. Miután a gazda visszatért, meg kellett állapítania kedvence viselkedéséből, hogy az helyesen cselekedett-e. Mindezt úgy, hogy nem láthatta az asztalt, tehát nem tudta, kutyája elcsente-e a finomságot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a bűntudatra utaló viselkedési jegyek (farok behúzása, fej elfordítása) megjelenését tekintve nem volt különbség a helyesen és a helytelenül cselekvő ebek között. A gazdák azonban javarészt meg tudták állapítani, kedvencük bűnös-e. Ezt azonban arra is alapozhatták, hogy korábban, a szabálytanulás során vagy esetleg otthon elvette-e az ételt kutyájuk. A vizsgálat tehát arra a következtetésre jutott, hogy egyelőre nem tudják, éreznek-e négylábú barátaink bűntudatot. Az is lehetséges, hogy mindez csupán antropomorfizáció és csak saját érzelmeinket vetítjük ki kedvenceinkre.

(Képek: Getty Images Hungary)

bűntudat etológia kutatás kutya bűntudat kutya érzelmek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink