hirdetés

Kiderült, miért barna a legtöbb kutya szeme

Szénási Szimonetta

2024. január 6 - Képek: Az én kutyám

A farkasok világos-sárgás tekintetével ellentétben a kutyák szeme általában barnás árnyalatú. Ennek pedig nyomós oka van.

hirdetés

Ha megfigyelted már, a legtöbb kutya szeme barna színű. Ez pedig nem véletlen – ám egészen eddig nem volt rá magyarázat, miért.

Mint a Royal Society Open Science-ben publikált tanulmány szerzői rámutatnak, igen fontos evolúciós céllal változott meg a kutyák szemszíne a háziasítást követően. A vizsgálatokat végző japán kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy ennek oka, pontosabban célja az ebek emberekkel való kapcsolata.

Ugyanis a meleg, barna szemek kevésbé ijesztőek, mint a farkasok villogó, világos tekintete. Emiatt a háziasítás kezdetén is a sötétebb szemű egyedekre esett a választás, emiatt pedig mára a kutyák többségének van melegbarna tekintete. Sőt, a tenyésztők körülbelül a kutyafajták 92 százalékának esetében ennek továbbörökítését is tartják kívánatosnak.

Neoténia

Az, hogy a kutya szeme barna, olyan hatást kelt, mintha a pupillája is tágabb lenne. Ez pedig kölyökkutyás, egyszersmind kisbabásabb külsőt kölcsönöz neki. Nem tévedés: sok esetben a babás, gyermeki vonásokat keressük kedvenceinkben is, és tudat alatt azokat a fajtákat preferáljuk. Többek között ez a neoténia nevű jelenség a magyarázat a bulldogok népszerűségére is.

Nem ez az egyetlen változás, amit a domesztikáció hozott. A kutyák mérete, testalkata, az emberekkel való kommunikációjának mikéntje, sőt, még az arcberendezése is rengeteg változáson esett át. Mind azt a célt szolgálva, hogy mind gördülékenyebb legyen az együttélés a két faj között.

Érdekes, mit találunk tudat alatt vonzónak egy kutyában.

Lehetne tágítani a kört

A vizsgálat egy fontos kérdést ugyan nyitva hagy, tekintve, hogy japán emberekkel végezték a felmérést. (Ugyanannak a kutyának a képét mutatták meg a résztvevőknek, egyszer világosabb, sárgás, míg másodjára barna szemmel. Nekik pedig dönteniük kellett, melyik a barátságosabb a számukra.) Így kérdéses, hogy világszerte hasonló eredményre jutnának-e a kutatók. Ám a kutatócsoport úgy véli, univerzális preferenciáról van szó a barna szemeket illetően.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miért képes kedvenced egyetlen pillantásával levenni a lábadról, ebben a cikkben elmagyarázzuk, miként alakult ki a nevezetes kiskutyatekintet.

háziasítás kutya és farkas kutya szeme

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink