hirdetés

Ezért érti néhány gazdi jobban kutyája arckifejezését

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 14 - Képek: Az Én Kutyám

Egy kutatás érdekes összefüggésre világított rá a kedvencek mintázata, az arckifejezéseik, és a gazdik megértési képessége között.

hirdetés

A kutyák háziasítása és az ember melletti fejlődésük hihetetlenül egyedi kapcsolatot eredményezett a gazdik és a kedvencek között. Az idő során négylábú barátaink jól alkalmazkodtak az emberi kommunikációhoz, mind a szóbeli, mind a nem verbális formákban. Így a kutyák megértésében is fontos szerepet játszik az arckifejezés.

Mindenki tudja, hogy az ebek rendkívül kifejező arccal rendelkeznek, a különböző mimikákat pedig előszeretettel alkalmazzák az emberekkel történő interakciók során. A gazdik pedig egész jól megtanultak olvasni a kutyák arckifejezéséből. Igaz, a George Washington Egyetem kutatása szerint a gazdiknak még lenne hova fejlődniük annak érdekében, hogy jobban megértsék bundás barátaikat.

A kutyák megértésében is fontos az arckifejezés értelmezése

Az arckifejezés megértése a kutyák mintázatától is függ

Az Animals folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azok a kutyák, akik egyszerűbb mintázattal rendelkeznek – például akiknek teljesen egyszínű az arca vagy alig látható rajta valamilyen szőrminta –, több arcmozgást végeznek az emberrel történő kommunikáció során, mint azok, akiknek bonyolultabb az arcmintázata.

A kutatás azt is kimutatta, hogy bár összességében mindenki viszonylag jól teljesített a kedvence arckifejezésének értelmezésében, az egyszerűbb arcmintázatú ebek gazdái pontosabban meg tudták ítélni a kutyájuk mondanivalóját.

A vizsgálat menete

A szakértők összesen 103 kutya és gazdi páros adatait vizsgálták a kutatás során. A kutatócsoport egy szabványosított kódolási rendszert, a DogFACS-t (Dog Facial Action Coding System) használta a résztvevő kutyák viselkedésének elemzésére. Emellett létrehozott egy újszerű rendszert a kutyák arcmintázatának skálázására és értékelésére.

A résztvevő gazdiknak egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyek különböző demográfiai adatokat tartalmaztak a kedvencekről. Emellett felmérték, hogy az emberek mennyire jól tudják megítélni a kutyájuk arckifejezéseit különböző helyzetekben.

A gazdiknak az alábbi négy helyzetben kellett felvételt készíteniük a kedvencükről:

1: Aszociális / a kutya pihen: A kutya pihen, emberi szemkontaktus nélkül.

2: Csak szemkontaktus: Az ember szemkontaktust tart a kutyával anélkül, hogy beszélne, gesztusokat tenne, vagy másképp ösztönözné a társas választ.

3: Szemkontaktus + ismeretlen szavak:  Az ember a kutyára néz, és semleges hangnemben ismételget egy, a kutya számára ismeretlen kifejezést kétszer, lassan.

4: Szemkontaktus + ismerős szavak: Az ember a kutyára néz, és a normálistól kissé izgatottabbnak tűnő hangnemben beszél. Olyan szavakat és/vagy kifejezéseket használ, amelyek ismerősek a kutyának, társas válasz kiváltására törekedve.

A felvételeken látható reakciókat a gazdáknak értékelniük kellett egy 1-től 10-ig terjedő skálán (1 =”nem tűnik kifejezőnek”; 10 =”nagyon kifejező”), illetve DogFACS szakértők is elemezték, objektív pontszámokat adva.

Értékelés

A gazdik által adott pontszámok közel fele (48,5%) legfeljebb 2 pontos eltérést mutatott a kutyák objektív viselkedési pontszámaihoz képest. Több mint a kétharmaduk (68,9%) pedig legfeljebb 4 pontos eltérést.

A legpontosabb gazdik között (azok, akik teljes mértékben megegyeztek az objektív pontszámokkal, vagy legfeljebb 1 ponttal tértek el), a kutyák 30%-a volt egyszerű arcvonású. A legkevésbé pontos gazdiknál egy kivételével az összes kutya bonyolultabb arcmintával rendelkezett.

Az objektív értékelések is rávilágítottak, hogy minél egyszerűbb egy kutya mintázata, annál magasabb az úgynevezett objektív viselkedési kifejezőkészsége, vagyis annál látványosabb a mimikája.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények fontos tényekre hívják fel a kutyás társadalom figyelmét. „Ahogy a kutyák egyre inkább beolvadnak az emberi társadalomba, fontos, hogy megértsük, hogyan kommunikálnak velünk, és hogyan tudunk mi jobban kommunikálni velük” – mondja Courtney Sexton, a tanulmány vezető szerzője.

„Ha megértjük, mit próbálnak elmondani nekünk a kutyák, és hogy mit gondolhatnak vagy érezhetnek, jelentősen javíthatja a közösen töltött idő során szerzett tapasztalatainkat – és a kutyák tapasztalatait is. ”

Az idősebb állatok kevésbé expresszívek

A kutatás azt is kimutatta, hogy az idősebb kutyák kevésbé expresszívek, az arckifejezés kevésbé fontos az emberekkel való kommunikációjukban. Sexton ezt azzal magyarázza, hogy mivel az idősebb kutyáknak hosszabb, jobban kialakult kapcsolatuk van emberi társukkal, nem kell akkora erőfeszítéseket tenniük a megértés érdekében.

A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a munkakutyák és magasan képzett kutyák kifejezőbbek lehetnek olyan esetekben, ahol a kutya-gazda közötti kapcsolat folyékony kommunikációt igényel. Az állat is több energiát fektet abba, hogy arckifejezésekkel is erősítse a mondandóját, és a gazda is sokkal jobban figyeli és megérti a kutya mimikáját.

A kutyák arckifejezésének értelmezése egy jól összeszokott gazdi-kedvenc párosnak könnyű feladat lehet, ám nem minden esetben ennyire egyszerű a helyzet. Tudtad például a gyerekek bizonyos kor alatt teljesen félreértelmezik a kutyák mimikáját? Ebben a cikkünkben bővebben olvashatsz a tanulmányról, amely rávilágított erre az érdekes – és egyes helyzetekben aggasztó – jelenségre.

arckifejezés kutya ember kommunikáció kutya metakommunikáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink