hirdetés

Így találhatod ki, mit akar mondani a kutyád!

Molnár Enikő

2023. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenkinek ismerős lehet az a helyzet, amikor kedvence ránéz, és úgy érezi, hogy mondani szeretne valamit. Már-már meg is szólal, ahogy kedves kis szemeivel figyel. Bár a mi mércéink szerint beszélni (bármennyire is jó lenne néha) nem tud, kutyánk mindenféleképpen kommunikál velünk testbeszédével és jelzéseivel.

hirdetés

A kutyák és az emberek kapcsolata több ezer évre nyúlik vissza, ez idő alatt sok mindenben fejlődtek mind az emberek, mind pedig a kutyák. Több elmélet is született arról, hogy a kutyák hogyan és miért értenek meg olyan sok mindent, amit az emberek például metakommunikációval (arckifejezések, gesztusok) közölnek. De arról ritkábban esik szó, hogy a kommunikáció a kutyák részéről miként zajlik, hogyan  „beszélnek” az emberekhez.

A kutyák szeme sokat elárul

Nem titok, hogy a kutyák testükkel jelzik, ha félnek, szoronganak, vagy éppen boldogok. Ezeket az egész test megfigyelésével lehet teljes biztossággal megérteni, de vannak bizonyos testrészek, amelyek nagyobb szerepet játszanak az aktuális lelkiállapotuk kifejezésében. Ilyenek például a farok, szemek, fülek és száj, ezek a helyzetet is figyelembe véve sokat elárulhatnak.

Kifejező szemek

Legalább annyira beszélnek a szemeikkel, mint a farkukkal, csak ezt sokkal nehezebb első ránézésre megállapítani. Mindenki ismeri a kiskutyaszemeket, amivel bármire rá tudják venni gazdájukat, de szemeiket nemcsak meggyőzésre használják. Fontos szerepük van például a stressz és az agresszió kifejezésében. Ha lehet látni a szemfehérjét, akkor nagyon valószínű, hogy éppen nagyon figyel, készenléti állapotban van, és kényelmetlenül érzi magát, esetleg nincs elég tere. A tágra nyílt szemek agresszió jelei lehetnek, míg a szemkontaktus teljes kerülése szintén kényelmetlenséget, illetve megadást mutathat. Ha nagyon néz minket kedvencünk egy hétköznapi szituációban, az valószínűleg csak figyelemkeresés, nem pedig agresszió.

A kommunikáció fontos eszköze kutyák esetében a szem és a fül is

Beszédes fülek

Bár ezt nem minden kutyánál teljes mértékben mérvadó, a fülek általában jól mutatják, hogy éppen milyen a kutyánk lelkiállapota. Ha felfelé állnak, akkor a kutya éppen fókuszál, és figyel a környezetére. Minél inkább hátra húzza a füleit, közel a fejéhez, annál inkább kényelmetlenül érzi magát, vagy fél.

Mosoly vagy vicsor?

A kutyák is mosolyognak, ha boldogok. Egy ilyen mosoly laza, gyakran akár lógó nyelvvel társul, illetve a megfelelő szem-és fülpozícióval. Ezt nagyon könnyű megkülönböztetni a vicsorgástól, amikor a kutya fogait mutatja, ezzel jelezve, hogy kényelmetlen számára a helyzet. Egy kényelmetlen helyzet könnyen átfordulhat agresszióba, ezért érdemes figyelni a jeleire.

Egy igazi kutyamosoly

Az akarat kifejezése

Annak ellenére, hogy fontos szerepe van az előbb említett testbeszédnek, nem csak így kommunikálnak az emberekkel. Egy 2018-as kutatás 19 rávezető mozdulatot különböztetett meg, amelyekkel kedvenceik jeleznek. Például ilyen, amikor a hátukra fekszenek, ráhelyezik a mancsukat valamire vagy valakire, vagy éppen a játékukat dobálják, esetleg az orrukkal megérintik a kívánt tárgyat. Ezekre mi, gazdik pedig válaszolunk azzal, hogy megsimogatjuk őket, játszunk velük, vagy vacsorát adunk nekik.

Hogy ez hogyan alakul ki, ki tanít kit, azt talán soha nem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy ezekben az esetekben kialakul egy párbeszéd kutya és ember között. A 4 leggyakrabban kommunikált kérés pedig: „simogass meg”, „adj enni/inni”, „nyisd ki az ajtót” és  „add ide a játékom/csontom”. Ezek voltak a legtisztábban kivehető kérések, de nem sokon múlt, hogy „játssz velem” is közéjük tartozzon.

kutya jelzések kutya kommunikáció testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink