hirdetés

Ezt jelenti, ha “kiskutyaszemekkel” néz ránk kedvencünk

Molnár Enikő

2023. augusztus 15 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenki ismeri a kiskutyaszemek elsöprő erejét, amivel ha ránk néznek, rögtön elolvadunk. És könnyen lehet, hogy nem csak mi értelmezzük így, hanem kedvencünknek kifejezetten egy hasonló reakció a célja az arckifejezéssel.

hirdetés

Az ártatlan kutyusok lehet, hogy nem is olyan ártatlanok, csak tettetik. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák arckifejezései akaratlanul történnek, és az érzelmi állapotukat tükrözik. Egy 2017-es tanulmány ennek ellenére azt találta, hogy nagy valószínűséggel specifikusan az emberekkel való kommunikáció egyik eszköze. Az ellenállhatatlan kiskutyaszemek az ember közreműködésével váltak hatásos eszközzé. A háziasítás során valószínűsíthető, hogy előnyben részesítettük az ártatlan, tiszta tekintetet, ami aranyos kinézetet biztosított még a legzordabb megjelenésű ebeknek is. Az ilyen kifejező szemekkel néző kedvencek nagyobb eséllyel kapnak törődést és figyelmet, illetőleg pedig több étellel áldja meg őket egy naiv gazdi.

A kiskutyaszemek megtévesztőek lehetnek.

A tudomány és a kiskutyaszemek

A kiskutyaszemeket nem osztogatják akárkinek és akármikor az ebek. A fent említett kutatás azt találta, hogy az emberek figyelme komplexebb arckifejezéseket vált ki a kutyákból. Pontosabban két komponense volt ezeknek a mimikáknak, ami kifejezetten előkerült az emberekkel folytatott kommunikációban: a szemöldök mozgatása (ami a kiskutyaszemek mozgatórugója), illetve a nyelv mutatása.

Az volt az egyik érdekessége a kutatásnak, hogy a kutyák akkor produkálták ezeket az arckifejezéseket, amikor az emberek figyelme rájuk irányul. Amint elfordult a személy, akivel éppen kommunikáltak, elhagyták a kiskutyaszemeket. Azt gondolnánk, hogy az étel jelenlétére is hasonlóan reagálnak, de azt találták, hogy arra nem ennyire érzékletes a mimikájuk. Tehát az emberek számára kifejező tekintet specifikusan figyelemmegtartásra és kommunikációra használatos. Abban nem találtak eltérést, hogy az ember figyelmének mértéke mennyire befolyásolja a kutya arckifejezését, csak a van-nincs figyelmi eseteket nézték.

Ez a tanulmány előreviszi a kutyák kogníciójáról alkotott tudásunkat. Most már tudjuk, hogy a kutyák több arckifejezést használnak amikor az ember rájuk figyel.

Mondja Dr. Juliane Kaminski, a kutatás vezetője

Mindezt 24 kutya részvételével vizsgálták, akik 1-12 évesek voltak. A mérések úgy történtek, hogy stabilizálták az eb pozícióját, és felállítottak egy őt vevő kamerát. A kutyától kb. 1 méterre állt egy ember, aki éppen az adott kondíciónak megfelelően cselekedett.

Lehet, hogy nem direkt, de indirekt manipulálnak bennünket kedvenceink.

Akkor hazudnak nekünk kedvenceink?

Ha a kiskutyaszemeket szomorú érzelmek kifejezésének tekintjük, akkor bizony hazugságban élünk. De vegyük figyelembe a kutatás eredményét. Eszerint a jellegzetes arckifejezés inkább kommunikációs eszköz, vagy reakció az ember figyelmére. Lehet, hogy emellett manipulálnak bennünket kedvenceink azzal, hogy tudják, ha így néznek ránk, több figyelmet kapnak, de ártó szándék biztos, hogy nincs benne. Fontos kiemelni, hogy nem azt mondják, hogy az arckifejezésnek semmi köze az érzelmekhez, csupán azt, hogy az emberek figyelme szerepet játszik a mimika komplexitásában és időzítésében.

Ez az eredmény is bizonyítja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a kutyák és az emberek közötti kommunikációban és kapcsolatban  a szemkontaktus, illetve a figyelem. A tekintet kapcsolatteremtő erejét mutatja, hogy ha szeretnénk valamit kedvencünktől, akkor felhívjuk magunkra a figyelmét és a biztonság kedvéért szemkontaktust teremtünk vele. A kutyák nagyon jók az “alkalmi süketségben”.  Ezért ha úgy gondolják, hogy nem hozzájuk beszélünk, akkor előszeretettel kizárják akár még a vezényszavakat is, ezért fontos lehet egy jelentőségteljes összenézés.

figyelem kiskutyaszemek kötődés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink