hirdetés

Mit jelez a kutyák mély sóhaja?

Hangai Lilla

2024. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Drámai és hangos. Ha szeretnéd, sem tudnád figyelmen kívül hagyni. Így nem is csoda, hogy a legtöbb gazdi tudni akarja ennek a jelzésnek az okát.

hirdetés

Hiszen nem lehetünk abban biztosak, hogy ez most a kimerültség jele, esetleg a nyugalomé vagy a fájdalomé. Dr. Chris Brown állatorvos szerint próbáld meg ezt a fajta kilégzést felkiáltójelnek tekinteni arra vonatkozóan, amit a testbeszédével, tettével éppen kifejez a kutya. Lássuk máris bővebben, hogy mit jelenthet a kutya sóhaja.

A sóhaj jelentésének értelmezéséhez figyeljük meg a kutya testbeszédét és a szemét is

A kutya drámai sóhaja és annak jelentése

Ha egy kiadós séta és kedvenc bárányos vacsorája után az eb lefekszik a szőnyegre, és csukott szemmel sóhajt egyet, az valószínűleg annak a jele, hogy a napja elérkezett a csúcspontjához. Elégedett, jóllakott, boldog. A kutya életének újra egyik legjobb napját élte meg, és csak reménykedhet abban, hogy a holnapi is a legjobb lesz. Ebben a zen állapotban a nagy belélegzés és sóhaj is további előnyökkel jár a nagyobb kutyáknál. Ilyenkor a rekeszizom távolabb nyomja a teli gyomrot és a többi belső szervet a tüdőtől. Ezáltal könnyebben lélegezhetnek, és nyugodtabb állapotban alhatnak, pihenhetnek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha azonban engedelmesen üldögélnek, miközben te megeszed a vacsorád utolsó falatjait, és jó gazdihoz híven nem adsz neki a fűszeres, zsíros húsból (aminek nem mellesleg fantasztikus illata van), ebben az esetben a felszakadó sóhaj nem az elégedettséget, hanem a csalódottságot fejezi ki. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha tombol kint a vihar, vagy megállás nélkül ugat a szomszéd kutya, esetleg már rég sétaidő lenne, de te még mindig a laptopod fölött görnyedsz, próbálván határidőre befejezni a munkádat. A kilégzés nem csupán figyelemfelkeltő, de segít abban is, hogy az érzelmeket a medrükben tartsa.

A szemek is árulkodnak

Érdemes lehet ilyenkor megfigyelni a kutya szemét is. Ha nyitva van, ne adj’ isten, bálnaszemekkel néz rád és így sóhajt, az valószínűleg frusztrációt jelez, ha a szeme csukva van az állatnak, azt jelzi, hogy ellazult állapotban van.

Ide kattintva megtudhatod, hogy mik a stressz legfőbb jelei a kutyáknál. Gazdiként nagyon fontos ezekkel tisztában lenned ahhoz, hogy az ebet kimenthesd az ilyen helyzetekből.

furcsa viselkedés sóhaj sóhajt a kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!