hirdetés

Ezt üzeni a kutyád, ha „bálnaszemekkel” néz rád

Molnár Enikő

2024. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák testbeszédének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen szavak hiányában ők elsősorban így kommunikálnak. Annak érdekében pedig, hogy jobban megértsük, hogy mit szeretne mondani kedvencünk, érdemes a kisebb mozzanatok jelentését is megismerni.

hirdetés

A kutyák mimikájára, pontosabban a száj környékén kívüli területekre viszonylag kevés figyelmet fordítunk, pedig ők is képesek beszédes arckifejezésekre. Egy kevésbé ismert jel a kutyák kommunikációjában az úgynevezett „bálnaszem” („whale eye”), amit néha félhold szemeknek is szoktak hívni. Az elnevezés furcsasága ellenére ez egy visszafogott jelzés, aminek akár a hétköznapokban is tanúi lehetünk. Sőt, valószínűleg már mindannyian láttunk olyan kutyát – másét vagy a sajátunkat –, aki a bálnaszemeket produkált. De mi ez, és mit jelent pontosan?

Mik azok a bálnaszemek?

A bálnaszemek kifejezést Sue Sternbergnek köszönhetjük, aki egy nagy tapasztalattal rendelkező kutyaoktató. Az anekdota szerint egy gazdi megjegyzése miatt kezdte el így becézni a jelenséget. A bálnák szemfehérjének egy része a fej pozíciójától és mozgásától függetlenül mindig jól látható.

A kutyák szemfehérjét (sclera) nyugodt állapotukban ritkán látjuk, kivéve néhány fajtánál. A bálnaszemek esetében viszont nagyon jól látható a szemfehérje. Azt előre szeretnénk tisztázni, hogy attól még, mert látjuk egy kutya szemfehérjét, még nem minden esetben beszélhetünk bálnaszemekről. Utóbbi ugyanis egy nagyon specifikus kombinációja annak, hogy a kutya tágra nyílt szemekkel néz valamire, miközben próbál elfordulni tőle. Ennek miértjére pedig azonnal ki is térünk.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mit jelentenek a bálnaszemek?

Tehát már tudjuk, hogy mire kell figyelnünk, a kérdés csak az, hogy mit jelentenek a látottak. A bálnaszemek azt mutatják, hogy a kutya nem érti, hogy mi történik körülötte, bizonytalan, kényelmetlenül érzi magát, esetleg fél vagy szorong, és szeretne kikerülni az adott szituációból.

Olyan jellegzetes, hogy nem nehéz felismerni

A szemeit általában nem veszi le a stressz forrásáról (ez alól persze vannak kivételek), hiszen biztonságosabb, ha figyelemmel kíséri. Testével, vagy legalább a fejével viszont mégis elfordul, jelezve, hogy távolságot kér. Ha ezekkel a jelekkel (eggyel vagy többel) együtt mutatkoznak a bálnaszemek, akkor biztos, hogy az adott helyzetben nem érzi magát komfortosan az eb:

  • feszült testtartás;
  • feszült arcizmok;
  • lecsapott fülek;
  • száj vagy orr nyalogatása;
  • fogak kivillantása;
  • morgás.

A bálnaszemeket bármilyen helyzet kiválthatja, amiben nem érzi magát kényelmesen az eb, ám gyakori, hogy akkor mutatja meg a szeme fehérjét, amikor megölelik vagy megpuszilják, fényképezik, ismeretlennel (kutyával vagy emberrel) találkozik vagy veszélyeztetve érzi magát, vagy valamit, amit birtokol. Mivel minden kutya más, az sem uniform, hogy milyen szituációkban érzik magukat kényelmetlenül. Figyeljünk kutyánk testbeszédére, és vegyük észre, ha valami kényelmetlen számára vagy éppen félelmet kelt.

Nem minden az, aminek látszik

Adrienne Farricelli a PetHelpful-on megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos teljes valójukban látni a helyzeteket. Hiszen a szemfehérje láthatósága nem feltétlenül jelent egyet a kényelmetlenséggel. Ezért nagyon lényeges, hogy amikor egy kutya kommunikációját próbáljuk megfejteni, akkor egyszerre vegyük figyelembe a helyzetet és a testbeszédet is. Ha a stressznek nincsenek más jelei, akkor valószínűleg nem bálnaszemekről van szó.

A szemek ajtót nyitnak a kutyák lelkébe, egy kis figyelemmel pedig kiolvashatjuk belőlük, hogy éppen hogy érzi magát kedvencünk. Ezért is nagyon fontos, hogy felismerjük, hogy kutyánk mit próbál mondani, például az olyan aprónak tűnő jelekkel, mint a szem mozgása.

Fentebb megemlítettük az élelem vagy a játék féltését, mint a bálnaszemek egyik gyakori okozóját. Az utóbbiról ebben a cikkünkben írunk részletesen.

bálnaszemek félelem kényelmetlen helyzet kényelmetlenség kutya testbeszéde látszik a szemfehérje stressz testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink