hirdetés

Miért hempereg meg mindenbe a kutya, ami büdös? Az ebek furcsa viselkedései és magyarázatuk

László Enikő

2022. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ez ebek olykor hajlamosak különféle furcsa viselkedéseket tanúsítani. Bár nekünk ez igen szokatlannak tűnhet, nekik ez teljesen természetes.

hirdetés

Bármely kutyatulajdonos megerősítheti, hogy az ebek olykor nagyon furcsa dolgokat művelnek. Az olyan mindennapi viselkedések közepette, mint az ölelkezés, a játék és a pusziadás, szőrös barátaink néha olyan dolgokat tesznek, amelyeket mi nem mindig értünk.

Miért kergetik a farkukat?

Szórakoztató és bájos látvány, ám olykor komolyabb problémára is utalhat. Elsősorban unalom és a sok le nem vezetett energia hatására kergetik a farkukat a kutyák. De kutatók szerint a magas koleszterinszint is összefüggésben áll a viselkedéssel. Ha a cselekvés rendszeres, és az eb megrögzött módon üldözi a farkát, akkor az már kényszeres pszichés zavarnak is betudható.

Miért esznek füvet?

Számos elmélet létezik arról, hogy a kutyák miért esznek füvet. A legelterjedtebb vélekedés szerint az ebek így kívánják hánytatni magukat, ha fáj a gyomruk. Azonban kutatások bebizonyították, hogy kutyák csupán 22%-a hány fűevés után. A furcsa viselkedés fakadhat egyszerű unalomból, de kényszeres cselekvésből is. Emellett gyakran mondják, hogy egyes kutyák táplálkozási hiányosságok miatt füvet esznek, de ez kevésbé valószínű, mivel a modern étrendek általában jó minőségűek, és tartalmazzák az összes tápanyagot, amelyre kedvenceinknek szüksége van.

A farkasok gyakran esznek növényeket azért, hogy a rostok hatására beinduljon az emésztésük. Ezzel – féreghajtó híján – saját maguk intézik el, hogy a paraziták gyorsabban távozzanak beleikből. A kölyökkutyák ezért is fogyasztanak gyakrabban füvet, mivel náluk nagyobb valószínűséggel fordul elő férgesség. Ezt nem tudatosan teszik, csak ösztöneik vezérlik őket.

Miért hemperegnek gusztustalan dolgokba?

A kutyák számos ok miatt szeretnek a fűben vagy más, esetenként gusztustalan dolgokban hemperegni. Például farkasoktól örökölt ősi ösztöneik miatt szeretik olykor elfedni szagukat, hogy ezáltal sikeresebbek legyenek a préda becserkészése során. Ezért néha más növényevő állatok illatanyagát akarják magukra ölteni azok ürüléke, vizelete által. A hempergés területük megjelölésére is jó módszer, de masszázsnak sem utolsó. Azonban azt is fontos számításba venni, hogy ami a gazdi számára undorító szag, az a kutyának kellemes illat, amit szívesen öltene magára. Az is előfordulhat, hogy a számodra finom illatú sampon szagát szeretné az eb ledörzsölni magáról.

Miért rohangálnak őrült módjára?

Láttál már olyan kutyát, aki őrült módjára kezd el rohangálni, szinte a semmiből és eszeveszetten cikázik? Ezt hívják zoomies-nak, és ez teljesen normális viselkedés az ebeknél.

A zoom valójában annak a jele, hogy kedvenced jól érzi magát, tele van energiával és igazán boldog. A kutyák általában fürdés után csinálják ezt, amikor frissnek és tisztának érzik magukat; amikor hazaérsz a munkából, és nagyon izgatottak, hogy látnak téged; vagy akár közvetlenül séta előtt. Ilyenkor szinte majd’ kicsattannak az örömtől. Ez a viselkedés teljesen normális, megállítani pedig igen nehézkes. Ha kedvencednél kifejezetten gyakran fordul elő, akkor hosszabb távon érdemes több fizikai és mentális stimulációt biztosítani számára. Hiszen lehet, hogy azért csinálja ezt, mert túl sok a le nem vezetett energiája.

Miért kaparják a földet ürítés után?

Számos kutya csinálja, de vajon miért? Kedvenced mancsai illatmirigyeket tartalmaznak, a föld kaparásával pedig igyekszik szagát otthagyni, ezzel megjelölve területét. És bár az ürülék szagával már utal más kutyáknak jelenlétére, a talppárnák feromonjai jóval több ideig érződnek. Más ebek ezekből a szagnyomokból sok érdekes információhoz jutnak kedvencedről, például ivarzási állapotáról is tudomást szereznek.

Miért esznek ürüléket?

Az ebek talán leggusztustalanabb szokása az ürülékevés. Sok gazdi aggódva tapasztalja, hogy kedvence időnként szívesen fogyasztja el saját vagy más állatok melléktermékét. De mi áll ennek hátterében? Olykor előfordulhat, hogy egészségügyi probléma. Lehet, hogy az állat így igyekszik a hiányzó enzimeket pótolni, és elősegíteni emésztését. De a cukorbetegség okozta megnövekedett étvágy, illetve a paraziták jelenléte is okozhatja a koprofágia néven is ismert viselkedést. Emellett az ürülékfogyasztás fakadhat alultápláltságból, unalomból és kialakulhat a stressz miatt is.

Miért szagolgatják egymás fenekét?

Annak ellenére, hogy a fenékszaglászás gusztustalan viselkedésnek tűnik, ez egy normális módja annak, hogy a kutyák bemutatkozzanak és megismerjék egymást. Az ebek anális mirigyei illatanyagokat tartalmaznak. Minden kutyának megvan a saját szaga, amely érzelmeitől függően folyamatosan változik. Ez az ősi viselkedés a fenékszaglászással lehetővé teszi a kutyák számára, hogy tudják, hogy az állat, akit szimatolnak, barátságos, ijedt, szorongó-e, és hogy hím vagy nőstény.

Ha azt látod, hogy kutyád egy másik eb hátsó felét szimatolja, mindenképpen engedd neki, (amíg mindkét kutyának jól érzi magát az interakció során). Ez egy normális viselkedés, amely segít kedvencednek fontos információkat szerezni kutyabarátairól.

Miért köröznek lefekvés előtt?

Sok kutya körbejár, mielőtt lefekszik. Ez egyike azoknak a furcsa kutyaviselkedéseknek, amelyeket valószínűleg az őseiktől vettek át. A farkasok ugyanis így fészkelték be magukat az alváshoz. A körözéssel lelapogatták a talajon lévő gallyakat és az avart, hogy a hely kényelmesebb legyen. Bár a mai ebeknek már nincs szükségük erre, ösztönük megmaradt. De ez a cselekedet biztonsági intézkedésnek is betudható, ugyanis ezáltal a káros rovarokat is elhajtották a farkasok fekhelyeikről. Emellett a fészekkel területeiket is igyekeznek jelezni.

Miért ásítanak?

Bár az ásítás furcsának tűnhet, valójában minden kutya ezt csinálja. Észreveheted, hogy egy állat ásít, amikor aludni vagy lefeküdni készül. Sokan feltételezik, hogy az ásítás azt jelenti, hogy az eb fáradt vagy unatkozik, de a kutatások azt mutatják, hogy ennél nagyobb szerepe van.

Az ásítás valójában segíthet az idegrendszer stimulálásában. Ennek a funkciónak köszönhetően észreveheted, hogy az ásítás gyakrabban fordul elő olyan átmeneti fázisokban, mint az ébredés, elalvás vagy az unalomból éberebbé válás. A különösen szorosan kötődő ebek olykor gazdáik ásítását is lemásolják.

Az ásításnak érzelmi funkciója is van a kutyák számára, és a stressz jelzője lehet. Ez az egyik oka annak a sok közül, amiért ezeknek a furcsa vagy furcsának tűnő viselkedésmódok felmérése segíthet azonosítani, mit gondolnak kutyáink, és kommunikálnak velünk, így elkerülhetjük a konfliktust.

Például, ha gyermeked átöleli kutyádat, és az ásítozni kezd, ez egy stresszjelzés, amely arra utal, hogy az állat kényelmetlenül érzi magát. Ezekben az esetekben a tulajdonosoknak abba kell hagyniuk a stresszt okozó viselkedést vagy interakciót, és hagyniuk kell egy kis teret a kutyának.

ásítás farokkergetés fűevés furcsa viselkedés köröz a kutya miért ürülékevés viselkedés zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink