hirdetés

Le kell-e vennünk éjszakára a kutya nyakörvét?

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

Míg egyes kutyatulajdonosok úgy vélik, hogy az otthon a tökéletes alkalom arra, hogy a kedvencünk egy kis szünetet kapjon nyakörvviselésben, addig mások azt mondják, fölösleges bármikor is levenni a nyakörvet a kutyáról. Íme, néhány hasznos tudnivaló!

hirdetés

Jobb, ha mindig viseli a kutya a nyakörvet, vagy időnként szabadságot is kell adnunk a nyakörvviselésben? Egyáltalán szeretik-e az ebek, vagy csak egy szükséges rossz, amit el kell viselniük?

Minden kutya más

Az az alapigazság, hogy minden kutya más, a nyakörvviseléssel kapcsolatban is igaz. A szakértők szerint ugyanis minden eb másképp reagál rá. Vannak kutyák, amik a nyakörv levételekor izgatottak lesznek, mert tudják, hogy azután valami számukra kívánatos dolog fog történni. Ám élnek olyan kutyusok is, amelyek azért nem szeretik, ha a gazdijuk leveszi róluk a pórázt, mert általában mindez valami „rossz” előtt, mondjuk utazáskor történik, amikor kutyahordozóba vagy ketrecbe kell vonulniuk.

Az ebek nyakörvhöz fűződő viszonya attól is függ, hogy az hogyan illeszkedik a nyakukra. Ha túl szoros, előfordulhat, hogy irritálja a bőrét, így a viselése fájdalmas lehet. De az sem jó, ha túl nagy, hiszen könnyen fennakadhat benne a kutya, ez pedig akár pánikot és szorongást is okozhat.

Negatív hatások

A nyakörv bőr- és nyakérzékenység esetén is kellemetlen viselet lehet: egyrészt, ha a kutyus bőrallergiás, e kutyakellék súlyosbíthatja a tüneteket. Ilyen esetben csak szükség esetén legyen a kutyuson, és érdemes állatorvos tanácsát kérni a megfelelő anyagú és kialakítású nyakörv kiválasztásához.

Akkor is gondot okozhat az ebnek, ha valamilyen sérülés van a nyakán, legyen az egy vágás vagy izomhúzódás. Ilyenkor éjszakára jobb, ha szabadon marad kedvencünk nyaka, hogy a nyakörv ne irritálja a kérdéses területet.

Egyes hosszúszőrű fajtáknál, mint például a leonbergi, a nyakörv alatt töredezhetnek a szőrszálak, ami komoly problémát jelent, ha kiállításra szeretnénk vinni egy kutyust.

A kutyák nyakörvhöz fűződő viszonya attól is függ, az hogyan illeszkedik a nyakukhoz

Amikor jobb nélküle

Miután balesetek bármikor történhetnek, például a kutyusok elvesznek, tanácsos, hogy amikor csak lehet, tartsuk a kutyán a nyakörvet, különösen akkor, ha pórázon sétáltatjuk, vagy ha utazunk. Vannak azonban olyan esetek, amikor teljesen elfogadható, no és biztonságos is, ha megszabadítjuk kedvencünket a nyakörvtől. Például ilyen esetekben!

  • Még a legjobban illeszkedő nyakörvek is fulladásveszélyessé válhatnak, ha a kutya ketrecben vagy a szállítóboxában tartózkodik. Az eb azonosítója a résekbe vagy a rácsokba kerülve is sérüléseket okozhat, de akkor is történhetnek balesetek, ha például vakarózáskor beakad a kutya lába a nyakörvbe.
  • Tanácsos lefekvés előtt is levenni, hogy a nyakörv alatti szőrzet és a bőr fellélegezhessen, de nyugodtabbá teheti a sokat mocorgó és vakarózó kutyusok éjszakai alvását is. Ha úgy döntünk tehát, hogy éjszaka nem adjuk a kutyára a nyakörvet, bizonyosodjunk meg arról is, hogy az eb sehogyan sem tud kiszökni a házból.
  • Zárt, felügyelt területen más kutyákkal való játék során is levehetjük róla a nyakörvet, ez ugyanis minimálisra csökkenti annak a lehetőségét, hogy a kutyák egymás nyakörvébe akadjanak. Amit sose feledjünk: mindig tájékozódjunk az adott hely nyakörvviselési szabályaival kapcsolatban is!
  • Ha elkapott minket egy zivatar, vagy fürdés, úszás miatt lesz vizes a kutyus bundája, akkor amint megtehetjük, mindenképp vegyük le róla a nyakörvet. Egyrészt, hogy elkerüljük a szőr töredezését, másrészt, hogy ne akadályozza a bunda és a bőr száradását. Csak akkor tegyük vissza rá, ha már biztosan megszáradt, hogy egészséges maradjon a kutya bőre.
Ha nem tiltja semmilyen szabály, közös játék alatt is levehetjük a nyakörvet

Nyakörv és hám egyszerre

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor is kell-e nyakörvet viselnie a kutyának, ha egyébként hámban sétáltatjuk. Hasznos tudni, hogy a hám teljesen nem helyettesíti a nyakörvet. Fontos, hogy utóbbit a kutyus akkor is viselje, ha hámban sétál. A hámok nagyszerűek ahhoz, hogy ne a nyakra összpontosuljon a nyomás, ráadásul extra kontrollt is biztosítanak a séták során, és még nyugodtabbá is tehetik a kutyát. Általában azonban ezen nincs hely a kutya bilétájának, így ha esetleg a kutyus elveszne úgy, hogy csak hám van rajta, bárki is találja meg, nem tudja majd, hogyan léphet kapcsolatba a gazdival, amíg el nem jutnak olyan helyre, ahol leolvashatják a chip adatait. Természetesen a séta végeztével azonban levehetjük róla a hámot. Ez egyébként jobban korlátozza a kutyát, mint a nyakörvek, így alváshoz sem a legkényelmesebb viselet.

alvás bőrallergia fájdalom hám kényelmes kutyasétáltatás nyakörv séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink