hirdetés

Szorongó gazdinak a kutyája is szorong?

Molnár Enikő

2023. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

Amilyen a kutya, olyan a gazdája. Ismerjük ezt a mondást, mégis gyakran elfeledkezünk róla a mindennapokban. Főleg, hogy úgy néz ki, inkább fordítva igaz: amilyen a gazda, olyan a kutyája.

hirdetés

A szorongás és a stressz vissza-vissza térő téma, mind az emberek, mind az állatok viselkedésének kutatásában. A fenti kérdés már az 1990-es évek óta foglalkoztatja a tudományt, leginkább a pszichológia és az etológia szakembereit. Az egyik első erre vonatkozó tanulmány 1997-ben látott napvilágot, és Cattel 16 faktoros személyiségtesztjével dolgozott. Agresszív és nem agresszív angol cocker spánielek gazdáinak eredményeit hasonlították össze a kutatók. Azt találták, hogy akiknek agresszív kutyái voltak, azok érzelmileg kevésbé stabilak, emellett feszültek, szétszórtabbak. Így tehát elkezdődött annak a kérdésnek a boncolgatása, hogy mi volt előbb. Vajon a gazdi okozza-e a kutya viselkedésproblémáit, vagy esetleg az agresszívebb, kiszámíthatatlanabb kutyák gazdáin meglátszik, hogy nehezebb dolguk van.

Ha a gazdi szorong, a kutya is szorong?

Az utóbbi évtizedben már sokkal inkább a Big Five személyiségmodellt hívták segítségül a kutatók, amikor a kutyák viselkedésproblémáit és a gazdák szorongásra való hajlamát vizsgálták. Az öt alap személyiségjegy az extraverzió, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás (vagy, érzelmi instabilitás, neuroticizmus) és az intellektus. Az érzelmi stabilitás skálája releváns az ilyen jellegű vizsgálatoknál.

Érdekes eredmények

Az egyik kiemelkedő vizsgálat az ELTE vezette Family Dog Project és a bécsi Clever Dog Lab együttműködésével jött létre. Nem csak a gazdikat mérték a Big Five személyiségteszttel, hanem a kutyákat is egy hozzájuk igazított teszttel (természetesen a gazdik válaszolták meg ezeket a kérdéseket). A pontosabb eredmények érdekében családtagokat is megkértek arra, hogy töltsék ki a teszteket a gazdira és a kutyára vonatkozóan. A válaszok alapján a gazdi-kutya párosok nagyon hasonlítottak egymásra, főleg a neuroticizmus skálán elért eredményeikben.

Egy másik érdekes tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen összefüggések vannak a Big Five személyiségteszt eredményei és a kutyák viselkedésproblémái (17-et különböztettek meg) között. (Ők nem neuroticizmust, hanem érzelmi stabilitást mértek, ezért minél magasabb az érték ezen a skálán, annál stabilabb érzelmileg a személy.) Azt találták, hogy az érzelmi stabilitás skálán alacsony pontszámot elérő gazdik kutyái legalább 13 viselkedésproblémát produkáltak, beleértve az agressziót, szeparációs szorongást, félelmet.

Egy kutya könnyedén ráhangolódik gazdájának hangulatára, így a szorongás ragadós lehet.

Felmerülő kérdések

A fentieken kívül számos másik tanulmány bizonyította, hogy létezik összefüggés a kutyák és a gazdáik szorongása között. Viszont az még mindig kérdéses, hogy vajon mi az ok és mi az okozat. Van, aki úgy gondolja, hogy a „hasonló hasonlót vonz” elv alapján a stresszes és szorongó, érzelmileg instabil gazdák önmagukhoz hasonló kutyát fognak választani. Az is lehet, hogy a szorongó, agresszív kutyával járó stressz alakítja a gazdik érzelmi stabilitását. De az egyik legvalószínűbb magyarázat az az, hogy a gazdik valamilyen szinten alakítják a kutyájuk személyiségét, és egy szorongó gazdiról akaratlanul is „ráragad” a viselkedés a kedvencére.

Tehát a nyugodt kutya gyakran nyugodt gazdival kezdődik. Ahhoz, hogy kedvencünk viselkedésproblémáit kezelni tudjuk, először magunkban kell rendet tenni. Saját bőrünkön is érzékelhetjük, hogy néha „megérezzük mások energiáit”, főleg, ha szeretteinkről van szó. Sokszor nemcsak, hogy tudjuk, valami nincs rendben, bizonyos szinten át is vesszük az adott hangulatot (ezt a jelenséget érzelmi fertőzésnek hívják). Így tehát egy olyan állattól, akiről tudjuk, hogy könnyedén ráhangolódik a gazdájának hangulatára, nem várhatjuk el, hogy nyugodt legyen addig, amíg a gazdi nem nyugodt.

A szorongás kezelése nem egyszerű feladat.

Viszont nem hibáztathatjuk mindig magunkat, hiszen vannak olyan ebek, akiknek idegrendszeri problémából adódóan vannak nehézségei. Sőt, ismerünk olyan eseteket is, ahol az állat nem kívánt viselkedését rossz tapasztalat, vagy valamiféle trauma okozza. Fontos, hogyha kedvencünk „problémás”, akkor keressünk fel egy megbízható szakembert, akinek a segítségével kideríthetjük, hogy vajon honnan ered a viselkedés, és kidolgozhatunk egy tervet, amivel segíthetjük kedvencünket.

hangulat átragad a kutyára hasonlóság kutya ember hasonlóság kutya ember kapcsolat stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!