hirdetés

Miért kezd el hasonlítani a kutya a gazdájára? Minél régebb óta vagytok együtt, annál inkább erősödik a folyamat

Ferenczi Deborah

2022. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

Kutatások kimutatták, hogy az emberek valóban sok esetben olyan kutyát választanak maguknak, aki hasonlít rájuk. Sőt hosszabb idő elteltével ez a hasonlóság csak nő, ahogy a kutya átveszi gazdája jellemvonásainak egy részét.

hirdetés

Annak az elképzelésnek, hogy a kutyák gyakran úgy néznek ki, mint a gazdáik, valóban van némi valóságalapja. Kutatások kimutatták, hogy az emberek hajlamosak olyan ebeket választani, akik hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ők. Erre kitűnő példa, hogy a legtöbb esetben a túlsúlyos embereknek vannak gömbölyűbb kutyáik, sőt olyannal is találkoztak, hogy a kis szemmel rendelkező emberek kis szemű kutyát, míg a hatalmas szemű emberek nagyobb szemű kutyát választottak. Megdöbbentő, mennyi minden játszhat szerepet a kedvenc kiválasztásában. Vagyis a kutatás arra engedett következtetni, hogy olyan háziállatok vonzanak a leginkább, akik önmagunkra emlékeztetnek.

A kutya sokkal inkább hasonlít a gazdájára, mint gondoltuk

Új kutatások bizonyították, hogy a kutya felveszi gazdája személyiségjegyeit, viselkedési mechanizmusait, mimikáját. Képes a hangulatával is azonosulni. A PLOS folyóiratban nemrégiben megjelent és a BBC által kiemelt tanulmány szerint azonban ez az érzékenység azt jelenti, hogy az ebek gyakran a személyiségünk egyes elemeit is átveszik. A kutatás elvégzői 132 kutyát és azoknak gazdáit vizsgálták, figyelemmel kísérve a pár mindkét tagjának stressz-szintjét, hangulatát, illetve a boldogságért felelős hormon alakulását. Az önkéntesek mindegyike kitöltött egy kérdőívet is, hogy felmérje a kutyák és az emberek személyiségjegyeinek hasonlóságát. Olyan tulajdonságokat vizsgáltak, mint például kedvesség, lelkiismeretesség és a nyitottság. Majd ezek után megkérték a gazdikat, hogy töltsenek ki egy hasonló kérdőívet, de most a kedvenceik tulajdonságáról. Az eredmények pedig a következőket mutatták: minél szorongóbb és neurotikusabb a tulajdonos, annál valószínűbb, hogy a kutya ugyanazokat a tulajdonságokat osztja. Ugyanakkor minél kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb egy eb, annál nagyobb valószínűséggel tartozik lelkileg stabil gazdihoz.

Miért hasonlítanak külsőre is a kutyusok a gazdájukra?

Mint már az előzőekben is említettük, ennek az egyik leggyakoribb oka, hogy az ember kiváltképpen szeret hasonlót választani önmagához. Ez egészen kicsiben kezdődhet, például a magas emberek szeretnek nagytestű kutyát választani, míg az alacsonyak a kicsi ebeket preferálják. Továbbá a hosszú hajú emberek szeretik a hosszú fülű kedvenceket, míg a túlsúlyos emberek a zömökebb, húsosabb kutyákat. Az igazi hasonlóság azonban évek után figyelhető meg, amikor már kutyusnak a személyisége is hasonló az emberéhez.

hangulati változások hasonlít a gazdájára hasonlóság kutya hasonlít a gazdájára kutya személyisége miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink