hirdetés

A kutyám lehet skizofrén? Kóros viselkedészavarok és kezelésük

Ferenczi Deborah

2022. február 19 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon lehet-e skizofrén egy kutya? A kutatók, tudósok, állatorvosok mind mást mondanak. Az általános vélemény azonban az, hogy az ebek szenvedhetnek mentális betegségektől, sőt, akár skizofrénia-szerű tünetekkel is küszködhetnek, azonban ekkor sem diagnosztizálhatók ezzel a betegséggel.

hirdetés

Az állatorvosok és a kutyagondozók szerint a négylábúak szinte minden pszichiátriai rendellenességben szenvedhetnek, amely az embereket sújtja, kivéve a skizofréniát. Ez nem jelenti azt, hogy nem mutatnak időnként ehhez hasonló jeleket, például újonnan felfedezett agresszióval, mániával.

Attól, hogy furcsán viselkedik, még nem biztos, hogy baja van

A skizofréniára emlékeztető tünetek nem ritkák a kutyáknál. A hirtelen, személyiségben történő, akut ok nélküli változások, az agresszív és erőszakos viselkedés például árulkodó jel lehet. A kölyökkutya viselkedésében a tünetek közé tartozhat a rossz hangulat, a nagy mértékű ijedtség, valamint nem létező ingerekre való reagálás. Ismételten fontos emlékezni arra, hogy a kutyáknál nem diagnosztizálható skizofrénia, főleg azért, mert egy összetett pszichológiai betegség, amely egyedülállóan emberi.

Nincs olyan eset, ami bizonyítaná

Bár számos esettanulmány meg tudta állapítani, hogy a kutyák skizofrénhez hasonló viselkedést mutattak, nem volt olyan történés, egyértelműen meghatározná, hogy ilyen betegségben szenvednének. Ugyanakkor vannak érdekes esetek. Például Patty-t, a jack russel terriert egy brit kutatócsapat tanulmányozta, hogy megvizsgálja és elemezze az általa tanúsított viselkedést. Patty többnyire kedves kutya volt, azonban percek alatt „teljes őrültté” tudott válni. A kutatók szerint ez a többszörös személyiségzavarral volt határos. Míg Patty a skizofréniára emlékeztető tüneteket mutatott, soha nem diagnosztizálták nála a betegséget.

Milyen tünetek utalhatnak viselkedészavarra?

Ha kutyádat erős hangulati ingadozások, hirtelen agresszió és furcsa viselkedés jellemzi, érdemes elgondolkodni azon, mi változott körülötte vagy a te életedben, és konzultálni az állatorvossal. Gondold át, milyen képzésen esett át az eb, ismeri-e az alapvető parancsokat, és hallgat-e rád még akkor is, ha ijedt. Ha a kutyák viselkedésével foglalkozó szakértő nem talál kiváltó okot, a súlyos tünetek kezelése állatorvosi beavatkozást igényel.

betegség tünetei kutya pszichés problémák kutya skizofrén kutya személyisége kutya viselkedése személyiségzavar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink