hirdetés

Mit jelent a sárga jelzés egy kutya pórázán? Ezért fontos, hogy mindenki értse, mit jelentenek a színek!

László Enikő

2022. augusztus 28 - Képek: Getty Images Hungary

A póráz színe vagy a rákötött szalag nem csak esztétikai kérdés, hiába tűnhet sokaknak annak. Bizonyos színek fontos jelentéssel bírnak, amelyek alkalmazása nemcsak a kutyát sétáltatóknak, de minden járókelőnek üzenni kíván valamit.

hirdetés

A leggyakoribb jelzés a sárga, de ezen kívül még sok más szín is jelentéssel bír. A jelölés lehet maga a póráz színe, vagy az arra, esetleg a nyakörvre rögzített szalag is, ezért azt is érdemes figyelni.

Nem minden kutya örül, ha megközelítik

Séta közben előfordulhat, hogy egy kutya morogva visszavonul gazdája mögé, amikor egy másik eb közeledik hozzá. Végül dulakodás tör ki – és szerencsére a gazdik komolyabb incidens nélkül el tudják rángatni a kutyákat. Ideális forgatókönyv szerint egy ideges kutyát, akinek térre van szüksége, egyáltalán nem közelítenek meg, amíg nem áll készen arra, hogy kapcsolatba lépjen másokkal.

A Yellow Dog Project (Sárga Kutya Projekt) egy globális mozgalom, amely segít felvilágosítani a közvéleményt arról, hogy nem szabad minden kutyát megközelíteni. Segít abban is, hogy a szorongó kutyák gazdái megértessék és közöljék másokkal kedvencük nagyobb térigényét.

A sárga szalag jelentése

A sárgaszalagos mozgalom 2000-ben indult Ausztráliában, miután Terry Ryan bevezette a jelet kiképzési óráin. A sárga jelzéssel közölték, hogy egy kutyának térre van szüksége. A kampány először az ausztrál kutyaklubokban terjedt el, majd más országokba is eljutott.

„Az ötlet az, hogy a szalag olyan kutyát jelez, amely esetleg kényelmetlenül érzi magát más kutyák vagy emberek közelében, és aki meglátja a szalagot, hagyjon teret a kutyának” – mondta a Daily Paws állategészségügyi és viselkedési szerkesztője, Haylee Bergeland. A tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy egyszerűen szalagot kötnek a kutyájuk pórázára, vagy vásárolnak egy speciális pórázt, hámot vagy nyakörvet.

Ahogy a sárga szalag kampány híre elterjedt, más színekkel is bővült. „A sárga általában azt jelenti, hogy egy kutya fél, a piros pedig azt, hogy az eb reaktív más kutyákra” – mondta Bergeland. Ez az a két szín, amelyet a legmegfelelőbbnek és leghasznosabbnak talál.

A sárgaszalagos kutya jellemzői

A különleges jelzés azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutya agresszív.

A sárga szalag valójában inkább az alábbi tulajdonságok valamelyikével rendelkező ebek esetében használatos.

 • félős
 • nemrég mentett
 • nem sajátította még el a megfelelő kommunikációs eszközöket
 • csak most ismerkedik a környezettel
 • egészségi állapota miatt fájdalma van
 • rehabilitáció alatt áll
 • tüzel

Megan Stanley, a Professzionális Kutyakiképzők Szövetségének igazgatótanácsának elnöke megjegyzi, hogy a legtöbb ember könnyen felismeri az olyan gyakori agresszív reakciókat, mint a fül hátracsapása, a test leengedése és az ugatás. Ezek a műveletek „fenyegetést jeleznek” – magyarázza Stanley.

Az esetek többségében azonban ezek a kutyák rettegnek, és szükségük van a segítségünkre, hogy jól érezzék magukat. „A legjobb, amit az idegenek tehetnek, hogy nem közelítenek feléjük” – mondja Stanley.

A félős ebek úgy reagálhatnak idegenek közeledésére, hogy megpróbálnak elfutni vagy elbújni a gazdájuk mögé. Előfordulhat, hogy korábban negatív élmény érte őket emberekkel vagy kutyákkal, vagy korlátozott volt a szocializációjuk. Természetesen a gazdi feladata, hogy kiálljon kedvence mellett, és nemet mondjon az idegennek, de egy sárga szalag segíthet megakadályozni a kínos interakciót.

Stanley hangsúlyozza: „A sárgaszalagos kutyáknak okleveles, pozitív megerősítéssel dolgozó trénerrel kell gyakorolniuk, hogy leküzdhessék félelmeiket és építsék önbizalmukat.”

Mi a teendő, ha sárga szalagot viselő kutyát látsz?

Ne menj oda hozzá és simogasd meg kéretlenül! Ne dugd a kezedet az orra alá! Ne engedd, hogy a te kedvenced közeledjen, megszaglássza a másik ebet! Gyermekedet is tartsd távol a kutyustól! „A gazdik, de még a kutyák nélküli emberek sem számíthatnak arra, hogy bármilyen ebet csak úgy megközelíthetnek.” De különösen fontos – mondja a szakértő–, hogy helyet adjunk „minden kutyának, amelyiken van egy jelzés, akárcsak egy szolgálati vagy munkakutyánál”.

Egyéb színjelzések

 • Fehér: a kutya nehezen lát vagy hall
 • Piros: mindenképp kerüld el a kutyát
 • Narancssárga: ember jöhet, de kutya ne közelítsen
 • Kék: kiképzés alatt áll a kutya
 • Lila: ne etesd a kutyát (idegen ebet sose etess a gazdája engedélye nélkül!)
 • Zöld: a kutya barátságos

Ha eddig nem tetted, ezentúl mindenképp figyelj, van-e valamilyen különleges jelzés a veled szemben sétáló kutyán és ha nincs, akkor is csak gazdája engedélyével simogasd meg!

félős kutya kutya jelzések kutyasétáltatás sárga jelzés sárga póráz sárga szalag pórázon séta sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink