hirdetés

Ezt mindenképp látnod kell, ha még nem hallottál kutyát dorombolni

Szénási Szimonetta

2023. november 20 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Azt hinnéd, a dorombolás a macskák és egyes macskafélék sajátja, ám a kutyák is képesek erre az önkifejezésre.

hirdetés

Házi kedvenceink – és általánosságban véve az állatok – kommunikációja nagyon összetett. Bár beszélni nem tudnak, számos módon fejezik ki érzéseiket, kívánságaikat. A cicák például gyakran „rezegnek”; a kedves berregés lehet a jó érzés jele, de a feszült helyzetekben remek önnyugtató is. Érdekes módon a kutyák is tudnak dorombolni.

Jót jelent

Az ebek mély torokhangját szokás „morajlásnak” is nevezni, és hangzásra olyan, mint amikor egy cica dorombol. Arról macskás oldalunkon több alkalommal írtunk már; ebben a cikkben arról, a cicáknál miként valósul meg a hangképzés, itt pedig azt részleteztük, mit fejeznek ki vele. De mi a helyzet a kutyákkal?

Náluk többnyire a boldogság jele, ha elkezdenek dorombolni. Figyeld meg, mikor csinálja kedvenced! Sok jószág akkor, amikor izgatott lesz, mert valami jó dolog fog következni. Például kocsikázni vagy sétálni indulnak a gazdival. Más ebek inkább a totális elégedettségüknek adnak így hangot. Ilyen helyzet lehet, amikor a kanapén összebújva simogatod.

A kutyák legtöbbször csendben élvezik a kényeztetést, ritkán halljuk őket dorombolni

Egyes fajtákra jellemzőbb

A kutya és a macska dorombolása között az a fő különbség, hogy míg a cicáknál ez egy általános jelenség, addig az ebek közül nem mindegyikre jellemző. Sőt, viszonylag ritkának mondható.

Egyes kutyafajtáknál, például a labradoroknál, a golden retrievereknél, a boxereknél és a beagle-ök esetében gyakrabban megfigyelhető.

Miben más a dorombolás, mint a morgás?

Nagyon fontos, hogy amikor a kutya dorombolni kezd, az egy halk, folyamatos hang, míg a morgás szakaszosabb, és általában hangosabb is. Ez azért lényeges, mert a morgással az állat többnyire valamilyen negatív érzésének ad hangot, és az is lehet, hogy támadó szándékra figyelmeztet.

Íme, egy doromboló óriás:

A testbeszéd is segít megkülönböztetni a két hangot: míg a doromboló eb ellazult, farka boldogan csóvál, nem ritkán fejét hátrahajtva még a szemét is lehunyja örömében, addig a morgó eb készenléti állapotban van. Ilyenkor izmai megfeszülnek, farka figyelmeztetésképp lassabban, feszesebben járhat, és akár a fogait is kivillanthatja.

Ha szeretnéd jobban érteni kedvenced kommunikációját, és tisztában lenni azzal, mit üzen a különféle nonverbális, illetve vokális jelekkel – mint az ugatás, a nyüszítés vagy az említett morgás –, akkor feltétlenül olvasd el ezt az összefoglalónkat, valamint ezt a cikkünket a témában. Sokat javíthat a köztetek levő kapcsolaton, ha megtanulod értelmezni a jelzéseit!

boldog kutya dorombolás kommunikáció kutya ember kapcsolat kutya morog testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink