hirdetés

A huskyk szeménél is élénkebben csillámlik a leopárdkutyák áttetsző üvegszeme

Hangai Lilla

2023. július 11 - Képek: Getty Images Hungary

A louisiana catahoula leopárdkutya áttetsző, csillogó üvegszeme valóban a természet csodája. Opálos, de mégis szinte transzparens; olyan, akár a legnemesebb drágakő, szinte belülről ragyog. Lenyűgöző, foltos bundával kombinálva pedig elképesztően egyedi és megismételhetetlen látványt nyújtanak ezek az ebek.

hirdetés

Külsejük vad és titokzatos, mintha nem erről a bolygóról származnának. A következőkben megtudhatsz mindet ezekről az ékkőként csillogó szemekről, amik olyan egyedivé teszik a louisiana catahoula leopárdkutya megjelenését.

Különböző árnyalatú és szemszínű leopárdkutyák.

Mi is pontosan az az üveg árnyalat?

Azért nevezik ezt a különleges árnyalatú kék szemet üvegszemnek, mert olyan világoskék, hogy egyes esetekben szinte már fehérnek tűnik. A fajtastandard szerint ezeknek a kutyáknak lehet kék, zöld, borostyán, barna, barna alapon üveg foltos vagy üveg alapon barna foltos, stb. szeme is, de az üveg árnyalat a preferált.

Ez a kék szín a merle gén jelenléte miatt kapcsolódva mutatkozik meg, tehát nem ugyanaz okozza, ami a huskyk vagy akár az emberek esetében a kék szemet. A merle gén a bunda színét szabályozza alapvetően, egészen pontosan a melanin eloszlását, de hatással van a szemszínre is.

A teljes heterokrómia is megengedett az esetükben. Egy ősi indián legenda szerint az olyan kutyák szemeit, amelyek két különböző színűek voltak, „szellemszemeknek” nevezték, ugyanis képesek voltak egyszerre látni a Mennyországot a kék szemükkel és a Földet a barnával.

Leopár kutya kölyök teljes heterokrómiával.

Repedések a szemben?

Ahogy arról az előbb is beszéltünk, a szemszínük lehet olyan is, amikor az alapszínben megjelennek foltok. Ezt szakszóval repedésnek nevezik. Ez eltér a teljes heterokrómiától, itt ugyanis az egyes szemekben van meg a kétféle árnyalat, amit részleges heterokrómiának nevezik.

Így néznek ki azok a bizonyos repedések.

A kék szem értékesebbé teszi a kutyát?

A válasz egyértelműen nem. Egy kutya értékét a teljes csomag határozza meg, nem egy szemszín, ami a genetikai változatosság eredményeképpen jön létre. Ahogy írtuk is az előbb, több kutyatartó, tenyésztő és szervezet is az üveg árnyalatot részesíti előnyben, azonban még ők is tisztában vannak azzal, hogy nem ez teszi a kutyát. Csak esztétikai kérdés, nem válik tőle teherbíróbbá, gyorsabbá, szívósabbá és képezhetőbbé az eb. A versenyeken azonban nagyon alaposan megvizsgálják a szemeket, ugyanis ha a pupilla szabálytalanságra utaló jeleket mutat, az nemcsak pontlevonást hoz maga után, de azt is jelenti, hogy az ebnek később szemproblémái lesznek.

Nagyon szerettünk információt gyűjteni ebben a témában, ugyanis végre arról olvashattunk, hogy egy fajta esetében megjelenő csinos külső jellemző végre nem élvez előnyt minden mással szemben. Elismerik a szépségét és kivételességét, ez azonban nem megy a tenyésztés kárára.

kék szem kék szemű kutya louisiana catahoula leopárdkutya merle

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!