hirdetés

Rendőrkutya kerestetik! A rendőrség várja a leendő szolgálati ebek jelentkezését

László Enikő

2021. augusztus 5

A rendőrség a szolgálati kutyák utánpótlása érdekében tart ismét kutyakiválasztási eljárást, melynek során a jól teljesítő ebekből később négylábú rendőr válhat.

hirdetés

A rendőrség augusztus 9-től-12-ig, 9 és 12 óra között várja Dunakeszin lévő kiképző központjába azok jelentkezését, akik úgy vélik, kutyájuk alkalmas szolgálati ebnek. A nyári kiválasztási eljárásra magánszemélyek, társadalmi szervezetek és gazdasági társaságok jelentkezését is várják. Részvételi feltétel, hogy az eb 1 évesnél idősebb legyen, illetve rendelkezzen olyan tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá tehetik őt a szolgálati munkára. Emellett szükséges egy előzetes regisztráció is, amit ezen az email címen tudnak fogadni: kkak@rokk.police.hu. A levélben a tulajdonos nevét, telefonszámát, emailcímét és a felvezetett kutyák számát kell feltüntetni. A jelentkezésről bővebb információkat pedig itt találhat az érdeklődő.

Milyen kutyák lehetnek alkalmasak?

A rendőrség elsősorban német vagy belga juhászkutyákat keres, de természetesen más ebek is részt vehetnek a felvezetésen, illetve a fent említett fajták keverékeit is szívesen fogadják. Az ebek neme nem számít, viszont fontos, hogy egészségesek és fizikailag alkalmasak legyenek a szolgálatra. Nem szabad elfelejteni, hogy a rendőrkutyák rendkívül engedelmesek, intelligensek, mentálisan kiegyensúlyozottak. A szolgálati feladatok ellátásához szükséges egy ehhez illő temperamentum, képesség, illetve készség. A jelentkezéshez törzskönyv nem szükséges, mivel minden kutyának adnak esélyt. Azonban fontos, hogy mikrochippel, a szükséges veszettség elleni oltással rendelkezzen az eb, illetve a tulajdonos tudja igazolni, hogy a kutya féreghajtáson is átesett. Arról, hogy hogyan állapítják meg, hogy valaki alkalmas-e a feladatra, ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Lemondani a saját kedvencedről?

A házi kedvencként tartott kutyák döntő többsége nem alkalmas szolgálati kutyának, így már csak ezért is ritka, hogy ilyen ebből válna rendőrkutya. Akik pedig a kutyát családtagnak tartják, biztosan nem mondanának le kedvencükről, főleg nem egy év után. Éppen ezért gyakran tenyésztőktől, szakemberektől érkezik felajánlás, akik már eleve egy megfelelő képességekkel rendelkező kutyát adnak át, aki sokszor komoly kiképzésen vett már részt korábban. Azonban az is előfordul, hogy a generációkra visszavezethető szolgálati, munkakutya vonal sem elegendő a szükséges feltételek teljesítéséhez.

A menhelyi kutyáknak nincs esélye?

Több példa is felhozható arra, hogy bizony a menhelyi kutyák között is akad olyan, akinek képességei megfelelnek az elvárásoknak. Hazánkban például ilyen Boo, akit a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány talált, később pedig a NAV rendkívül sikeres cigaretta- és kábítószer-kereső kutyája vált belőle. De egyesek szerint a világhírű kommandós kutya, Bagira is mentett eb volt. Külföldön is több példa van arra, hogy árva kedvencből válik szolgálati négylábú. Tehát egyáltalán nem kizárt, hogy az állatotthonokban a rendőrség számára is kincsekre bukkanjunk. Viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy sokszor a több generáción keresztül továbbadott munkakutya vonal sem garancia arra, hogy egy négylábú rendőrkutyává válik.

A keresőkutyák esetében pedig szinte gyakorinak mondható az, hogy menhelyi vagy családban élő, de új tulajdonost kereső kutyákból válnak munkakutyák. Ez sokszor a túlzott energikusságnak, élénkségnek, tenni akarásnak köszönhető. Ezt sok családban a gazdák képtelenek kielégíteni, de keresőkutyának tökéletes az, akiben szinte túlteng a munkavágy és majd kicsattan az energiától. Például ilyen eb Bear, a koalakereső kutya is, aki obszesszív-kompulzív zavarral küzd, emiatt pedig gazdái lemondtak róla. Bear sajátos képességét pedig visszájára fordította, és ma már eredményes keresőkutya. De érdemes megemlíteni Józsefet, a rendőryorkie-t, akit egy szaporító nyomott egy dunakeszi rendőr kezébe. Nem sokkal később pedig kábítószer-kereső kutya vált belőle, aki természetesen az összes szükséges vizsgát sikeresen teljesítette.

(Képek: Getty Images Hungary)

keresőkutya kutya kiválasztása kutyakiválasztási eljárás rendőrkutya rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!