hirdetés

Miért lehet stresszesebb egy border collie, mint egy husky? A tudomány adta meg a választ

László Enikő

2021. május 13

Ha stresszes a gazda, az bizony kutyáján is meglátszik. Egy új kutatásból kiderült, hogy ennek mértéke attól is függ, milyen fajtáról van szó.

hirdetés

Egy régebbi kutatásból már kiderült, hogy az ebek tükrözik gazdájuk stresszes állapotát. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy ne ragaszd rá kedvencedre feszült hangulatodat, hanem próbáld meg visszájára fordítani a dolgot, és használd inkább kutyádat a stressz levezetéséhez. Néhány perc játék, akár egy rövid séta vagy egy kis simogatás csodákra képes!

Korábban is kutatták már

A svéd Linköpingi Egyetem munkatársai 2019-ben 33 shetlandi juhászkutyát és 25 border collie-t vizsgáltak. A gazdák és kutyáik kortizol szintjét azok hajából és szőrszálaiból állapították meg. Az eredmények szerint azok az ebek több stresszhormont termeltek, akiknek gazdáinál is magasabb értékeket mutattak ki. Személyiségük között azonban nem találtak összefüggést. Az is kiderült, hogy a kutyák (gazdáik szerinti) személyisége nem befolyásolta azt, hogy mennyire stresszesek. Ebből arra lehet következtetni, hogy gazdáik hangulata nagyobb mértékben határozta meg kedélyállapotukat, mint saját temperamentumuk.

A kortizolt gyakran hívják stresszhormonnak, mivel szintje gyakran akkor emelkedik meg, amikor az adott élőlény kellemetlen helyzetbe kerül, például, amikor a kutyák félnek a vihartól. Azonban akkor is több termelődik belőle, amikor az ebek játszanak. Ezáltal Miklósi Ádám etológus szerint helyesebb lenne ezt a hormont a homeosztázis pillanatnyi kibillent állapotához kapcsolni. (Forrás: Miklósi Ádám: A kutya)

Kedvenced fajtája sem mindegy

A Linköpingi Egyetem tovább vizsgálódott a témában. Most azonban nem az emberrel jellemzően szorosan együttműködő juhászkutyákat vontak be a tesztekbe, hanem vadászkutyákat, illetve ősi típusú fajtákat. A 18, jellemzően önálló munkavégzésre tenyésztett vadászkutya között például tacskók, svéd és norvég elkhundok szerepeltek. Ezek a fajták kevésbé függnek gazdáiktól, mivel munkájuk során fontos, hogy önállóan, különösebb utasítások nélkül cselekedjenek. Ezzel szemben a juhászkutyáknak gyakran kell figyelni az ember vezényszavaira.

A másik csoportban ősi típusú kutyafajtákat vizsgáltak. Ezek az ebek állnak genetikailag a legközelebb a farkashoz. Közöttük voltak többek között shiba inuk, szibériai husky-k és basenjik is. Minden gazdának ki kellett töltenie egy kérdőívet, melyben kedvencük és saját maguk személyiségére voltak kíváncsiak a kutatók. Rákérdeztek az eb és gazda közötti kapcsolatra, a kötődés mértékére és a kutyatartás problémáira is.

Lina Roth, az egyetem munkatársa szerint az eredmények a vadászkutyák esetében azt mutatták, hogy a gazda személyisége növelte az ebek stressz-szintjét. De érdekes módon az ősi típusú fajtáknál ez jóval kevésbé volt jellemző. A gazda és kutya közötti kapcsolat milyensége mindkét csoportra hatással volt, de az utóbb említett csoport itt is kevésbé markáns eredményeket mutatott.

A kutatók szerint a kutya és gazda közötti kapcsolat az ősi típusú fajtáknál befolyásolja a legkevésbé a tartós stresszes állapotot. A vadászkutyák esetében egyértelmű összefüggés mutatható ki a kapcsolat és a személyiségjegy között, de csak a juhászkutyák tükrözik le egyértelműen gazdájuk stressz-szintjét. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a juhászkutyák kitenyésztésénél rendkívül fontos tényező volt, hogy képesek legyenek együttműködni, illetve hallgassanak a vezényszavakra. Az összecsiszolódás oly mértékben sikeressé vált, hogy ezek a fajták szinte gazdáik tükörképeivé váltak. Ezért fordulhat elő, hogy egy border collie stresszesebb, mint egy szibériai husky.

(Képek: Getty Images Hungary)

hangulat átragad a kutyára juhászkutya kutatás ősi típusú kutya stressz stresszes kutya tudomány vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink