hirdetés

Neked milyen kutyád van? Ezt árulja el a személyiségedről, hogy kit választasz négylábú társadnak

Ferenczi Deborah

2022. július 30 - Képek: Getty Images Hungary

Mutasd a kutyádat, és megmondom ki vagy! Persze ez nyilván nem ennyire fekete-fehér, azonban számos dolgot elárulhat arról, hogy milyen személyiséggel rendelkezel. Hasonlóképpen a párválasztáshoz, a megfelelő eb kiválasztásában is jelentős szerepet játszik az, hogy egy kutya mennyire illik a gazdijának személyiségéhez.

hirdetés

Egy tanulmány megállapította, hogy a gazdi fajtaválasztása számos dolgot elárul a jelleméről és a tulajdonságairól. A tanulmány szerzője, Dr. Lance Workman véleménye szerint az emberek saját személyiségükhöz hasonló ebet választanak. Tehát például a sportos emberek sportos testalkatú kutyát szoktak választani, hiszen így rengeteg közös tevékenységet tudnak végezni. Workman és szerzőtársa, Jo Fearon 1000 kutyatulajdonost kérdezett meg egy online kérdőív segítségével, amelynek célja a személyiségükre legjellemzőbb, úgynevezett „Big Five” tulajdonságok tesztelése volt. A vizsgált elemek az egyén extroverziója, kedvessége, érzelmi stabilitása, lelkiismeretessége és intelligenciája. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy rendkívül sok érdekességet elárul rólad az, hogy milyen kutyát választottál magadnak társnak.

1. Sportos kutyák

Azok az emberek, akiknek sport vadászkutyájuk van, mint például a labrador retriever és a cocker spániel, azok barátságosabbak és lelkiismeretesebbnek tűntek a felmérésben. Tehát, ha ilyen típusba tartozik a kutyád, akkor valószínűsíthetően te is egy szerethető és barátságos személyiség vagy, aki szeret a barátaival időt tölteni.

2. Terelőkutyák

Azok az emberek, akiknek terelőkutyájuk van (például puli vagy border collie), azok sokkal extrovertáltabbak voltak, mint a többi gazdik. Továbbá könnyebben teremtettek kapcsolatokat más emberekkel, barátságosabbak és nyitottabbak voltak a világ felé.

3. Vadászkutyák

Workman felmérése szerint azok az emberek, akiknek vadászkutyájuk volt, mint például az agár vagy a beagle, érzelmileg stabilabbak voltak. Ezentúl jellemző volt rájuk az, hogy nyugodtak és következetesek voltak az életük legtöbb területén. Tehát a vadászkutyák gazdáira a legjellemzőbb a kiegyensúlyozottság volt.

4. Ölebek

Azok a gazdik, akiknek ölebük van, a felmérések szerint rendkívül nyitottak az új dolgok iránt. Szeretik felfedezni a körülöttük levő világot, és szeretnek új tapasztalatokat szerezni. Általában módfelett intelligensek, és nagyon lelkiismeretesek.

5. Társasági kutyák

Azok, akik társasági kutyákat tartottak, mint például az angol bulldog vagy a csau-csau, azok a felmérések szerint nagyon lelkiismeretesek és extrovertáltak voltak, ugyanakkor kevésbé szerették a kihívásokat, és inkább ragaszkodtak a komfortzónájukhoz.

Csau csau kölyök.

6. Munkakutyák és terrierek

Érdekes módon egyik típus esetében sem mutatkoztak kiemelkedő eredmények. Akik ebbe a csoportba tartoztak, barátságosak voltak és emberszeretők, mint ahogyan a legtöbb gazdi. Azonban semmi kiemelkedőt nem lehetett esetükben érzékelni, inkább csak általánosságban kedvesnek voltak mondhatók.

7. Mentett és keverék kutyusok

Amennyiben mentett vagy keverék kutyusod van, akkor bizonyosan hatalmas a szíved, türelmes vagy és a lehető legjobbat látod meg mindenkiben. Emellett személyiségednek szerves része az adakozás, a másokon való segítés és az együttérzés. Hiszen, akinek mentett kutyusa van, az rossz ember nem lehet.

gazdi jelleme gazdi kihat a kutyára kutya személyiség teszt milyen kutya illik hozzád milyen kutya illik hozzám személyiségtípus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink