hirdetés

Homokozó és buborékfújó: így szórakoztatják kutyádat a gyerekjátékok

Ferenczi Deborah

2021. október 3

Egy idő után meglehetősen unalmas lehet neked is és a kutyádnak is, hogy mindig ugyanazokat a játékokat játsszátok. Érdemes hát keresni a kreatív lehetőségeket. Nem is gondolnád, hogy gyerekjátékokkal milyen jó ötlet lehet feldobni a közös időtöltést!

hirdetés

Minden kutya imád játszani a gazdijával, és ez nem változik akkor sem, ha folytonosan csak ugyanazokat a típusú játékot ismételitek. Viszont annak érdekében, hogy a kutya képességei is tudjanak fejlődni, illetve maximalizáld az állat energiáinak lekötését, érdemes változatos, kreatív, olykor kifejezetten intelligenciát igénylő játékokat játszani vele.

A gyerekjátékok nagyon sok opciót kínálnak a kutyusodnak.

Gyerekjátékok újragondolása

Az egyik legjobb módszer, főleg abban az esetben, ha gyerek van a háznál, hogy a játékokat használod fel erre a célra. Például kitűnő elfoglaltság lehet a buborékkergetés, hiszen a legtöbb eb imád futkározni és közben hajszolni valamit. Így kutyád kiélheti az üldözési ösztönét, és nem az állatok után fog futkosni. Szintén jó ötlet lehet a gyerekmedence használata, ugyanis kis méretének köszönhetően kiváló elfoglaltságot nyújt a kutyusnak, és a melegebb napokon kedvére pancsolhat benne.

Varrhatsz akár te magad is számára játékokat.

Készíts te játékot

Szintén jó ötlet lehet, ha te magad készítesz a kutyusodnak játékot, például használt, semmire nem kellő ruhákat összekötsz, akárcsak egy kötelet, és máris kész az otthoni kötélhúzó játék. Nagyon egyszerű babákat is varrhatsz, amikbe olyan anyagot tömsz, amit könnyű pótolni, így kifejezetten arra tervezed, hogy szétmarcangolhassa az állat. Ez azért is lehet jó ötlet, mert így nem a minőségi játékai fognak áldozatul esni, hanem ezek, amiket könnyedén újra tudsz tömni, ráadásul az eb egészségére ártalmatlan anyaggal. Érdemes odafigyelni arra, hogy ezzel ne szoktasd rá a kutyát arra, hogy gyeremeked plüssállatait, babáit hurcolja magával és tépje szét: különítsd el megfelelően az embereknek és az állatoknak készült játékokat!

Jó ötlet lehet, ha te magad készítesz játékot a kutyusodnak.

 Ásódoboz

Izgalmas lehet egy ásódoboz beszerzése is, mivel bizonyos jószágok hajlamosak az egész kertet teljesen felásni. Mennyivel praktikusabb ezt kiküszöbölni, és inkább létrehozni egy külön teret annak, ahol a kutya ezeket az ösztöneit nyugodtan kiélheti. Akár egy kisebb gyerekhomokozó, vagy már az előbbiekben is említett gyerekmedence is alkalmas lehet erre a feladatra. A teendő csupán annyi, hogy fel kell tölteni homokkal az erre kijelölt területet, és akár kezdetben elrejteni kisebb jutalomfalatokat, melyeket kiáshat a kutyus. Így levezeti a felesleges energiáit, és nem lesz késztetése arra, hogy felássa a kertedet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a kutya ne szokjon rá a gyerek homokozójának kifosztására, ne ürítsen bele, ne ássa fel és rágja meg a játékokat. Ha gyermekednek és kedvencednek is fenntartasz egy-egy kis medencét, azok legyenek jól elkülönítve, esetleg kerítéssel elzárva egymástól!

Tanítsd meg jutalomfalatot keresni

Végül az utolsó tipp: tanítsd meg a kutyusod jutalomfalatot keresni. Hiszen ez nemcsak játék, hanem készségfejlesztő oktatás is. Akár az egyszerű benti játékok is remek szimatfejlesztők, és a gondolkodást is kiválóan serkentik! Ehhez pedig el sem szükséges hagynod a lakást, hiszen eldughatod akár az otthonod különböző pontjain is a falatkákat. A jutalomfalatkereső játék szinte minden esetben a kedvence a kutyusnak, ugyanis amellett, hogy játszathat, még némi finomság is jut neki a móka végén.

(Képek: Getty Images Hungary)

beltéri játék fejlesztőjáték játék a kutyával játék gyerekjátékokkal játék jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink