hirdetés

A személyiséged befolyásolhatja, megharapnak-e a kutyák: ezt figyelik meg benned

Hangai Lilla

2023. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

Ha rendszeresen szorongsz, tökéletes jelölt lehetsz egy kutyaharapásra. Egy új tanulmány szerint, az Egyesült Királyságban a kutyaharapások száma háromszor nagyobb lehet, mint a bejelentett esetek száma. Ennek pedig a legfőbb oka az lehet, hogy nagyrészt szorongó emberek szenvedik el ezeket a traumákat, akik sokkal kisebb valószínűséggel jelentik be a történéseket.

hirdetés

A következő tanulmány az első, melynél a támadásokat a harapások áldozatainak személyiségével próbálták összekapcsolni, és nem hiába! Egy teljesen új világ nyílik meg előtted ezzel az információval a birtokodban.

A férfiakat kétszer nagyobb valószínűséggel harapják meg

A tanulmány készítésekor már az első pillanatokban nehézségekbe ütköztek a kutatók, ugyanis rájöttek, hogy az orvosi ellátást nem igénylő kutyaharapásokat az emberek ritkán jelentik be. De nem adták fel! Az első lépés az volt, hogy az áldozatok között olyan személyes jellemzőket találjanak, amelyek szinte mindegyiküknél megtalálhatók.

A korábbi kutatások eredményeit megerősítve arra jöttek rá, hogy a 16 évnél fiatalabb gyermekek voltak a legnagyobb kockázatnak kitéve. A 694 lakostól begyűjtött adatok alapján az összes kutyaharapás 44%-át fiatalok szenvedték el. Meglepő adat, hogy a férfiakat majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel harapják meg, mint a nőket.

Érdekes módon az információk szerint a személyiség a legdöntőbb egy ilyen helyzetben. A felnőttek közül a stresszes, ideges emberek gyakrabban válnak kutyatámadások áldozataivá. Az ilyen típusú szorongó embereket néha „stabil kontra instabilnak” hívják, de gyakrabban neuroticizmusra (a negatív érzelmi reakciókra való hajlam mértéke) hajlamos személyiségnek nevezik. Nagyjából úgy lehet ezt kézzelfoghatóvá tenni, hogy az idegileg gyenge és kimerült ember a bizonytalanság, a félelem, az öntudat és a szorongás ködös felhőjével körülvett, sajátságosan megkreált világában éli a mindennapjait.

Ha ez még nem elég, a kutatások arra is fényt derítettek, hogy azok az egyének, akiknek magas a neuroticizmusra való hajlama, sokkal nagyobb mértékben szenvednek különféle mentális és fizikális problémáktól, mint stabilabb társaik. Ilyen a problémák közé tartozik például a kábítószer- és alkoholfüggőség, valamint a pánikbetegségek különböző formái is.

A neuroticizmus lehet az oka mindennek

Úgy tűnik, hogy a neurotikus emberek vállára egy újabb teher nehezedik. A tanulmány szerint 22%-kal nagyobb valószínűséggel harapja meg őket egy kutya, mint az érzelmileg stabilabb egyéneket. Ez egy különösen fontos adat, ugyanis ez az első, amely bizonyítja, hogy a támadások és az áldozat személyisége között van összefüggés.

Hogy ez pontosan hová vezethető vissza, arra egyelőre csak találgatások vannak. Ha logikusan próbálunk tekinteni a helyzetre, a kutyák rendkívül jól olvasnak testbeszédet, így azonnal észreveszik, ha valaki ideges, stresszes, szorong. Sok ebet gyaníthatóan ez zavar meg és a stresszes viselkedést ilyen módon tükrözik vissza.

Ha jobban belegondolunk, ez közöttünk, emberek között is hasonlóan működik. Ha azt látjuk, hogy egy személy bizonytalanságra és félelemre utaló viselkedést mutat, ez kissé kényelmetlenné teszi a szituációt számunkra is. Talán a kutyák is így éreznek, csak a mi ésszerű belátásunk nélkül, kellemetlen érzésük cselekvésre készteti őket. Talán úgy gondolják, hogy ezt a bizonytalan, stresszes és zavart egyént, aki rossz hatással van rájuk, így tarthatják maguktól távol.

harap harap a kutya harapás kutya viselkedés tanulmányozása kutyaharapás kutyaharapás bejelentése kutyaharapás és a személyiség összefüggése megharapott a kutyám mentális egészség pszichológia stresszes a kutya stresszes ember tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink