hirdetés

5 dolog, amit a kutyád azonnal megérez rajtad: azt is pontosan tudja, ha magányos vagy

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák elképesztő lények: nemcsak szeretettel és kedvességgel veszik körül gazdájukat, de minden rezdülését figyelik. Még az érzelmeiket is pontosan leolvassák.

hirdetés

Biztos tapasztaltad már, hogy bármennyire próbáltad titkolni, kedvenced tudta, hogy épp rosszkedvű vagy feszült vagy. Bizony, kutyád megérez rajtad mindent, még a különféle érzelmeket és hangulatokat is.

Érzelmi radarok

A tudósok évek óta tanulmányozzák a kutyák szociális kognícióját, azaz azon képességüket, hogy képesek olvasni más élőlények viselkedéséből. Ugyanúgy, ahogy mi is tesszük: a legtöbbször elég csak rápillantanunk valakire, hogy tudjuk, milyen hangulatban van.

A közösségben élő emlősök más-más módszert fejlesztettek ki a csoport tagjainak megértésére. Ez általában azonos faj egyedei között működik, ám a kutatások azt mutatják, hogy a kutyák az emberi jelzéseket is remekül megértik.

Mit érzékel pontosan a kutyád?

Vegyük sorra, melyek azok az érzelmek, amelyeket négylábú társad érzékel rajtad.

1.) Magány

A kutyák képesek érzékelni, ha az ember magányos. Ha azt tapasztalják, hogy gazdájuk egyedül érzi magát, nagy valószínűséggel megpróbálják kizökkenteni ebből az állapotból. A lába elé teszik a játékukat, az orrukkal böködik, hogy menjen velük sétálni, vagy elé guggolnak, szeretgetést vagy simogatást kérve.

Éppen emiatt az érzékenységük miatt válnak segítő kutyaként tökéletes társsá sérült vagy beteg emberek számára is.

2.) Szorongás és stressz

Kedvenced radarja rögtön jelez, ha feszült vagy, vagy szorongsz mellette. Ilyenkor az idegesség könnyen rá is átragad, nyugtalanságát gyakran ugatással fejezi ki. Könnyen lehet, hogy elkezd szaladgálni, esetleg a bútorokat kaparja. Az is gyakori, hogy ilyenkor kikéredzkedik az udvarra, vagy sétálásra buzdít, ami mindkettőtöknek tökéletes stresszoldó.

3.) Betegség

Kutatások bizonyítják, hogy az ebek képesek érzékelni bizonyos betegségeket is, többek között a rákot. Ez főként akkor gyakori, ha az állat és gazdája között nagyon szoros kapcsolat van.

4.) Fáradtság

Manapság sajnos egyre jellemzőbb, hogy az emberek egy hosszú munkanap után fáradtan térnek haza, és már semmihez sincs kedvük. A kutyáknak azonban ez nagyon megterhelő, ők ugyanis semmit sem vártak jobban, mint hogy a gazdi végre megérkezzen.

Az érzelmi stressz mellett az állat napi mozgásigényét is ki kell elégíteni, így bármennyire is kimerült vagy, ne maradjon el az esti sétáltatás. Máskülönben kutyád hangos ugatással adhatja tudtodra nemtetszését – jogosan! –, ami a szomszédoknak sem fog tetszeni.

Az is segíthet ellazulni, ha leülsz a fotelba, és elkezdesz jószágoddal játszani. Amíg ő szaladgál az eldobott játék után, te is szusszanhatsz kicsit. Utána garantáltan jobban fog esni a frissítő séta is!

5.) Boldogság

Ha a gazdi boldog, a kutya is boldog! Hű társadnak hatalmas öröm, ha azt érzi, jókedvű vagy. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen te is jobban szeretsz mosolygós emberek között lenni, mintsem rosszkedvű, morcos társaságban.

Használjátok ki ezeket a vidám perceket, menjetek ki a szabadba, sétáljatok, vagy játsszatok együtt. A közös időtöltés a kutyád számára nagyon fontos, és a testi-lelki egészségének is jót tesz!

Honnan ered a kutyák ezen képessége?

A tudósokat is foglalkoztatja a kérdés, hogy a kutyák mégis hogy képesek a hangulatok „olvasására”. Korábban azt gondolták, hogy mivel a kutyák a farkasok leszármazottai, akik falkában vadásznak, így onnan ered a képesség, hogy megértsék mások jelzéseit. Ebben az esetben a farkasoknak is meg kellene érteniük az emberi jelzéseket, az ezirányú vizsgálatok azonban ennek az ellenkezőjét mutatják.

Más elméletek szerint a kutyák az emberrel való együttélés során tanulták meg leolvasni az érzelmeket. Azonban már a kilenc hetes, még anyjával és testvéreivel élő kölyök is képes érzékelni az emberek hangulatát, így nem az együtt töltött idő mennyisége a döntő.

A legbiztosabbnak az látszik, hogy a kutyák a háziasítás folyamata során fejlesztették ki ezt a képességet.

háziasítás játék játék a kutyával kutya érzelmek kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya sétáltatása szociális kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink