hirdetés

Téged is próbál megvigasztalni a kutyád, amikor sírsz? Megvan rá a tudományos magyarázat, hogy miért teszi

Ferenczi Deborah

2022. július 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák nemcsak házi kedvencek, hanem sok esetben családtagok is. Hiszen nem csupán boldoggá tesznek minket az év minden napján, hanem sokszor, amikor nem érezzük jól magunkat, akkor megvigasztalnak minket. Már a kutya jelenléte is segít könnyíteni a terheinken azáltal, hogy csökkenti a vérnyomásunkat és a szorongásunkat. Bizonyosan érezted már azt, hogy a különösen rossz napjaidon, mintha csak megérezte volna, hogy nem vagy jól, és megpróbált vigasztalni, átsegíteni ezen az időszakon. Nos, ez nemcsak a képzeleted szüleménye volt, ugyanis valóban képes megérezni a fájdalmat, illetve érti azt, ha sírsz, és így próbál megvigasztalni.

hirdetés

A kutyád a legtöbb esetben érti a testbeszédedet, és egy idő után szinte tűpontosan képes a jeleket olvasni is. Miután pedig hű társad, megpróbál ezekre reagálni. Így történhet meg az is, hogy amikor sírsz, megpróbál megvigasztalni.

Honnan tudja a kutya, hogy nem érzed jól magad?

Elsősorban a testbeszédedből tud arra következtetni, hogy valami nincsen rendben. Tehát, ha bánkódsz, esetleg még sírsz is, kutyád pontosan fogja tudni, hogy nagyon szomorú vagy, és extra adag szeretetre van szükséged. Továbbá érzékeli a hormonváltozásaidat is. Pontosan meg tudja mondani, hogy a negatív érzéseid félelemmel, szomorúsággal vagy szorongással vannak kapcsolatban. Ez annak köszönhető, hogy másfajta hormonokat bocsátasz ki különböző esetekben. Például vegyi anyagok és hormonok szabadulnak fel, amikor sírsz, ami valószínűleg azt jelzi az eb számára, hogy valami nem stimmel. Észreveszi a testtartás változását is, és határozottan reagál minden nyöszörgésre vagy sírásra. Ebben az esetben pedig a kutya minden lehetséges módon vigasztalni próbál majd. De esetenként az is előfordulhat, hogy inkább együttérzést mutat, és hozzád hasonló módon nagyon szomorú lesz.

Képesek megkülönböztetni az érzelmeket?

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni a pozitív és a negatív érzelmeket. Egy nemrégiben készült tanulmányban a kutyákat két csoportra osztották. Az egyik csoportot arra képezték ki, hogy finomságok segítségével ismerjék fel a boldog arckifejezéseket. A másik csoportot arra tanították, hogy felismerjék a dühös arcokat. A tudósok ezután olyan arcokat mutattak a kutyáknak, amelyeknek egy része az ebek számára ismerősek voltak, míg a másik részüknek ismeretlenek. A kutyák 70%-ban pontosak voltak a helyes érzelmek azonosításában. Nemcsak felismerték az érzelmeket az arcokon, hanem általánosíthatták az arcjelzések megértését az ismeretlen arcokra. A kutatók úgy vélik, hogy a kutyák megtanulják az emberi arc jelzéseit és érzelmeit, majd képesek azonosítani is ezeket. Ez új betekintést ad a kutya kognitív képességeibe.

Egy másik tanulmányban 17 kiképzetlen kutyának mutattak be különböző érzelmi kifejezésekkel rendelkező ebek és emberek arcát. Ezután hangokat is csatoltak a képekhez. A kutyák olyan arcokat figyeltek meg, amelyek megfeleltek a hangoknak, és olyan arcokat, amelyek nem feleltek meg a hangnak. A kutyák jobban figyeltek az arcokra, amikor a hangok megfeleltek az arc érzelmeinek. Ami azt bizonyítja, hogy egyértelműen értik azokat.

A sírásra való reagálás

A kutyák kognitív megértéssel rendelkeznek az érzelmekről. Egy másik tanulmányban a kutatók azt akarták tudni, hogy az ebek reagálnak-e a sírásra. A szakértő elment a kutya és a gazdi otthonába. A tulajdonos és a kutató felváltva adott ki síró hangokat. Az ebek következetesen odamentek a síró emberhez. Nem számított, hogy az illető a tulajdonos vagy a kutató. Amikor a kutyák közeledtek a síró személyhez, azt alázatos viselkedéssel tették. A farkukat felhúzták, a fejeket pedig az empátia mozdulataival lehajtották. Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy képesek megkülönböztetni az emberi érzelmeket, és megfelelő viselkedési válaszokat kínálnak nekünk, amikor szükségünk van rá.

Hogyan jelzi a kutyád, ha vigasztalni akar?

Az érintés, az együttérző sóhajtás, az arcod fürkészése és a nyalogatás mind vigasztaló gesztusok. Gyakran előfordul, hogy a kutyák ilyenkor megpróbálják elterelni a figyelmed a problémákról, így előfordulhat, hogy odaviszik neked a játékukat, vagy megpróbálnak rávenni egy sétára annak érdekében, hogy felvidítsanak.

érzelmek kutya arckifejezés kutya empátia kutya érzelmi intelligencia kutya megérzi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink