hirdetés

Mégis honnan tudja a kutya, hogy mikor fogsz hazaérni? 4+1 dolog, ami segítségére lehet ebben

László Enikő

2022. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutyatulajdonos töpreng azon, hogy a kutyák tudják-e, hogy mikor jönnek haza. Valóban rendelkeznek az ebek ezzel a fantasztikus képességgel?

hirdetés

A kutyák gyakran meglepnek minket elképesztő képességeikkel, ezek közül az egyik az, hogy sokuk tudja, mikor érkezik haza a gazdi. Felmérések kimutatták, hogy Angliában a kutyatulajdonosok 46 százaléka, Kaliforniában pedig a 45 százaléka észlelte ezt a képességet kutyájában, és mindkét felmérésben az ebek kevesebb mint 5 perccel azelőtt tudták gazdájuk érkezését, hogy az hazaért volna. Néhány kutya azonban figyelemre méltó várakozási jeleket mutatott már több mint 10 perccel a személy érkezése előtt! Honnan tudhatják, hogy mikor jönnek haza a gazdáik? Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges magyarázatot.

Az autó hangja

Bár a kutyák nem tudják pontosan megmondani, hogy milyen gyártmányú és modellű az autód, de az biztos, hogy felismerik annak jellegzetes zaját. Az ebek nagyon érzékenyek a környezeti jelzésekre, és tapasztalatuk révén megtanulnak ezekkel asszociálni. Ha kedvenced minden nap hallja, ahogy az autó behajt a felhajtóra, majd azt hallja, hogy kinyitod az ajtót, hamarosan összekapcsolja a két eseményt. De ez még nem minden.

A kutyák képesek egy hosszabb eseménysorozatot összeláncolni. Ezt mindig látjuk a szeparációs szorongásban szenvedő kutyáknál. Ezek az ebek idegessé válnak abban a pillanatban, amikor elkezdi a gazdi a „munkába készülődős” rutint, amint felkel, és elkészíti a reggelit. A kutya számára az öltözködés, a fésülködés, a táska elővevése, a kulcs csörgése és az ajtón kilépés, majd az autó zaja mind összefüggésben áll, és tudja, hogy elmegy a gazdi. Hazaérkezéskor pedig felismeri a kocsi hangját, sokkal hamarabb, mint egy ember.

Ez megmagyarázhatja, hogy a kutyák hogyan tudhatják, hogy gazdáik néhány perccel később haza fognak térni. De hogyan tudhatják egyesek akár 10 perccel előre? És mi van, ha nem autóval jár a gazdi?

A csodálatos kutyaorr

Közismert, hogy a kutyáknak kiemelkedően jó szaglásuk van, így nem meglepő, ha a megérzik gazdáik szagát, miközben azok hazafelé tartanak. Nagyon valószínűtlen, hogy erre úgy is képesek, hogy az ember autóban ül, tekintve, hogy az illat nem hangként terjed előre, ráadásul az autók zártak, ahogyan az ajtók, ablakok is, amikor az eb egyedül van otthon. A kutyák ezért nagyobb valószínűséggel veszik fel gazdájuk illatát, ha azok sétálnak, és a szél megfelelően fúj.

A kutatók szerint a kutyák a szagok változásának segítségével képesek megállapítani, körülbelül mikor érkezik haza szeretett gazdájuk. Ugyanis az erősebb szag arra utal, hogy az ember csak nemrég távozott, de ha gyengülni kezd az illat, akkor már több idő eltelt. Egy adott mennyiségnél pedig képesek megállapítani, mikor várható a gazda. Egy kísérlet során a gazdi egyik pólóját elhelyezték a ház egyik pontján (tehát szaga felerősödött), így a tesztelt eb összezavarodott, és nem várt rá a szokott időben az ajtónál.

Mások reakciói

Mint már tudjuk, a kutyák nagyon ráhangolódtak a környezetük legkisebb változásaira, és könnyen felveszik a legfinomabb jeleket is. Ezért nem meglepő, ha a kutyák is felvehetik az „érkezés előtti” jeleket a körülötte lévőktől. Ha például tudod, hogy a párod minden nap 17 órakor hazajön, akkor lehet, hogy olyan feladatokat hajtasz végre, amelyek azt jelzik kutyának, hogy a várható érkezési idő közeleg. Bármi lehet, amit napi szinten csinálsz, például a vacsora elkészítésének megkezdése vagy a bejárati ajtó kinyitása.

Ne felejtsd el, hogy a kutyák mindig figyelnek! Ha észreveszed, hogy kedvenced izgatott lesz, amikor elkezded csinálni ezeket a dolgokat, lehet, hogy az eb felveszi ezeket a jeleket, amelyek előre jelzik a másik érkezését.

Az idő érzékelése

Lehet, hogy a kutyák nem tudják pontosan megmondani, hogy mennyi az idő, de nagyon rá vannak hangolva a biológiai órájukra. Ha mindig ugyanabban az időben érkezel haza, kutyád a cirkadián ritmusára, belső órájára támaszkodhat, hogy hozzávetőlegesen megjósolja, mikor készülsz hazajönni.

A cirkadián ritmus magában foglalja mindazokat a fizikai, mentális és viselkedésbeli változásokat, amelyek egy 24 órás ciklusban fordulnak elő. Ez evolúciós szempontból előnyt kínál az állatoknak és a növényeknek, mivel segíti őket előre látni és felkészülni a rendszeres környezeti változásokra.

Pszichés vagy telepatikus erők?

Végül néha olyan dolgokba botlunk, amelyek még a tudomány terén is megmagyarázhatatlanok. Vegyük például Jaytee, a terrier viselkedését, aki már fél órával korábban, vagy még annál is többel képes volt előre látni a gazdi érkezését. Jaytee esetében senki más nem tudta, hogy a gazdi mikor volt úton, mert rutintól eltérő időpontokban tért vissza, ráadásul néha ismeretlen járművekkel érkezett, így a fenti magyarázatok nem illettek a képbe.

Rupert Sheldrake és Pamela Smart a kutatásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy Jaytee viselkedése továbbra is ismeretlen a tudomány számára, és telepatikus vagy pszichés képességekből, vagy akár egy „hatodik érzékből” eredhet. Azonban sokan kételkednek a Jaytee és gazdája közötti telepatikus erőben, és a téma a mai napig vitákat szül.

gazdi illata időérzék időérzékelés kutya érzékszervei kutya időérzéke kutya szaglása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink