hirdetés

Vajon gondolnak a kutyák a jövőjükre? Tény, hogy sok mindent előre megéreznek

Ferenczi Deborah

2023. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

A jövőről való gondolkodás és az események tervezése mindennapi tevékenysége az embernek. Valójában ez életünk szerves része, és segít abban, hogy olyan gördülékenyen menjünk végig az életen, amennyire csak lehet. Hiszen a jövő reményt és motivációt nyújt. A kutyák zseniális lények, de tudjuk, hogy emlékeik, érzelmeik és gondolkodási folyamataik kicsit korlátozottabbak, mint az emberé. Azt azonban már bebizonyították, hogy a kutyák képesek emlékezni a múltbeli eseményekre. Ezért tudnak például emlékezni a különleges trükkök végrehajtására! Ha a múltat értik, akkor vajon képesek-e gondolkodni a jövőről vagy megérezni bizonyos dolgokat? Egyáltalán értik a kutyák, mi az a jövő? Az alábbiakban ezekre a kérdésre keressük a választ!

hirdetés

Az valószínűsíthető, hogy a kutyák nem úgy értelmezik a jövőt, mint az emberek. Nem tudnak rá készülni, ugyanakkor a tudatalattijukban értelmezik az adott jelenséget. Például, amikor már az ajtóban toporog kedvenced, ha eljött a séta ideje, akkor tudatosan készül a jövőre. Sőt, ha például te kivételesen nem kezdtél el a sétára készülődni, akkor gyakran odahozza neked a pórázt vagy elkezd ugrándozni körülötted. Ez azt sugallja, hogy kutyád azon gondolkodik, mit tehetne most egy jövőbeli esemény megtörténte érdekében, ami most a példa mentén haladva a sétáltatás.

Az evolúciós okok is arra utalnak, hogy készülnek a jövőre

Elég sok előzményt kell figyelembe venni, amikor annak eldöntéséről van szó, hogy a kutyák képesek-e tervezni a jövőt vagy sem. Abban az esetben, ha az evolúciós szempontokat vizsgáljuk, a kutyáknak és a farkasoknak fel kell készülniük a jövőre, hogy sikeres vadászati ​​gyakorlatokat folytathassanak. Ha egy farkas nem tudja megjósolni potenciális zsákmányának jövőbeli mozgását, nem tud sikeresen vadászni. Ezek a tettek egyenesen rámutatnak arra, hogy a kutyák ősei is képesek gondolkodni a jövőn, és megfelelően tervezni azt. Ezek határozottan azt sugallják, hogy az állat képes végiggondolni egy helyzetet, és konkrét tettekkel megpróbálja végrehajtani a szükséges cselekedeteket a jövőbeli eredmény érdekében.

Létezik egyértelmű bizonyíték?

Sajnos kevés egyértelmű tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a kutyák valóban képesek gondolkodni a jövőn. Ezen a területen még sokat kell tanulnunk, és további formális tanulmányokra van szükség, hogy a hipotézis megfelelően alá legyen támasztva. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének információk, amelyek rávilágítanak a kutya azon képességére, hogy képes a jövőre gondolni.

Számos történetet lehet hallani például azokról az ebekről, akik képesek voltak előre jelezni különböző természeti katasztrófákat. Ennek pedig nem csupán az az oka, hogy kiváló hallással rendelkeznek, hanem az is, hogy amikor érzik a közelgő veszélyt, próbálják azt jelezni a gazdinak annak érdekében, hogy megmeneküljenek, mondjuk egy súlyos földrengés elől. Az ilyen jellegű cselekedetek egyértelműen alátámasztják azt, hogy valójában tudnak bizonyos helyzetekből következtetéseket levonni, amik alapján képesek reagálni, és a jövőjük érdekében lépéseket tenni. De valójában olyan hétköznapi példák is bizonyítják ezt a felvetést, mint a kunyerálás, ami egyértelműen arra utal, hogy a kutya azért cselekszik úgy, ahogy, hogy azzal a jövőben elérjen valamit a gazdájánál.

Összegzésképpen a kutyák nem úgy gondolnak a jövőre, mint az emberek, viszont egyértelműen jövőben gondolkodnak. Tehát nem tudatosan terveznek, de pontosan tudják, hogy lesz folytatása is az adott cselekedetnek. Mint például a kunyerálásnak vagy annak, hogy odaviszik a gazdájukhoz a pórázt, és sétára invitálják őket. Tehát gondolnak a jövőre, csak másképpen.

érzékelés időérzék időérzékelés jövő kutya gondol a jövőre kutya időérzéke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink