hirdetés

Mit éreznek a kutyák, amikor elmész otthonról? Sok dologban hasonlítanak egy kisgyerekre

Ferenczi Deborah

2022. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Sokszor nehéz otthon hagyni kedvencedet, hát akkor mit érezhet ő maga? Vajon tudja, hogy vissza fogsz jönni? Vár téged haza? Az alábbiakban ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

hirdetés

Nemrégiben svéd kutatók tanulmányozták, hogy a kutyák miként érzékelik az időt. Kiderült, hogy különbséget tudnak tenni aközött, hogy mikor indulsz el rövid és mikor hosszú időre. Természetesen mentett kutyusok esetében előfordulhat, hogy rettegnek attól, hogy a gazdi nem tér haza. Azonban ez a ritkább eset, a szeretetben felnőtt és nevelt ebek inkább csak izgatottan várnak haza.

Tudják a kutyák, hogy meddig vagy távol?

Bár a kutyák határozottan értik az idő múlását, ez valószínűleg nem teljesen azonos az ember időérzékelésével. Inkább meghatározott eseményekkel jelölik meg az időt, mint például a vacsora, mosdószünet vagy az esti séta. Ezért nem valószínű, hogy a kutyád tisztában van azzal, hogy mennyi ideig voltál házon kívül. Ennek ellenére ismeri az időbeosztásodat, és tudják, mikor hagyod el otthonodat. Pláne akkor, amikor konkrét rendszerhez köthetik azt.

Ha kutyád este az ajtó előtt ül, valószínűleg nem szellemeket lát, csak ki kell mennie.

A kutyáknak hiányoznak a gazdáik, amikor távol vannak?

Igen és ennek sok esetben fizikai jelét is adják, például gyakran nyafognak, sírnak és ugatnak, esetleg rombolnak. Kedvenced úgy tekint rád, mint a saját családjára. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy gyakran ugyanazt a viselkedést és kognitív reakciókat mutatják gazdáikkal szemben, mint saját biológiai szüleik esetében. Ahogy öregszenek, úgy ösztönösen még jobban mélyül ez a ragaszkodás.

Úgy kötődnek a gazdájukhoz, mint gyermek az anyjához

Fontos tudni, hogy a kutyák egész életükben úgy kötődnek a gazdájukhoz, ahogyan a komoly szeparációs szorongással, és stresszel élő 2-3 éves kisgyermekek. A pszichológia úgy tartja, hogy a kisgyermekkori kötődés más dimenzióban mozog, mint a későbbiekben kialakuló kapcsolat. Az ember 4-5 éves korára kinövi ezt a viselkedést, és elkezd önállósodni, a kutya viszont képes ugyanilyen gyermeki szeretettel és rajongással kötődni egy életen át a gazdájához.

Haragudhat rád a kutyád, amiért elmész otthonról?

A kutyák az érzelmek széles skáláját képesek megélni, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem éreznek haragot, amiért minden nap elhagyod a házat. Bár előfordulhat, hogy rosszul viselkednek, ha magukra hagyják őket, de ez inkább unalomból vagy szeparációs szorongásból fakad.

kutya egyedül van otthon kutya szeparációs szorongás kutya várja a gazdáját

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!