hirdetés

Hogyan és miért ismerik fel a kutyák, ha egy ember rákos? Íme a tudományos magyarázat

Ferenczi Deborah

2022. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran előfordul, hogy napjaink egyik legveszélyesebb betegségét nem diagnosztizálják időben. Az elmúlt években azonban a tudósok rájöttek, hogy a kutyák jelentős szerepet játszhatnak ebben a folyamatban: képesek kimutatni a rák jelenlétét már egészen korai stádiumban is.

hirdetés

Tudományos kutatások azt bizonyították, hogy a kutyák képesek megállapítani, hogy valaki rákos-e vagy sem. Léteznek bizonyos szagok, amelyek a rák különböző formáihoz kapcsolódnak. Ezek jelen lehetnek a betegek vizeletében, a leheletükben, a testszagukban. Ez alapján az ebek már nagyon korai stádiumban is képesek megérezni azt.

Hogyan jelezheti a kutya a rákot?

Az ebnek megváltozik a viselkedése. Az eddigiektől eltérően folyamatosan szaglászhat téged, még akkor is, ha ellököd magadtól, szinte erőszakkal folytatja tovább. Figyelmeztető jel lehet, ha elkezd ok nélkül nyalogatni vagy harapdálni. Olyan is előfordul, hogy megpróbálja felkelteni a figyelmedet például azzal, hogy mindig ugyanarra a testrészedre teszi a mancsát, és közben ugat vagy nyüszít. De gyakran megesik az is, hogy egyszerűen csak a szokásosnál jobban bújik hozzád, esetleg követ mindenhova.

Hogyan érzik meg a betegséget?

Annak ellenére, hogy az orvosok számos csúcstechnológiás berendezést használnak a rák mielőbbi felismerésére, felfedezték, hogy a kutyák sokkal hatékonyabbnak bizonyulhatnak ebben. Korábbi stádiumban képesek kiszagolni azt, mint néhány műszer. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kutyák fejlett szaglásuk segítségével közel 97 százalékos pontossággal képesek kimutatni a betegséget. Ezt a területet kutató szervezetek, mint a Pennsylvaniai Egyetem Working Dog Center-e és a Medical Detection Dogs kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a mellrákot és tüdőrákot az állatok a betegek leheletének megszagolásával felismerik. A kutyák biokémiai különbségeket érzékeltek a diagnosztizált rákos és nem rákos alanyok lélegzetében. Hólyagrák és prosztatarák esetében a betegek vizeletéből tudták kimutatni a daganatos betegséget. Kolorektális ráknál a lehelet és a székletminta segített. A petefészket érintő daganatoknál a betegek vérmintáinak szaglászásával, a méhnyakrák esetében a páciens biopsziás mintáinak felmérésével sikerült beazonosítani a kórt.

Vannak olyan kutyák, akiket kifejezetten erre a feladatra képeznek ki. Megismertetik velük a rákos betegek testnedveit, hogy ezáltal másokon is megérezzék majd a jellegzetes szagot. A képzésen részt nem vett ebek is kiszagolhatják az eltérést, de ők nem tudják, ezt hogyan jelezzék egyértelműen. Testbeszédükkel próbálják hát felhívni a figyelmet arra, hogy valami nincsen rendben. Amennyiben rendszeresen hasonló jeleket tapasztalsz, fontold meg, hogy orvoshoz fordulsz.

életmentő kutyák kiszagolja a rákot kutya megérzi a rákot kutya szaglása miért rák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!