hirdetés

Miért szeretnek büdös dolgokba dörgölőzni a kutyák?

Szénási Szimonetta

2023. július 31 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte biztos, hogy kedvenced már meghempergőzött valami büdös, számodra undorító dologban, aminek a szagától aztán öröm volt megszabadítani. Bár az emberi orrnak és ízlésnek érthetetlen, mégis van magyarázat a viselkedésre.

hirdetés

A minap éppen minket is az a szerencse ért, hogy a család tacskóját kellett igazi csapatmunkával zuhany alá citálnunk. Az érzékeny kutyus amennyire irtózik a fürdőtől, olyannyira rajong a bűzös szagokért. Jelen esetben egymás szagolgatásából és a cipőtalpak ellenőrzéséből álló hosszas nyomozás előzte meg a szag forrásának felderítését. Miután meggyőződtünk róla, hogy sem felnőtt-sem gyerek nem lépett (ült, térdelt) kakiba, majd az udvart is körbejártuk, gyanús lett, hogy a bűz mozog. Hol itt-hol ott éreztük intenzívebbnek. Így derült fény rá, hogy a kertben cikázó tacskóhölgy árasztja magából az orrfacsaró szagot. Sikerült is beazonosítani: döglött hal, amit a kert végében folyó patak mentén találhatott. Őt szemel láthatóan egyáltalán nem zavarta az új parfüm (aminek az emléke még most, írás közben is megfacsarja az orromat…) Hogy miért? Ennek több oka is van. Vegyük sorra, mi miatt szeret a kutya büdös dolgokba hempergőzni!

A számodra büdös dolgok a kutya orrának mennyei aromák.

1.) Az ösztönök

A furcsa szagok iránti rajongás egyik magyarázata az ösztönökben keresendő. A farkasok is gyakran éltek ezzel a módszerrel, hogy elfedjék a szagukat a zsákmány elől. Vadászat előtt gyakorta szedték magukra növényevő állatok illatanyagát azok ürülékén vagy vizeletén keresztül, így álcázva magukat.

2.) Területjelölés

A dörgölőzés a terület megjelölésének is az egyik módja.

Ami neked orrfacsaró, kedvencednek a legfinomabb illat lehet.

3.) Aromaterápia

Amellett, hogy a hempergőzés beillik egy kellemes masszázsnak is, a különféle szagok – mint az ürülék, a vizelet vagy az elhullott állatok tetemei – többnyire vonzóak is a kutya számára. Ez az emberi orrnak kevésbé érthető, de el kell fogadni, hogy négylábú barátaink ezen a téren mást preferálnak. Ugyanez igaz a számunkra kellemes illatok esetében: a szerintünk mesés illatú kutyasampontól sok eb frászt kap, és alig várja, hogy levakarja magáról – gyakran épp valami büdös dologba mártózva. (Emiatt ajánljuk, hogy szagmentes kozmetikumokat használj kedvencednek.)

farkas fürdetés kutya szaglása miért ösztönök szag szaglás szagok területjelölés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink