hirdetés

A kutya, aki a mentőket is kihívja, ha bajban vagy: így mentették meg ketten is gazdájuk életét!

Ferenczi Deborah

2021. november 18

Rengeteg kutya él köztünk, akik legalább egyszer életet is mentettek már. Néhányuk még arra is képes, hogy a mentőket felhívja annak érdekében, hogy gazdája életben maradjon.

hirdetés

Belle és Buddy még a mentőket is képesek voltak kihívni, mikor gazdájuk krízishelyzetbe került. Ez annak köszönhető, hogy léteznek olyan tanfolyamok, melyeken specifikusan megtanítják a kutyáknak azt, hogy ha gazdájukon a rosszullét tüneteit tapasztalják, minként kell gyorsan tárcsázni mentőszolgálatot. Ez azért is nagyon fontos, mert sok esetben valóban életet menthet.

Érdemes lehet a kutyának megtanítani, hogy vészhelyzet esetén, hogyan hívja a mentőket.

Belle, az életmentő

Egy speciális képzésnek köszönhetően Belle megtanulta, miként kell megmérnie a gazdája vércukorszintjét a beteg szagolgatása és nyalogatása által. A kurzus végén még arra is sort kerítettek, hogy megtanítsák a jelenlevő kutyákat- köztük Belle-t is – arra, hogy hogyan tudja kihívni a mentőket a telefon segítségével. A kutyus gazdája, Kevin Weaver nem is sejthette, hogy mennyire nagy szükség lesz erre a képességre. Nem sokkal a tanfolyam után a férfi cukorsokkot kapott. Belle azonnal tudta, hogy mi a feladata, nyomban ellenőrizte gazdája vércukorszintjét, és amint érzékelte, hogy baj van, az orra segítségével tárcsázta a mentőket. Az orvosok a gyors reakciónak köszönhetően néhány perc alatt a helyszínre értek, ahol azon nyomban stabilizálták Kevin állapotát. A kutyus pedig annak köszönhetően, hogy ennyire ügyesen kezelte a telefont, megkapta a VITA alapítvány díját, amit a telefon sürgős helyzetekben betöltött szerepéért népszerűsítik.

Ha Belle nem lett volna ott, már nem élnék” – nyilatkozta Kevin Weaver, az állat gazdája.

Buddy, a hős németjuhász

Hasonló eset történt Buddy-val a németjuhásszal is, aki szintén részt vett egy hasonló képzésen. A kutya gazdája, Joe Stalanker már többször is kapott komolyabb szívrohamot, ami abban az esetben, ha nincs ott az eb, aki azonnal kihívja a mentőket, nagyon rosszul is végződhetett volna. Szerencsére Buddy minden esetben pontosan tudta, hogy mi a dolga és magabiztosan tárcsázta a mentőket. Amikor felvették a telefont, a kutya hangosan nyöszörgött és ugatott, így a szakemberek  pontosan tudták, hogy baj van és azon nyomban kisiettek a helyszínre. Az ebnek köszönhetően Joe megmenekült és felépült a rohamból.

A kutya, aki magára hívta a mentőket

A fentiektől kissé eltérő, ám annál humorosabb eset is történt Angliában, ugyanis George, a basset hound valamilyen véletlen baleset folytán belegabalyodott egy telefonzsinórba. Ettől annyira megrémült, hogy elkezdett össze-vissza mozogni, amitől még inkább a nyakára tekeredett a zsinór. A pánikba került kutya annyira kapálózott, hogy véletlenül sikerült felhívnia a mentőket, akik csak a kétségbeesett zihálást hallották a vonal másik végén, így kimentek az adott címre, ahol sikeresen rá is találtak a sokkos állapotban lévő Georgera. Arra ugyan mai napig sem jöttek rá, hogy milyen szerencsének köszönhetően hívta ki a halálra rémült basset hound magára a mentőket, de annyi bizonyos, hogy ez a cselekedet megmentette az életét.

(Képek: Getty Images Hungary)

életmentő kutya intelligens kutya mentő mentő hívás szívroham vércukorszint-jelző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!