hirdetés

Mire jó a kutyakerék? Így vezeti le a felesleges energiát

Bodri Melissza

2021. július 31

Már számos módja van annak, hogyan lehet a kutyát lemozgatni. Vannak olyan eszközök, melyek elsőre furcsának tűnhetnek, mégis valahol használják a mindennapokban. Ilyen alkalmatosság az úgynevezett kutyakerék is.

hirdetés

Az ebek igénylik a kellő mennyiségű testmozgást. Van olyan gazdi, aki futni szeret a kedvencével, és van, aki inkább egy hosszú sétára viszi. Ám általában ezeknél nehéz felmérni, hogy pontosan mennyit is mozgott az állat, és ki lett-e elégítve a napi szükséglete. A kutyakerék pontosan ezt a célt szeretné szolgálni. Segítségével pontosan megállapítható, hogy a jószág milyen intenzitással és mennyi testedzést végzett. De vajon hogyan működik? És jó ez a négylábúnak?

Az alábbi videóban láthatod, hogyan működik a kutyakerék:

A kutyakerék

A kutyakerék úgy néz ki, mint egy hatalmas mókuskerék, csak ez éppen ebek számára lett tervezve. Ugyanazon az elven működik, mint a rágcsálóknak való, kisebb kivitelezésű verzió. Az állat az eszköz közepén elhelyezkedve lábai mozgásával hajtja azt. Nem csupán futni, hanem sétálni is lehet benne. Az alkalmatosság hasznos lehet elhízott, túlsúlyban lévő kutyák esetén, de az átlagos fizikai állapotnak örvendő ebek is hasznát vehetik.

A kutyakereket úgy tervezték meg, hogy strapabíró legyen, és kellően erős ahhoz, hogy alkalmasnak bizonyuljon a napi akár több órás használatra is. Alapelve az, hogy a négylábú könnyen hozzáférhessen a mozgást biztosító eszközhöz. Lényegében olyan, mint egy házi sportberendezés, csak ebek számára. Emellett használata esetén a gazdinak sem kell kimozdulnia. Bár a legtöbb kutyatulajdonos számára meglehetősen bizarrnak tűnhet a dolog, mégis vannak, akik használják a tréning során.

Valóban hatásos?

A kerék alkalmazásának hatékonysága vitatott, hiszen nem biztos, hogy minden eb szívesen használná. Egyes állatokban a megjelenése akár félelmet is kelthet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy igazi, tartalmas szabadtéri séta folyamán adottak a külső ingerek, a szimatolás, az új benyomások. Egy kutyakerék ezt nem tudja biztosítani. Ráadásul a kerék használatának hatékonysága azon múlik, hogy az állat mennyire fektet bele energiát.

A mozgásforma mindazonáltal elég egyhangúnak bizonyulhat, így nem biztos, hogy leköti az állat figyelmét. (Persze akadnak kivételek). Emellett balesetveszélyes is lehet, így az ebet végképp nem szabad egyedül hagyni használat közben. Továbbá a kerék meglehetősen nagy, így nem garantált, hogy minden lakásban könnyedén elfér. Nem utolsósorban az ára is elég borsos lehet.

Amit nem árt átgondolni

Aki szereti az újdonságokat, és szívesen kipróbálna valami szokatlant kedvencével, annak lehet, hogy beválik a kutyakerék használata. Energikus, mozgékony jószágoknak, munkakutyáknak kifejezetten izgalmas lehet. Ugyanakkor mindenképpen érdemes szakértő (kiképző, állatorvos) tanácsát kikérni azelőtt, mielőtt az eb használni kezdené. Ez a speciális kerék nem való minden négylábúnak, például olyanoknak, akik ízületi betegségben szenvednek vagy idősebbek. Tehát mindenképpen tisztában kell lenni az eb fizikai állapotával és képességeivel, és azt sem árt tudni, hogy az adott típusú állatra (például hosszabb gerincű ebekre) nem veszélyes-e a használata.

Aki szeretné hozzászoktatni az eszköz használatához az ebet, annak különösen oda kell figyelnie, és tisztában kell lennie a jószág pontos fizikai állapotával. Emellett az sem mindegy, hogy milyen méretekkel rendelkezik a blöki, hiszen a kerék nagyságát is ehhez kell igazítani. Bár ezeket az eszközöket úgy tervezik, hogy ne terheljék az állatot, mégis alaposan meg kell fontolni, mielőtt valaki használni kezdené. A döntés mindig a gazdi kezében van, de sohasem szabad olyan mozgásformára erőltetni az állatot, amit nem szeretne csinálni vagy káros lehet számára.

(Kép: Getty Images Hungary)

felszerelés kutya lemozgatása kutyakerék mozgás oktatás sporteszköz testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink