hirdetés

Erre figyelj, hogy ne legyen kínzás az ünnepi hangulat

Molnár Enikő

2023. december 25 - Képek: Getty Images Hungary

Bár hazánkban nem szoktak egész testes karácsonyi kosztümökbe öltözni az emberek, ki tudja, hogy kinek milyen ötlete támad a közösségi médián látott képek miatt saját kedvence öltöztetésével kapcsolatban.

hirdetés

A kutyák öltöztetése egy elég sokat vitatott téma, még akkor is, ha funkcionális ruhákról van szó. Vannak, akik úgy gondolják, hogy fölösleges, hiszen a kutyáknak van szőre, és az egész kutyaruha téma csak egy marketing fogás. Bár ez így, ebben a formában túlzás, van, amiben igazuk van. Számos kutyafajta köszöni szépen, de nem kér télikabátot. Ám vannak ebek, akik kifejezetten igénylik az extra meleget, hiszen nem az adott éghajlatra lett tervezve a szőrzetük. Ehhez a témához csak nagyon lazán kapcsolódik a karácsonyi jelmezek kérdése, amik nem az eb jóllétének és kényelmének fokozásáért lettek kitalálva, így egy kicsit más kategóriába tartoznak. Éppen ezért érdemes róluk részletesebben is beszélni.

A karácsonyi jelmezek gyakran túlzások, és kényelmetlenek lehetnek kedvencünk számára.

Mi lehet a baj ezekkel a karácsonyi jelmezekkel

Lehet, hogy van olyan eb, aki jól viseli az öltöztetést, mert sok figyelemmel (és jutalomfalattal) jár, ha egy kicsit tűri és elviseli a karácsonyi jelmezt. De biztos, hogy szeretnénk olyan dologra kényszeríteni kedvencünket, aminek igazából számára semmi haszna nincsen? Hiszen máshogy is megidézhetjük a karácsony szellemét, nem csak úgy, hogy kedvencünket teljes karácsonyi díszbe öltöztetjük. Például az alábbi videóban egy kis játékos feladatot csináltak abból, hogy a kutyus belebújjon a fejdíszekbe, és nem erőltették rá. Ezzel  megadták az ebnek a választás lehetőségét, és nem helyezték bele egy számára kényelmetlen helyzetbe.

A halloweeni jelmezekről szóló cikkünkben részletesebben írtunk az esetleges problémákról, amikkel a kutyák túlzó öltöztetése járhat. Mivel nem csak a halloween ad lehetőséget a kedvencek beöltöztetésére, szerettük volna újra elővenni a témát.

Sokan állatkínzásnak tekintik a kutyák jelmezbe öltöztetését. És bár vannak olyan kosztümök, amik erősen arra hajaznak, ezt nem lehet ennyire általánosítani. Az viszont igaz, hogyha a kutyán múlna, nem venné fel a cuki karácsonyi jelmezt, hiszen semmi oka nincs rá. Tehát a kutyák jelmezbe bújtatása színtisztán az emberek öröméért történik, funkció és (a saját boldogságon, vagy esetleg nézettségen túlmenő) ok nélkül. Ezzel egészen addig nincs baj, amíg nem ártunk vele kedvencünknek.

Ismerjük kedvencünk határait.

Megjegyeznénk, hogy legtöbbször a kistestű kutyák lesznek az áldozatai a túlöltöztetésnek. Ehhez nem fűznénk hozzá sokkal többet, csak annyit, hogy sokan a kistestű ebeket agresszívabbnak és kiszámíthatatlanabbnak gondolják, mint a nagytestű társaikat. De biztos, hogy a mérettel, és nem a hozzáállással van baj? Ezzel kapcsolatban érdemes lehet elgondolkodni a következő idézeten, akár a karácsonyi jelmezek kontextusában is:

Az emberek gyakran kevesebbet szocializálják és tanítják a kiskutyákat, mint a nagyobb testű kutyákat. (…) Hajlamosak berontani a kisebb kutyák személyes terébe, illetve figyelmen kívül hagyni a határaikat (…) Egy csivavát, aki kapkod az emberek felé gyakran „viccesnek” vagy „morcosnak” néznek, de ha egy Malinois kapkod az emberek felé, azt sokkal komolyabban veszik, és professzionális segítséget keresnek.

-nyilatkozta Dr. Catherine Reeve a Salon magazinnak

Limitált mozgás, túlzó darabok

Az egyik legnagyobb probléma, amikor olyan jelmezt választanak a gazdik kedvencüknek, ami akár az egész testet takarja és korlátozza az ebet a mozgásban. Mindezt esetleg sok részlettel, itt-ott lelógó anyagdarabokkal… Ha mindenképpen be szeretnénk öltöztetni kedvencünket, akkor csak és kizárólag olyan karácsonyi jelmezt válasszunk, ami nem limitálja a mozgásterét, és nem okoz számára fölösleges stresszt.

Ahhoz, hogy lássuk, hogy egy helyzetben mikor érzi magát kellemetlenül, kényelmetlenül vagy stresszesen egy eb, fontos ismerni a testbeszédét. Erről ebben az írásunkban lehet részletesebben tájékozódni.

Alternatív megoldások

Ha a karácsonyi témánál szeretnénk maradni, ám hajlandóak vagyunk elengedni a karácsonyfának öltöztetett eb gondolatát, van más lehetőségünk is. Amennyiben kedvencünk hozzászokott a pulóverekhez, mert egy fázósabb ebről van szó, akkor nagyon aranyos, karácsonyi mintákkal ellátott kutyapulcsik közül választhatunk. De, ha a kiegészítőket szeretnénk ünnepi hangulatúvá varázsolni, akkor mintás nyakörvek és pórázok széles választéka vár minket a boltokban. Ám nem szükségesek ezek a díszes kiegészítők ahhoz, hogy ünnepi hangulatunk legyen.

Sokan nagyon ellene vannak a kutyáknak készített csokornyakkendőknek, pedig, ha őszinték akarunk lenni, talán ez az egyik legkevésbé zavaró "dekoráció".

Szerencsére itthon elég ritkán látni túlzásba vitt öltözékeket a kutyákon, reméljük, hogy ez így is marad. Természetesen mindenki maga ismeri a kutyája határait. Ha kedvencedet nem érinti rosszul, hogy egy kép elejéig beöltözteted, akkor ártani nem ártanak a karácsonyi öltözékek. De ne kényszerítsük bele kényelmetlen szettekbe csak azért, mert „olyan cuki”, figyelmen kívül hagyva, hogy az eb hogyan reagál. 

Sajnos az emberek nehezen tartják meg az egyensúlyt, és hajlamosak átesni a ló másik oldalára. Lehet, hogy közben nem is gondolnak arra, hogy a túlzásba vitt szeretetükkel árthatnak kedvencünknek. A túletetéstől kezdve a fölösleges öltöztetésen keresztül számos témát feszegettünk ebben az írásunkban. Mindenképpen érdemes elolvasni.

karácsony karácsonyi jelmezek kutya jelmez kutya öltöztetése kutya stresszes kutyaruha mozgás ünnepi hangulat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!