hirdetés

A legjobb karácsonyi ajándék ötletek kutyád számára

Molnár Enikő

2023. december 18 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Vészesen közeledik a karácsony, és aki még nem találta ki, hogy mit ajándékozzon szeretteinek, lassan éjt nappallá téve ezen töri a fejét.

hirdetés

Nagyon sokan családtagként tekintünk kutyánkra, és szeretnénk bevonni őt is a karácsonyi ünneplésbe. Ilyenkor viszont felmerülhet a kérdés, hogy ha már ő is szerves része az életünknek, és velünk ünnepel, akkor vajon mivel lepjük meg négylábú barátunkat? Vegyünk neki is karácsonyi ajándékot? Kényeztessük el valami finomsággal, csináljunk neki valami különlegességet? Minek örülne leginkább kedvencünk? Ha mostanában gyakran gondolkodsz el ezeken, vagy hasonló kérdéseken (vagy csak érdekelne, hogy milyen lehetőségeid vannak), reméljük, hogy segítségedre lehetünk.

Praktikus ajándékok

Számos ötlet van az interneten arra vonatkozóan, hogy mit adhatunk kedvencünknek. Vannak nagyon aranyos, hasznos tanácsok és vannak olyanok, amikben inkább a gazdi leli az örömét (mondjuk a karácsonyi mintás pulcsik, összeöltözős szettek és a többi). Szeretnénk még az elején leszögezni, hogy a kutyák elsősorban nem abból fogják megérteni, hogy mennyire szeretjük őket, ha felhalmozunk egy rakás játékot, vagy teletömjük finomabbnál finomabb falatokkal. Természetesen ezeket is értékelik, és ha van rá lehetőségünk, hogy megvegyük őket, akkor jó kiegészítőivé válhatnak az ebek mindennapjainak, de nem csak ezekkel éreztethetjük a szeretetünket.

Kedveskedhetünk neki egy kényelmesebb kutyaággyal, egy „nyalószőnyeggel, vagy, ha még nem szereztél be kedvencednek egy kutyakabátot (de szüksége lenne rá) és már tervben van, akkor azzal is megajándékozhatod. Bár ezeket (és igazából a többi, fizikai ajándékot is) az év bármely más pontján is megveheted, fel lehet őket címkézni karácsonyi ajándéknak, hogy kutyánknak is legyen valami a fa alatt.

Praktikus ajándék lehet a kutya-gazdi páros számára egy olyan tanfolyam, amivel már régóta szemez a gazdi, és tudja, hogy kedvence oda-és-vissza lenne tőle. Ezek is pénzbe kerülnek (nem is kevésbe), de nagyon jó kapcsolatépítők, és jobb funkciót látnak el, mint bármilyen sokadik játék. Így, ha mindenképpen szeretnénk kedvencünkre költeni az ünnepek alatt, akkor gondoljuk át ezt a lehetőséget is.

Játékok és finomságok

A karácsony a szeretet ünnepe, és mindenki törekszik arra, hogy éreztesse a hozzá közelállókkal, hogy milyen sokat jelentenek neki. Ehhez az is kell, hogy egy kicsit figyelmesek legyünk, és megpróbáljunk olyan dolgokkal készülni, aminek biztos, hogy örülnének. Ilyenkor próbálunk belegondolni, hogy mire lehet szüksége, mi az, ami illene hozzá. Egy kicsit hasonlóan működik, amikor kedvencünknek választunk ajándékot. Ha szeretnénk karácsonyi ajándékot venni kutyánknak, akkor próbáljunk az ő fejével gondolkodni. Mindenki maga ismeri a kutyáját, és nincs egy olyan lista, ami minden kutyára ráilleszthető. Ennek tudatában a következő példákat nyugodtan a saját igényekre lehet szabni:

  • Szimatszőnyeg, szimatoláshoz használható játékok: A legtöbb kutyát le lehet venni a lábáról egy kis szimatolással. Ha éppen nem tudunk kimenni a szabadba, jó szórakozás lehet szimatgyakorlatokkal elütni az időt.
  • Snack labdák
  • Logikai játékok

A szimatolás fontosságáról, illetve a snack labdákról ebben a cikkünkben írtunk. Itt kifejtjük, hogy miért hagyjuk többet szaglászni kedvencünket, és milyen jelentősége van a szagoknak az ebek életében.

  • Újabb játék az arzenálba: Húzogatós játék, rágcsa, labda…amelyiknek éppen örülne kedvenced. Vannak ebek, akik egy rágókával jól elvannak akár hónapokon keresztül is, csak megrágcsálják, de nem szedik szét. Ám vannak kutyák, akik arra törekednek, hogy szétszedjék az eléjük kerülő játékot. Az ő esetükben érdemes minél erősebb, strapabíróbb játékot keresni, ami kevésbé balesetveszélyes.
  • Plüss: Pontosabban kutyáknak való plüss. Általában nem ajánljuk a plüssöket az ebeknek, főleg, ha tendencia-szerűen nekiesnek. De vannak ebek, akik nagy becsben tartják a puha játékaikat, és egy kis csámcsogáson kívül egy karcolás nincs a plüssön. Nekik jó ötlet lehet egy új barát, ám ne hagyjuk elöl felügyelet nélkül, nehogy meggondolja magát, és szétszedje a plüsst.
  • Bármilyen finom falat: Egy kutyabarát házi koszt, egy finom, hosszan tartó rágcsálni való, egy különlegesebb jutalomfalat. Bármi, ami egy kicsit más, mint a megszokott, és ami érezteti az ünnep különlegességét.

Bármennyire is jó ötletnek tűnik a csont, nem biztos, hogy mindig a legjobb választás. Bár mindenki maga dönti el, hogy mennyire veszi tudomásul a csont veszélyeire vonatkozó figyelmeztetéseket, érdemes tudni róluk. Ebben a cikkünkben írunk arról, hogy mit érdemes átgondolni, mielőtt csontot adunk kedvencünknek.

Közös idő

Nem kell több ezer forintot elkölteni kedvencünk ajándékára, hiszen számára az az egyik legfontosabb, hogy minőségi időt tölthessen gazdájával. A karácsony arról szól, hogy minél többet legyünk szeretteinkkel, legalábbis ez lenne az alapgondolat. Az ajándék csak egy kellemes extra, aminek nagyon örülünk, ha törődéssel lett kiválasztva. Ebből kiindulva ne gondoljuk túl, hogy mit adjunk kedvencünknek, hiszen a boldogságához nem kel nagy dolgokra gondolni.

Ha igazán jó ajándékot szeretnénk adni kutyánknak, akkor töltsünk vele időt, játsszunk vele, menjünk el egy nagy sétára, ahol engedjük, hogy szimatoljon. Foglalkozzunk vele, szorítsuk bele az együtt töltött időt az ünnepi készülődésbe. Használjuk ki az ünnepek adta szabadidőt arra, hogy egy kis extra törődéssel kedveskedjünk. Adjunk neki szeretetet, és adjunk neki az időnkből.

Ha tanácstalan vagy, hogy hogyan fejezheted ki a szeretetedet kedvenced felé, szívből ajánljuk ezt a cikkünket.

jétékok jutalomfalat karácsony karácsonyi ajándék kutyának karácsonyi ajándékot kutyával a karácsony szeretet törődés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!