hirdetés

Ezeket a karácsonyi ötleteket nehogy megfogadd!

Molnár Enikő

2023. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák manapság családtagok, amivel egy bizonyos pontig semmi probléma nincsen. De néha találkozhatunk túlzásokkal az interneten, és ez csak fokozódik karácsony közeledtével.

hirdetés

Szeretjük a kutyákat, és szeretünk kicsit extrább dolgokkal kedveskedni nekik. Legyen szó külön ünnepi vacsoráról, kutyaruháról vagy ezer-meg-egy játékról, mi, emberek kedvencünk felé is előszeretettel fejezzük ki a szeretetünket materiális dolgokkal. Sokan még kedvesen (vagy éppen kevésbé kedvesen) azt is megjegyzik, hogy a mai generációknak a kutyák (vagy a macskák) inkább olyanok, mint a gyerekek. Ebbe a témába nem mennénk bele részletesebben, mindenki maga dönti el, hogy mi a véleménye az állításról. De mielőtt ítélkeznénk, gondoljunk bele, hogy ha ez értelmes keretek között van tartva, akkor probléma-e, ártanak-e vele bárkinek. Ellenben tagadhatatlan, hogy van, aki túlzásba esik, és nemcsak, hogy családtagként vagy gyerekként kezeli kedvencét, mellette (erőteljesen) humanizálja is. Egy bizonyos pontig érthető és ártalmatlan, valószínűleg minden gazdi csinálja, de érdemes látni, hogy mikor lépünk át a túlzás kategóriába, és mi az, ami már potenciálisan káros „túlszeretés” lehet. Bár ez egy online magazintól furcsa lehet, de igaz: nem mindent hihetünk el, amit az interneten olvasunk. Vannak kifejezetten káros tanácsok, ahogy pedig jön a karácsony, lehet, hogy egyre több ilyennek találkozunk.

Még mielőtt részletesebben elmélyednénk a témában, szeretnénk hozzá tenni, hogy itt nem arról van szó, hogy aki ezeket a szokásokat követi kedvencével, az rosszat tesz neki. Mindenki úgy fejezi ki a szeretetét, ahogyan tudja, és ahogyan jónak látja. Szimplán óvatosságra szeretnénk inteni mindenkit. A célunk, hogy kihangsúlyozzuk: vannak dolgok, amik nem biztos, hogy ugyan azt jelentik négylábú barátodnak, mint neked és van, ami érthetőbb szeretetnyelv kutyád számára.

Karácsonyi tradíciók, kutyákra „átalakítva”

Számos jóindulatú tanácsot olvashatunk az interneten, de nem biztos, hogy mindegyik hasznos. Karácsony környékén mindenkit elfog az ünnepi hangulat, és szeretne valamivel kedveskedni szeretteinek, akik közé jó eséllyel kutyája is tartozik. Így a 21. század embereként felmegyünk az internetre, és ötleteket keresünk arra, hogy hogyan oszthatnánk meg az ünnepi érzést kedvencünkkel. Így találkozhatunk olyan tippekkel, hogy készítsünk elő neki egy esztétikus adventi naptárt (vagy zoknit), csináljunk neki sütit, vegyünk neki egy külön karácsonyfát, öltöztessük be karácsonyi pulcsiba, vagy éppen vigyük el a karácsonyi vásárra, hogy átérezze szeretet ünnepének hangulatát. Itt máris érezhető a különbség a tanácsok között.

Vannak káros tanácsok, de vannak egészen kedves ötletek is. Csak jól kell őket szűrnünk.

Semmi baj nem lesz abból, ha egy karácsonyi mintás pulóvert kap kedvencünk, vagy minden nap kap valami izgalmasabb jutalomfalatot egy számunkra esztétikus kalendárból. Valószínűleg nem fogja érteni a karácsonyi üzenetet, de biztos, hogy örülni fog a kényelemnek (akkor, ha kell neki pulcsi), a finomságokról nem is beszélve. Legyen szó otthon készült kutyabarát kekszről, vagy bolti rágcsáról (természetesen csak mértékkel), esetleg játékokról, kutyánk biztos, hogy boldogan fogja fogadni az apró ajándékokat.

Ellenben vannak kifejezetten káros tanácsok is a listában. Például a karácsonyi vásár nyüzsgését, hangzavarát és tömegét nem valószínű, hogy a legtöbb kutya értékelni fogja. Hacsak nem egy kis vásárról van szó, alacsony lélekszámmal és meghitt, nyugodt hangulattal, egyáltalán nem ajánlott egy átlagos kutyát elvinni egy ilyen helyre. Néha még nekünk is fullasztó a tömeg, hát még egy kutyának, aki nem is feltétlenül tudja, hogy mi történik. Egy szó mint száz, egy félelmi reakció lesz a legkisebb problémánk. Egy fokkal jobb a saját karácsonyfa, de teljesen fölösleges, és még veszélyes is lehet, ha megrágja vagy lenyeli a tűleveleket. Elég dolgunk lesz azzal, hogy a „nagy” karácsonyfát kutyabiztossá tegyük, ha még a rombolóbb korszakában van kedvencünk. Ehhez adunk egy kis segítséget, amit ebben a cikkünkben találsz meg.

Ártalmatlan, sőt, még kapcsolatépítő is lehet

Ne aggódjunk, nem csak rossz, vagy kevésbé hasznos tanácsokkal találkozhatunk. Például vannak olyan tippek is, hogy csináljunk mancslenyomatos karácsonyi díszeket kutyabarát alapanyagból. Ez egy igazán ártalmatlan módja annak, hogy kedvencünket is belevegyük az ünnepi készülődésbe. Ha kutyánkat nem zavarja, hogy megérintjük a mancsát, akkor ez egy szuper ötlet. Főleg, hogy valahogy a kettőnk érdeke között találkozik: közös időtöltés és karácsonyi hangulat. Sőt, ha kedvencünknek vannak kutyabarátai, akiket ismer és akikkel szeret játszani, akkor karácsonyi „bulit” is szervezhetünk neki. Semmi baj nem lesz belőle, ha felügyeljük az interakciókat.

Talán nincs is jobb ajándék kedvencünk számára, mint egy kis téli móka.

A kutyák szeretetnyelve a tettekben rejlik, így leginkább együtt töltött idővel, közös programokkal tudjuk kifejezni neki, hogy mennyire fontos számunkra. Ilyen egy jó séta (amikor éppen nem esik vagy nincsenek nagy fagyok), egy közös játék vagy éppen a törődés. Lehet, hogy legtöbbünknek ezek mindennaposnak tűnnek, de fontos tudomásul venni, hogy kedvencünknek nem jelent semmit a karácsony. Ő csak annyit lát belőle, hogy többet vannak otthon a gazdik és furcsa dolgokkal dekorálják a lakást. Ha mindenképpen szeretnéd „karácsonyosabbá” tenni ezeket a rutinszerű dolgokat, akkor nyugodtan megteheted. De ha őszinték akarunk lenni, ez igazából a mi lelkünket melengeti meg. Amivel semmi baj nincsen, amíg nem ártunk vele kutyánknak.

A káros tanácsok nem ott kezdődnek, hogy vegyünk kedvencünknek karácsonyi mintás dolgokat. Ez csak a pénztárcánkat fogja megterhelni.

Végszóként szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy semmi baj nincs azzal, ha kedvencünket is bevonjuk a karácsonyi készülődésbe, és megosztjuk vele az ünnepi hangulatot. A probléma ott kezdődik, ha nem vesszük figyelembe az egészségét, az igényeit és a határait. De amíg ezeket fejben tartjuk, teljesen mindegy, hogy milyen hagyományokat követünk és, hogy hogyan fejezzük ki a szeretetünket kedvencünk felé. Hiszen a szeretetnek ezer arca van.

hogyan szeresd a kutyád karácsony rossz tanácsok szeretet túlszeretés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!