hirdetés

Ilyen cuki mutatványt még nem láttunk: erre képes ez a kutya a fülével

Vermes Nikolett

2023. szeptember 6 - Forrás: GettyImages

fül

A gazdája videóra vette, mert tudta, hogy ezt senki sem hinné el neki. Ez a négylábú a füleivel kommunikál.

hirdetés

A norvégiai felvétel bejárta az egész világot. Nem csoda, hogy hirtelen nagyon népszerű lett, ugyanis egy nem mindennapi kutyás videóról beszélünk. Ezennel nem egy édes ugatásról, fegyelmezett trükkről vagy cuki alvásról van szó, hanem egy fülével integető kutyáról. A felvételt látva nem hagyott nyugodni minket a gondolat: valóban nem egy betanított mutatványról van szó? És hogyan képes erre a kutya füle?

A kutya integetett a fülével

A kutya a fülével integet

A videón azt látjuk, hogy a kutyus két lábra áll, bekukucskál egy parkoló autó ablakán és a két fülével integet. Bár a felvétel a norvég hegyekben készült, nem a szél mozgatja az eb füleit, hanem ő saját maga. A gazdája elmondási alapján így szokott jelezni. Tehát nem egy megtanított trükkről beszélünk, hanem a kutya szabad viselkedési formájáról. De vajon normális, hogy így mozgatja a füleit vagy egy szellemi rendellenességről árulkodnak a képkockák? A válasz meglepő!

A kutyák fülében egy tucat izom van

A fehér eb teljesen természetesen integet a füleivel, és ehhez minden kutyának vannak adottságai. Mert ameddig az emberek esetében ritka képességnek számít, ha valaki tudja mozgatni a füleit, addig a kutyák ezzel a képességgel születnek. A kutyák fülében azonban több mint egy tucat izom található és mindegyik ugyanazt a célt szolgálja, hogy az eb tudja mozgatni a füleit. Képesek meghajlítani, lelapítani vagy hegyezni a cimpájukat.

Kivétel nélkül erre minden kutya képes, még a nagy lógó füllel megáldott tacskók és kopók is, igaz ők kicsit kevesebb mozdulatot tudnak végrehajtani. Azonban egy kisebb fülű kutya, mint például egy spitz, egy yorkshire terrier vagy egy csivava gond nélkül képes a változatos fül koreográfiák végrehajtására.

Egy tucat izmot rejt a kutya füle

Így jeleznek a gazdának

Hogy miért ilyen természetes és magától értetődő, hogy a kutyák képesek bonyolult mozdulatsorokat elvégezni a fülükkel? Miért van több, mint tíz izom a kicsiny hallójáratuk körül? Erre az evolúció tud választ adni. A kutyák azért mozgatják szándékosan a fülüket, hogy jobban halljanak, de egy sor érzelem kifejezésére is képesek általa. A kutya fülének tartása és helyzete minden pillanatban elmeséli, hogyan érzi magát az állat. Például kíváncsi, boldog, fél vagy beteg? Egy figyelmes gazdinak ezeket mind képes elmesélni a kutya füle. Érdemes tanulmányozni, hogy milyen érzésekhez és érzelmekhez párosítanak egyedi fül jeleket a kutyák, hiszen ezáltal jobban megismerhetjük kedvencünk igényeit.

A videón látható  6 éves szamojéd láthatóan jókedvűen integet a füleivel. Felix annyira tökélyre fejlesztette tudományát, hogy már saját követőtáborra is szert tett. Eddig már 36 ország nevezetessége előtt integetett, így Budapesten a Parlament előtt is megfordult.

 

 

éles a kutya füle érzékeny fülü kutya fül

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!