hirdetés

Megtanítunk, hogyan kérhetsz bocsánatot a kutyádtól

Hangai Lilla

2023. augusztus 28 - Képek: Getty Images Hungary

Még a legjobb barátok között is előfordulnak nézeteltérések, vagy olyan esetek, amikor a másik nem volt tudatában annak, hogy megbántotta tettével vagy szavaival a másikat. Ha hiszed, ha nem, a kutya-ember kapcsolatokban is így van ez.

hirdetés

Ha megbántjuk a másikat és szeretnénk jóvátenni az elkövetett hibát, ahhoz az első és legfontosabb lépés a bocsánatkérés – a kutya esetében is. Még akkor is, ha egyelőre nincs elég információnk ahhoz, hogy tudjuk, biztosan képesek összekötni a múltbeli történéseket és a bocsánatkérés eseményét, vagyis az akciót a reakcióval. Családtagként tekintünk rájuk, akik ugyan nem emberek, de kijár nekik a tisztességes bánásmód. Már csak a saját lelkiismereted érdekében is fontos lehet bocsánatot kérni kedvencedtől és persze azért is, mert ők is elnézést kérnek tőlünk, ha átléptek egy határt. Máris mutatjuk, hogyan csináld jól!

A legjobban te tudod, hogy mik az árulkodó jelei annak, hogy kutyád megbántódott.

Innen tudhatod, hogy megbántottad a kutyát

Gazdiként te ismered a legjobban a kutyádat, ebben biztosak vagyunk. Azt azonban általánosan is elmondhatjuk, hogy a kutyák képesek az 6 alapérzelem megélésére. Ezek az öröm, a bánat, a düh, a meglepődés, a félelem és az undor. A csalódottság, megbántottság érzése pedig nagyon közel áll mind a 4 negatív érzelemhez, amit itt felsoroltunk, tehát feltételezhető, hogy valami hasonlót éreznek a kutyák is.

Saját kedvencedről biztosan tudod, hogy mikor él át hasonló érzelmeket és mik ennek a jelei. Ugye, abban a tekintetben minden benne van? Akár el is fordul? Kerüli a társaságod egy rövid időre? Behúzza a farkát a lábai közé, hátrasimulnak a fülei? Ezek mind lehetséges jelek, de akár el is térhetnek kedvenced esetében.

Ahány kutya, annyi személyiség, így nagyon különbözőek lehetnek az indokok, ami miatt 1-1 kutya megbántódik, megsértődik. Kimostad a kedvenc játékát? Nem engedted ki az udvarra, amikor eleredt az eső? Újra elvitted az állatorvoshoz? Megint le kellett vágni a karmait, pedig tudhatnád, hogy utálja? El kellett jönnie a futtatóból kicsit hamarabb? Véletlenül rátapostál a farkára, amikor a széked alatt szunyókált? Látod, millió oka lehet, és csak te tudhatod igazán, hogy a te négylábú barátod esetében melyek azok a dolgok, amik érzékenyen érinthetik.

Beszélj hozzá ilyenkor gyengéd, nyugodt hangon. Ahogy mondod fontosabb, mint amit mondasz.

Így zajlik a bocsánatkérés a kutya esetében

Még ha a kedvenced nem is érti majd feltétlenül az akció és a reakció közötti összefüggést az adott kontextusban, azt mindenképpen értékelni fogja, ha kedves és törődő vagy vele. Az ilyen cselekedetek önmagukban is képesek ellensúlyozni a negatív történéseket, ugyanis a kutyák a jelenben élnek, velünk ellentétben mindig arra koncentrálnak, ami éppen történik.

1. Ismerd fel, hogy mit csináltál rosszul

Hosszú távon csak akkor tudsz változtatni, ha tudod, hogy mit csinálsz rosszul. Például csak azért, mert felzaklatják az állatorvosi látogatások, még nem fogod nem elvinni a vizitekre, de dolgozhatsz azon, hogy kellemesebb élménnyé tedd számára.

Az érintésnek nagy ereje van az ilyen szituációkban.

2. Az időzítés a kulcs

Amint azt látod, hogy kedvenced zaklatott, azonnal cselekedj! Tudod, a jelenben élnek, így fontos, hogy azonnal reagálj a történésekre.

Beszélj hozzá nyugodt, gyengéd hangon, ugyanis ebben az esetben a hangszín igazán fontos. Az, hogy mit mondasz, kevésbé lényeges, de az, hogy hogy mondod, nagyon is az. Menj oda hozzá, vagy hívd oda magadhoz és kedvesen, gyengéden mondd el neki, hogy sajnálod, hogy ne haragudjon. Ha kutyád értékeli a fizikális kontaktust, simogasd meg nyugodtan. Ettől még közelebb fogja érezni magát hozzád és könnyebben megnyugszik majd.

3. Tartózkodj ezekben az esetekben a jutalomfalatoktól

Szinte magától értetődő, hogy arra gondolsz, hogy néhány finom falattal kiengeszteled kutyádat. A jutalomfalat azonban jobb, ha megmarad a pozitív viselkedés megerősítésére.

bocsánatkérés bűntudat kutya érzelem kutya megsértődik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!