hirdetés

Ezek feleslegesek, ha kölyökkutyát fogadsz be: ne költs százezreket!

Bodri Melissza

2021. április 24

Ha kiskutya érkezik a családba, akkor a gazdinak számtalan dolgot kell átgondolnia, mielőtt megérkezik az új kedvenc. Vajon mi az, amit feltétlenül szükséges beszerezni, és mi az, amit nem?

hirdetés

Mindig örömteli esemény, ha új jövevény jön a gazdi otthonába. Ha még nem volt kutyád és járatlan vagy a felszerelések világában, akkor érdemes mérlegelni, hogy mit kell mindenképpen megvásárolnod és mit nem. Nem biztos, hogy mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod ahhoz, hogy mindent maradéktalanul beszerezz. Ráadásul léteznek olyan kellékek is, melyek megléte nem biztos, hogy feltétlenül hasznosak egy kölyök számára.

Ami jó, ha van

Sok mindent célszerű átgondolni a jövevény érkezése előtt: nem csupán kiskutya biztossá kell tenni a lakást, az udvart, hanem azt is mérlegelni kell, hogy mennyi idő az, amit rá tudsz szánni napi szinten az ebre. A felszerelések beszerzése sokszor fejtörést okozhat, ám nem kell, hogy nyűg legyen: a vásárlás izgalmas családi program is lehet, ha mindenki kiveszi a részét belőle. Az alábbiakat érdemes biztosítani a kicsi számára, melyek tényleg szükségesek lehetnek:

Póráz, nyakörv, heveder

Érdemes már kiskorától hozzászoktatni a pórázhoz és a nyakörvhöz a kölyköt (már 10 hetes korától is lehet), így később könnyebb lesz a dolgod a tréning során. Nyakörv helyett hámot is használhatsz, melyet pár órára a kutyuson is hagyhatsz, hogy komfortos legyen számára a viselet.

Kutyaketrec

A ketrec nem csupán egy biztos helyet jelent a négylábú számára, ahol tartózkodhat, hanem ezáltal korlátozható a mozgástere is. Így nem fog „garázdálkodni” a lakásban, és kisebb az esélye a baleseteknek is. Ráadásul ezáltal megtanulja az otthoni szabályokat, hogy hova szabad mennie és hova nem.

Kényelmes fekvőhely

Nem muszáj a legdrágább fekvőhelyet beszerezni a kicsi számára, a lényeg, hogy komfortos legyen. Fontos a méret is, az állat tudjon rajta kényelmesen – akár nyújtózva is – feküdni. Az sem hátrány, ha az anyaga vízálló, így könnyen takarítható.

Etető- és itatótál

A választék hatalmas ezekből az eszközökből, ám akárhogy is választasz, az anyaguk legyen strapabíró és tudd könnyen tisztítani őket. A friss víz és az élelem mindig legyen külön tálban elhelyezve!

Játék

Nem árt, ha a játékok erős anyagból készülnek és strapabíróak, melyeket a csöppség kedvére rágcsálhat.

Mi az, ami nem szükséges?

Természetesen szubjektív, hogy ki mit gondol szükségesnek kedvence számára. Ám egy kölyök esetében nem biztos, hogy máris a legdrágább és legegyedibb eszközökre kell beruházni.

Túl sok játékszer

Először tapasztald ki, vajon milyen játékkal játszik szívesen a csöppség, és ezeket apránként szerezd be. Nem érdemes már a legelején tíz-húsz játékkal elhalmozni, mert lehet, hogy nem is fogja mindegyik érdekelni.

Speciális kutyatörölköző

Bár léteznek mutatós darabok, a nedves bunda áttörlésére egy régi darab is megteszi.

Divatos, exkluzív termékek

Egy dizájnos kutyafotel, kutyapárna és ehhez hasonlók bár hasznosnak tűnhetnek,  az áruk igencsak borsos lehet. Mivel a kis jövevény hajlamos lehet a dolgok szétrágására, ezért kezdetben egy egyszerűbb, olcsóbb fekhely vagy használt párna is elegendő neki.

Drága nyakörv és póráz

Nem szükséges máris a pénztárcádba nyúlni, ha megveszed a jószág első nyakörvét vagy pórázát. Mivel eleinte ezek úgyis csak a szoktatáshoz kellenek, nem kell a legdrágább termékeket megvásárolni.

Rágás elleni spray

Ennek a terméknek a használata elég megosztó lehet: van, aki esküszik rá, és van olyan, akinek eszébe sem jutna használni. Bárhogy is döntesz, azzal légy tisztában, hogy a kiskutyák szeretnek mindent megrágni. Lehet, hogy érdemesebb inkább szabályokat lefektetni, és a lakást „kölyökbiztossá” tenni, mintsem körbefújni az egész bútorzatot.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetőtál fekhely felszerelés hám kellékek ketrec kölyökkutya kutyatartás nyakörv póráz új kutya a háznál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink