hirdetés

Fának csapódott autóból mentettek vizslát Csongrádnál (képek)

Szénási Szimonetta

2023. december 2 - Képek: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság; Getty Images Hungary

A viszontagságos időjárás miatt számos balesethez riasztották a tűzoltókat a napokban. Az egyik helyszínen egy fiatal magyar vizslát is ki kellett szabadítaniuk.

hirdetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság beszámolója szerint péntek délelőtt az árokba csúszott, majd fának csapódott egy autó Csongrádnál. Az autót vezető férfi a kutyájával utazott. A csongrádi hivatásos tűzoltók értek először a helyszínre, akik először stabilizálták az autót, majd a mentőkkel közösen kiemelték a sofőrt és kimentették a vizslát is.

Több mint 100 riasztás

Mint a beszámolóból kiderül, nem ez volt az egyetlen baleset a napokban. Több mint 100 helyszínen volt szükség az egyenruhások beavatkozására, amelyek oka főként az eső, ónos eső és a havazás voltak.

Így autózz biztonságosan kedvenceddel

Ebben a cikkünkben már részleteztük a kutyával való szabályos és biztonságos autózás mikéntjét, a fenti nagyszámú baleset miatt érdemes ismételni a tudnivalókat. (Lényeges megjegyezni, hogy ezzel nem azt mondjuk, hogy a vizsla nem megfelelően utazott, hiszen erről nem közöltek részleteket a híradásban!)

Tehát amellett, hogy a jármű fel van készítve a téli időjárásra, fontos, hogy a veled utazó jószág is megfelelően rögzítve legyen, és semmiképen se zavarhassa a sofőrt útközben.

Több megoldás közül is választhatsz

Mivel a KRESZ nem szabályozza külön a kutyával való utazást, így rájuk is a rakomány szállítására vonatkozó előírások érvényesek. Eszerint az állatot rögzíteni kell a járműben.

Az egyik megoldás a hámhoz rögzített speciális csat, amit aztán a biztonsági övhöz lehet kapcsolni. Ezt az eszközt csak kutyahámmal szabad használni, nyakörvvel fulladásveszélyes! Azonban még így sem javasolt az első ülésen utaztatni az állatot, mert megzavarhat a vezetésben.

A másik lehetséges szállítási mód a kutyabox, illetve -ketrec. Kisebb kutyáknál még ezt is lehet rögzíteni a hátsó ülésen a biztonsági övvel. Nagyobb testű jószágokat pedig inkább a csomagtartóban helyezzünk el az utazás idejére.

Emellett kiemelten fontos, hogy sose hagyd egyedül, pláne bezárt autóban kedvencedet, ahogy nyáron, úgy télen se! Ugyanígy ne feledkezz meg kedvenced itatásáról, és ha hosszabb útra mentek, biztosíts számára is pihenőidőt, amikor átmozgathatja magát.

autó autóbaleset autózás kutyával baleset tél téli veszélyek tűzoltók

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!