hirdetés

Egyre lustább a kutyád vagy sokszor behúzza a farkát? 10 szédüléses tünet, ami betegségre utal

Ferenczi Deborah

2022. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák gyakran ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatják, mint az emberek, így akár a szédülés is arra utalható jel lehet, hogy az eb rosszul van. Ennek számos oka lehet, többek között fülgyulladás, sérülések, esetleg agyvérzés. Amennyiben pedig imbolygó járást tapasztalsz, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a kutyád szédül és rosszul van. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Honnan tudom, hogy szédül a kutyám?

Íme a leggyakoribb jelei annak, hogy a kutya szédül és rosszul van:

Továbbá jelentős rosszullétre való tünet lehet, ha a kutyád fáradt, lusta vagy nem érdekli, hogy felkeljen, játsszon vagy bármilyen tevékenységet végezzen. Amennyiben ezen tünetek együttesét tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A kutyusok szédülése mögött számos probléma állhat, melyeket okozhatnak egyszerűbb rosszullétek, de akár komoly elsődleges betegségek is, így az állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen. Az egyik leggyakoribb oka a jelenségnek a fülgyulladás. Ugyanis ekkor kutyád egyensúlya kissé felborul, így szédülés és rosszullét jelentkezhet. Ezen túlmenően, ha az eb túl erősen üti be a fejét, az szintén szédülést okozhat. Amennyiben ez áll a háttérben, elengedhetetlenül fontos, hogy azonnal ellenőrizd pupilláit. Ha agyrázkódást kapott, akkor képtelen követni az ujjadat. Ekkor azonnal fordulj állatorvoshoz. Más, ritkább esetekben a közelgő stroke vagy agydaganatok jelentkezése is szédülést okozhat. Ilyen esetben pedig azért elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, mivel az elsődleges problémát feltétlen kell kezelni, hogy ne halálozzon el az állat.

Hogyan szédülnek a kutyák?

A kutyák nem pontosan úgy szédülnek, mint az emberek. Például az állatok nem tudnak elszédülni attól, ha nagyon gyorsan futkosnak körbe vagy pörögnek. Kizárólag akkor tudnak megszédülni, ha kibillenti valami őket az egyensúlyukból. A kutyád egyensúlyozó rendszere felelős a normális egyensúly megőrzésére, és ha valami felborítja ezt, elveszítheti az egyensúlyát.

Mennyire súlyos a szédülés?

Hacsak kutyád szédülésének nem súlyosabb betegség az oka, mint például daganat vagy az egyensúlyozó rendszer betegsége, akkor valószínű, hogy viszonylag gyorsan felépül. Ehhez általában türelemre és állatorvos által felírt gyógyszerre van szükség. Ha a probléma rendszeresen jelentkezik, megtanítanod a kutyádat, hogy megfelelően kezelje a helyzetet, ugyanis ilyenkor fontos, hogy nyugodt maradjon az állat. Ilyenkor szüksége lehet plusz motivációra, hogy nyugodtan maradjon és ne essen pánikba, ugyanis így könnyen okozhat kárt magában és a környezetében. Ezért fontos megtanítani számára, hogy nyugodjon meg és feküdjön le, amíg elmúlik az állapot.

beteg a kutya betegség tünetei kutya rosszullét szédül a kutya szédülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink