hirdetés

Imbolygás és össze-vissza mozgó szemek: az idős kutyák betegségének 9 ijesztő tünete

Buzgó Csilla

2021. november 17

Eme furcsa tünetekkel járó betegséget gyakorta összetévesztik a stroke-kal, pedig ez jó esetben néhány hét alatt magától megszűnik.

hirdetés

Nagyon ijesztő lehet, amikor idős kutyusod egyszer csak úgy kezd viselkedni, mintha „elromlott” volna, azaz teljesen koordinálatlanul jár, akár el is esik, szédeleg, szemgolyói ide-oda gördülnek, és teljesen úgy néz ki, mintha valamilyen súlyos roham kínozná. Ugyan ez bármikor, bármilyen előrehaladott korban járó ebbel megeshet, bizonyos fajták, például a dobermann vagy a németjuhász fokozottan hajlamosak rá.

Mi az a vestibularis szindróma?

A vestibularis rendszer a belső fülben található félkörös ívjáratokból, a központi idegrendszerhez információt szállító idegpályákból és a központi idegrendszerben, agyban található felsőbb irányítási rendszerből áll. Ez felel a kutya egyensúlyérzékeléséért, és ha működése valamilyen egészségügyi zavar következtében meghibásodik, kialakulnak a jellegzetes tünetek.

Az időskori idiopátiás vestibularis szindróma tünetei

A szindróma idiopátiás típusára jellemző, hogy a szimptómák szinte egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, majd szintén igen gyorsan el is múlnak. Ezek az alábbi rendellenességek lehetnek:

  • furcsa, imbolygó járás, féloldalasság, botladozás, koordinációs zavarok
  • az eb szétterpesztett lábakkal áll
  • az egyik oldalra való dőlés, elesés
  • fejdöntés az egyik oldalra
  • étvágytalanság
  • céltalan körbe-körbe járás
  • émelygés, hányás
  • nyitott állapotban minden irányba mozgó, rángatózó szemgolyók, latin néven nystagmus, magyarul szemtekerezgés
  • az egyenletes, kemény felületek preferálása a kényelmes fekhely helyett alváskor

Bár fájdalmasnak tűnhet, a kutya állítólag ilyenkor nem szenved, legfeljebb a szédülés okoz neki kellemetlenséget. Azonban az, aki hajlamos a rosszullétre és a hányingerre, tudhatja, hogy hosszú távon őrjítő lehet ez az állapot. Az állatorvos ezen szimptómákat enyhítő gyógyszert írhat fel neki addig is, míg a kiváltó okok után nyomoz.

Fontos, hogy ne próbáld emberi orvosságokkal javítani kedvenced közérzetét, mert az ő szervezete, anyagcseréje számos szempontból teljesen máshogy működik, mint az emberé.

Az alábbi videóban egy ilyen betegséggel küzdő kutya látható:

Mi okozza ezt a tünetegyüttest?

A vestibularis szindrómát a vestibularis ideg akut gyulladása okozza. Amikor ennek hátterében ismert betegség áll, perifériás és centrális típust különböztetünk meg. A perifériás változatot okozhatja középfül-gyulladás, polip vagy pajzsmirigy-alulműködés. A centrális verzió többnyire központi idegrendszeri zavarok miatt alakul ki.

Idős kutyák esetében nagyon gyakori az idiopátiás, azaz a látszólag ok nélkül fellépő vestibularis szindróma, mely a legtöbb esetben néhány héten belül magától elmúlik. A legfeltűnőbb panaszok az első 24-72 órában láthatóak, s a lecsengést követően egyes esetekben megmaradnak bizonyos szövődmények, például az ingatag járás vagy egy állandó, enyhe fejdöntés.

Amennyiben a tünetek az idő előrehaladtával nem javulnak, sajnos lehet, hogy komolyabb a baj. Fennállhat agytumor vagy az agyszövet gyulladása, ezt az orvos MRI vagy CT vizsgálat segítségével tudja pontosan meghatározni.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei idős kutya idős kutya betegségei időskori vestibularis szindróma kutya betegségei vestibularis szindróma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink