hirdetés

Miért őszülnek fiatal kutyák? Egészségügyi problémára is utalhat

László Enikő

2021. november 7

Az őszülés a kutyák esetében is természetes folyamat. Ha azonban viszonylag korán, az állat fiatal korában következik be, akár bajt is jelezhet.

hirdetés

Egyes kutyafajták már igen fiatalon, míg mások egyáltalán nem őszülnek. Egy átlagos eben általában 5 éves korában jelennek meg az első szürke szálak. Ezek jellemzően a pofán találhatóak meg, de néhány helyen elvétve is felbukkanhatnak. Az időskorral járó őszülést geriátriai őszülésnek nevezik, és teljesen természetes folyamat. A progresszív őszülés egy génnek köszönhető, ami a bunda szinte egészét ezüstössé teszi, idő előtt. Ez a gén csak bizonyos fajtákban lelhető fel, például az uszkárokban és a szakállas collie-kban.

A két fő tényező, ami a szürke szálak megjelenését befolyásolja a genetika és a stressz. Az előbbi eset aggodalomra adhat okot, ám sok esetben semmilyen egészségügyi probléma nem áll a háttérben. Mindenesetre érdemes odafigyelned az intő jelekre!

Ha túl stresszes a kutyád

Mindannyian hallottuk, hogy a stressz idő előtti ősz hajszálakat okozhat, de ugyanez elmondható kutyatársainkról is? A tudósok megpróbáltak utánajárni, és a kutatások igenre utalnak.

Egy 2016-ban készült tanulmányban 400 olyan 1-4 éves kutya tulajdonosát kérdezték meg, akiknél a korai őszülés jelei mutatkoztak. A kapott válaszok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pszichológiai stressz és szorongás valóban szerepet játszhat a fiatal kutyák korai őszülésében. A kutatók képesek voltak megjósolni a folyamatot olyan ebeknél, akik szorongó vagy impulzív viselkedést mutattak otthon. Olyanokat, mint például a zajfóbia vagy idegenektől való félelem.

Csak genetika

Az úgynevezett celluláris, azaz sejtszintű stressz nem összekeverendő a pszichológiai stresszel. Bár a korai őszülést okozó specifikus gént még nem találták meg, a szakértők szerint a sejtszinten megbúvó stressz okozza az ősz szőrszálakat. Ennek hatására az emberek és az állatok is egyre kevesebb melanint termelnek, ami a fekete vagy barna pigmentet jelenti. A tudósok a szín elvesztését a felnőtt őssejtek fokozatos elhalására vezették vissza. Ezek ugyanis egy egyfajta tározót képeznek, amely folyamatosan új pigmentfeldolgozó sejteket, úgynevezett melanocitákat eredményeznek, amelyek a fiatalos árnyalatért felelnek. Ez egy teljesen normális folyamat, nem kell miatta aggódni! Ha viszont egy kutya életkorát akarnád megtippelni, sokkal inkább fogaira kell támaszkodnod, mintsem bundája őszségére.

Egészségügyi gondok

Néhány esetben a kutyák korai őszülését egészségügyi probléma okozhatja. Ha gyanítod, hogy kedvenced esetében ez történhetett, fordulj állatorvoshoz!

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés egyik fő tünete a szőrhullás, a szőr érdessé, szárazzá válása és az idő előtti őszülés. A problémát gyakran elhízás, súlygyarapodás is kíséri, illetve a bőr pigmentáltabbá, sötétebbé válhat.

Máj- és vesebetegségek

Az anyagcserét érintő betegségek viszonylag ritkán, de okozhatnak idő előtti őszülést. Ebben az esetben az ezüstös szálak azért jelennek meg, mert a méreganyagok nem távoznak el elég gyorsan az eb szervezetéből. A máj és a vese nem megfelelő működése kiválthatja a szőrszálak ezüstössé válását, azonban ez egyes esetekben visszafordítható, ha a betegséget kezelik.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei korai őszülés kutya betegségei kutya öregedés kutya őszül kutya pajzsmirigy alulműködés őszülés őszülés fiatal korban

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink