hirdetés

Segítség, sokkos a kutyám! Ha nem cselekszel, az életébe is kerülhet

László Enikő

2021. augusztus 26

A sokkos állapot rendkívül veszélyes lehet a kutyák esetében is. Fontos, hogy tudd, hogyan kell cselekedned ilyen esetben, hiszen ez akár kedvenced életébe is kerülhet.

hirdetés

Sokkot, azaz tartós keringési rendellenességet különböző okokból kifolyólag kaphatnak a kutyák. Ennek következtében az agy nem jut elegendő oxigénhez, és ez okozza a problémát. Leggyakrabban túlzott vérveszteség, fulladás, baleset, de mérgezés, allergia (például darázscsípésre), a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet, agy- vagy gerinckárosodás, illetve szívprobléma is állhat a háttérben. Ha ilyen kutyát találsz vagy esetleg saját kedvencednél következik be a súlyos állapot, nincs idő tétlenkedni, azonnal kell cselekedned!

Irány az állatorvos, minél előbb!

Mik a jellemző tünetek?

Hogy minél gyorsabban tudj tenni valami hasznosat, a legfontosabb, hogy ismerd a tüneteket. A sötét rózsaszín, halvány esetleg porcelánfehér íny a sokk jele is lehet. Ugyanis az íny a korai szakaszban még élénk vörös, de ahogy megszűnik a keringés, vérellátás, kifehéredhet. A hideg test, főleg a szájon és a mancsoknál intő jel. A sokkos kutya testhőmérséklete gyakran 37 fok alá süllyed. Érdemes megvizsgálni a szemeket is, ha az eb tekintete üveges, pupillái tágak, valami nincs rendben. Ügyelni kell a légzésszámra, a pulzusra is. Ha ezek gyengék vagy rendszertelenek, zavarosak, sokk állhat a háttérben.

A sokk azonnal érzékelhető jelei a heves szívverés, illetve a sápadt, hideg test. Később az eb bőre szürkés, kékes lehet, nyálkahártyái pedig szintén ölthetnek kékes színt. Az eb ilyenkor már gyenge, esetleg szédül is, ami hasmenéssel, hányással is társulhat. A légzés felgyorsul és fokozott szomjúság is kialakulhat.

Súlyosabb esetben, ahogy az agy már csak kevés oxigént kap, előfordulhat, hogy a kutya agresszívvá válik. Folyamatosan levegőért kapkod, akár eszméletét is vesztheti. Ez később a légzés leállásához, halálhoz is vezethet.

Mi a teendő, ha sokkos kutyát látsz?

Először is értesítsd az állatorvost, és minél előbb vidd el hozzá. Ha nem a te kutyád, érdemes a közeli állatmenhelyet is értesíteni, de az állatorvos akkor is az első állomás legyen!

Ha van rá lehetőséged, tegyél az ebre szájkosarat, hiszen önkívületi állapotban meg is haraphat. Ezután egy kabáttal, törölközővel vagy pokróccal takard be az állatot, ugyanis a keringési zavar következtében kihűlhet. Ha a problémát hőguta okozta, abban az esetben nem szabad betakarni.

A sokkot akár a hőguta is okozhatja!

Fontos, hogy egyenesítsd ki a kutya fejét, majd tedd szabaddá a légútjait, ezután óvatosan döntsd felfelé a fejét. Nyisd szét az eb száját úgy, hogy nyomod az ínyét, miközben ujjaidat széthúzod egymástól. Húzd ki az eb nyelvét, ezáltal biztosítod, hogy az ne zárja el a légutakat. Érdemes az állat hátsó felét egy párnára tenni, hogy magasabban legyen, mint a feje, hiszen ez segítheti a vér áramlását.

Ha a kutyát láthatóan baleset érte, és emiatt kapott sokkot, fontos, hogy csak a hasán keresztül fordítsd át, így elkerülve a gyomorcsavarodás lehetőségét. Ezen kívül az ebet ne nagyon mozgasd, hiszen ha elütötte egy autó vagy kizuhant valahonnan, súlyos gerincsérülése is lehet.

Amennyiben lehetőséged van rá, a kutya fogínyét bekenheted mézzel (cukorbeteg ebek esetében ez kerülendő). Ezzel energiát adsz neki és vércukorszintjét is emelheted. Ezen kívül azonban ne próbáld megetetni vagy megitatni az önkívületi állapotban lévő négylábút, hiszen könnyen félrenyelhet, ami akár az életébe is kerülhet. Főleg hőguta esetében azonban hatásos lehet, ha nedves törölközővel megtörölgeted száját, benedvesíted nyelvét.

A cikkhez segítséget nyújtott Jennifer Parker: Elsősegélynyújtás kutyáknak című könyve.

(Képek: Getty Images Hungary)

baleset betegség tünetei elsősegély kutya betegségei kutya sokkot kap sokk sokkos kutya sokkos kutya ellátása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!