hirdetés

Naptej kutyáknak- Tényleg fontos, vagy felesleges pénzkidobás?

Vermes Nikolett

2023. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyre károsabb UV-sugarak nemcsak az emberi bőrt támadják, a kutyákra is veszélyt jelent. Már nem védi meg az ebeket a bunda, és erre a piac villámgyorsan reagált egy új termékkel, a kutya naptejjel.

hirdetés

Vajon a kutyaszőr szavatossági ideje lejárt? Kérdezzük 2023-ban, amikor az emberi bőr számára kifejlesztett naptej mellett megjelentek a kutya naptejek. A patikákban és az állateledel üzletekben is akad egy-egy darab, de a legtöbbet online értékesítik. Mert mára a kutyák bundája nem képes maximális védelmet nyújtani. De mégis hogyan kenjük be az ebet naptejjel?

Jót tesz negyed óra a napon

Szakértőnk szerint nem a „hogyan” az első kérdés, hanem a „miért”. A káros UV-sugarak legrosszabb esetben bőrrákok okoznak, ami érdekes módon különösen a macskák körében elterjedt. A kutyáknál is fennáll ennek a kockázata, bár az ebek többségénél inkább bőrirritációhoz vezet.

„Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a fényvédő krémek használatát. Szerencsére mára sokan megtanulták, hogy ezek a készítmények segítenek megelőzni az UV-sugarak káros hatásinak következményeit, mint például a leégés. Hiszen nem az a jó megoldás, ha teljesen elkerüljük a napot. Egy rövid, 15 perces séta alatt napsütéses időben begyűjthetjük a szükséges D-vitamin forrást”

– mondja Dr. Poroszkai Mária, a bőr szakértője. Vagyis a napsütéses órákban is bátran elvihetjük sétálni kedvencünket, a vitaminra neki is szüksége van, de ha tehetjük, nyáron a  10 és 16 óra közötti időszakot kerüljük.

Súlyos következményeket okozhat az UV-sugárzás

Így használjuk a kutya naptejet

Amikor viszont előre tudjuk, hogy negyed óránál több időt töltünk kutyával a napon, kerüljön elő a naptej, és a saját bőrünk mellett gondoskodjunk a kutya bőrének védelméről is. Elsősorban az orrot és a füleket kell óvni, mivel itt a legvékonyabb a szőrzet. A krém alkalmazása során is arra kell gondolni, mintha csak a saját arcunkról lenne szó. Ne kerüljön szembe, és masszírozással segítsük a felszívódást. Ezen kívül figyeljünk, hogy a kutya ne nyalja le magáról a krémet. Bár ezt nehéz elkerülni, akkor megtehetjük, ha például akkor kenjük be az orrát és a fülét, amikor feltesszük a szájkosarat. Így elkerüljük, hogy egy nyalással eltüntesse magáról a naptejet, és ezzel elrontsa a gyomrát. A gyártók garantálják, hogy a termékek nem okoznak komoly problémákat, amennyiben szájon át bekerülnek a szervezetbe, viszont érdemes vigyázni.

A kínai meztelen kutya különösen veszélyeztetett

Az étkezés a kulcs

A bőr szakértője szerint a kutyák legfeleső hámrétegének természetes védekezést biztosít a szőr, de ma ez kevés. Az ritka szőrzettel rendelkező fajok, és a frissen nyírt ebek számára fontos a test kezelése naptejjel. Mielőtt sétára vagy kirándulásra indulunk a napsütésben, például egy amerikai meztelen terrierrel, kínai meztelen kutyával vagy más csupasz négylábúval, mindenképp kenjük be vékonyan a hátat és a hasat, a nyak első részét, valamint természetesen az orrot és a füleket. Hosszúszőrű kutyáknál elegendő az utóbbi két terület védelme naptejjel. Ezen kívül a megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk a megelőzésért.

„A sárgarépában és a barackban található béta-karotin például segíti az UV-sugarakkal szembeni védekezést”

– magyarázza a szakértő, végül leszögezi, hogy az aranyközépút legyen a cél! Tehát ne legyünk túl sokat a napon kutyával, ugyanakkor ne kerüljük el teljesen a sütkérezést sem. Illetve legyünk körültekintők, amikor házikedvencet választunk, és vállaljuk, hogy a ritka szőrű ebek bőrét plusz időbefektettetéssel ápoljuk.

Arról már sokszor írtunk, hogy a nyári nagy melegben érdemes a sétákat reggeli és esti órákra időzíteni. Így nem csak a napégés, de a hőguta és a mancsok sérülése is megelőzhető. Nem is gondoljuk, hogy felelős gazdi órákat sétálna négylábújával a nyári hőségben. Azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy az UV sugárzás elleni védelemre tavasszal és ősszel, mikor nem fedi kutyusunk szőrmentes testrészeit kiskabát, épp annyira szükség van, mint forróságban vagy épp enyhébb nyári napokon.

 

bőrelváltozás bőrirritáció érzékeny kutya bőre kutya bőre

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink